Μια έκθεση με διάχυτη την αύρα της φημισμένης  Τέχνης της Τηνιακής Μαρμαρογλυπτικής  λαμβάνει χώρα από 2 έως και 13 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο.

Είναι ενταγμένη στο γενικό πλαίσιο των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο γειτονικό νησί της Τήνου  για το έτος Χαλεπά, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ και ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης την περιλαμβάνει  στο Πολιτιστικό του Πρόγραμμα.

Τα πανέμορφα  γλυπτά της έκθεσης  έχουν ως θέμα τους τα 80 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου σύγχρονου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, και άλλα διακρίνονται για την πλαστικότητα  των μορφών, άλλα για την αφαιρετικότητά  τους και άλλα για τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν στον επισκέπτη. Όλα ωστόσο  είναι εξαιρετικής  τέχνης.

Στο σύντομο χαιρετισμό της, κατά τη διάρκεια των χθεσινών εγκαινίων,  η Δημοτική Σύμβουλος Μαρίζα Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι ο Γιαννούλης Χαλεπάς ενδεχόμενα είναι ο  κορυφαίος σύγχρονος ‘Έλληνας  γλύπτης ο οποίος είναι συγκρίσιμος με τον Van Gogh  και τον Rodin: «Προσωπικά αισθάνομαι ένα είδος δικαίωσης γιατί αυτός ο μεγάλος καλλιτέχνης  ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί στα μάτια της Κοινωνίας…  γιατί στο επίπεδο της  Τέχνης είναι ένας από τους κορυφαίους  καλλιτέχνες του 20ου αιώνα σε όλη την Ελλάδα… Ένας Έλληνας καλλιτέχνης που δεν θ’ αργήσει  να γίνει αυτό γνωστό» είπε χαρακτηριστικά, και απευθυνόμενη στον κ. Εμμανουήλ Σώχο τον προέτρεψε να διατηρήσουν ως κόρη οφθαλμού αυτό τον πολιτιστικό θησαυρό, ευχόμενη η συνεργασία που σηματοδοτεί η παρούσα έκθεση ανάμεσα στη Σύρο και την Τήνο να συνεχιστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός του κ. Σώχου, ο οποίος προέβη και σε μια σύντομη αναδρομή στη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά. Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της μαρμαρογλυπτικής τέχνης στην Τήνο, τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο γι’ αυτό έπαιξε το γεγονός ότι η βορειοδυτική Τήνος, τα επονομαζόμενα «Έξω Μέρη» παρότι άγονα,  εξελίχθηκαν από πολύ παλιά σε περιοχή εξόρυξης μεγάλων ποσοτήτων μαρμάρου με φυσικό  επακόλουθο  να αποτελέσουν την αφετηρία της μεγάλης τεχνικής και καλλιτεχνικής παράδοσης του νησιού.

Υπογράμμισε δε ότι η έκθεση των Τηνίων μαρμαρογλυπτών είναι η μεγαλύτερη απόδειξη  για τη συνέχεια της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας  η οποία δίνει τη δυνατότητα οι Τήνιοι  καλλιτέχνες μαρμαρογλύπτες, εμπνευσμένοι από τη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά, να δείξουν το ταλέντο τους και να γευθούν οι Έλληνες τους πολύτιμους καρπούς της τέχνης τους.

Πρόσθεσε τέλος ότι η έκθεση των 24 Τηνίων καλλιτεχνών, μετά τη Σύρο  θα ταξιδέψει στους Δήμους Χίου, Ιωαννίνων και Υμηττού – Δάφνης.

THNIAKOI_MARMAROGLYPTES_14X21CM