H πολιτιστική κληρονομιά της Ερμούπολης  με τη βοήθεια του ψηφιακού συστήματος HERMeS  αναβίωσε– παρουσία εκπροσώπων της Europa Nostra – στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων , σε μια βραδιά γεμάτη τιμητικές διακρίσεις σε ανθρώπους και φορείς που συμβάλλουν στην επίτευξη διάσωσης και προβολής Ιστορικών κτηρίων, με το παιδικό-νεανικό τμήμα της Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων να συνδράμει  μουσικά την όλη εκδήλωση.

Όπως τόνισε ο εμπνευστής του HERMeS και ιδρυτικό στέλεχος του Ινστιτούτου Σύρου  Παύλος Χατζηγρηγορίου «Στόχος είναι να  μετατραπεί η «ψηφιακή» όψη του HERMeS σε κάτι «πραγματικό» που μπορούν να δουν και να αλληλοεπιδράσουν οι άνθρωποι».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιωσήφ Στεφάνου επικεντρώθηκε στα ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν τόπο, κάνοντας αναφορά  στα όσα προβλέπει η Χάρτα των Δικαιωμάτων των Τόπων: «Κάθε τόπος είναι μια ξεχωριστή αυτόνομη οντότητα, ως μοναδική ιδέα η οποία διαθέτει πνευματική ισχύ και συναισθηματικό περιεχόμενο, που εκφράζονται μέσα από τη συλλογική, συνολική και διαχρονική συνείδηση των ανθρώπων του και διατυπώνονται η μεν πνευματική του ισχύς από τον Λόγο του, το δε συναισθηματικό του περιεχόμενο από τον Μύθο του. Κάθε τόπος λοιπόν δικαιούται, όπως κάθε οντότης, την εξασφάλιση της φυσικής του επιβίωσης, της ψυχονοητικής του ανάπτυξης και της συνειδησιακής του ανέλιξης. Όλοι οι τόποι έχουν ίσα δικαιώματα».

Στην προσπάθεια να εντάξει  τους παρισταμένους στο πνεύμα  της εκδήλωσης, ο κ Χατζηγρηγορίου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα θα δώσουμε 10 σημάδια για 10 κτήρια, σε δράσεις και έργα που μας εμπνέουν με την προσπάθειά τους να τεκμηριώσουν και να προωθήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Θα ταξιδέψουμε από γενιά σε γενιά , θα μετακινηθούμε με ερείπια, θα μυρίσουμε μαστίχα, θα πλέξουμε σε ψηφιακούς αργαλειούς, θα τραγουδήσουμε ρεμπέτικα, θα είμαστε οι οδηγοί μας, και θα χαθούμε σε πολύχρονους ουρανούς». Αναφερόμενος δε  στο πρόγραμμα HERMeS, υπογράμμισε: «Αυτό το έργο δεν έχει ημερομηνία λήξης. Θα συνεχίζουμε πάντα να μαζεύουμε ιστορίες και να εμπλουτίζουμε το ψηφιακό αρχείο της συλλογικής μνήμης της Ερμούπολης. Παράλληλα, δίνουμε υλικό στον δημιουργικό τομέα της Σύρου, για να δούμε νέες εφαρμογές: Αναμένουμε τουριστικές εφαρμογές για επισκέπτες, θεματικούς περιπάτους στην Ερμούπολη, παιχνίδια θησαυρού, πολιτιστικές δραστηριότητες, και πολλές άλλες εφαρμογές που θα αναδυθούν από το έργο «100 κτήρια/100 ιστορίες»».

Οι δέκα πρώτοι φορείς που βραβεύτηκαν –  εκπρόσωποι των οποίων παρέλαβαν τις τιμητικές διακρίσεις – κατά την διάρκεια της εκδήλωσης είναι: Το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, οι μικροί ξεναγοί, τα δημοτικά σχολεία 1ο και 3ο Ερμούπολης και το Δημοτικό της Άνω Σύρου, το ΕΝΕΕΓΥ –Λ- Σύρου, το πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Anima Syros festival, το Ινστιτούτο Κυβέλη, και τέλος το Ινστιτούτο της Σύρου., ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι των τιμητικών διακρίσεων προηγήθηκαν προβολές  μικρών  αλλά εξόχως προσεγμένων βίντεο από τις δράσεις των προαναφερθέντων φορέων.

Ολοκληρώνοντας, ο  κ. Χατζηγρηγορίου τόνισε ότι ακόμη 90 κτήρια περιμένουν να ειπωθεί η ιστορία τους απευθύνοντας κάλεσμα στον κόσμο να εμπνευστεί και να την γράψουν όλοι μαζί.

Για το εγχείρημα αυτό, όπως είπε, σημαντικό ρόλο θα επιτελέσουν μαθητές από σχολεία της Σύρου, φοιτητές, επαγγελματίες, κάτοικοι, πολιτιστικοί οργανισμοί & σωματεία, φορείς (ιδιωτικοί και δημόσιοι) που θα αναλάβουν να συμμετέχουν αναλαμβάνοντας τον ρόλο του αφηγητή, ενώ η ομάδα Hermes  θα συνδράμει ώστε μία ιστορία να συνδεθεί με ένα κτήριο, να γίνει ψηφιακή με τη ‘σφραγίδα’ (όνομα) του αφηγητή και να προβληθεί μαζί με το κτήριο σε desktop και mobile εφαρμογές.

Η εκδήλωση έκλεισαν:  η παιδική χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Ρηγούτσου και το παιδικό – νεανικό τμήμα της χορωδίας της  Ορχήστρας των Κυκλάδων υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Ρούσσου σε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με τραγούδια από το έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο.