Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή – στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα της αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου) –  πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη στην Ερμούπολη το 4ο περπάτημα Ζωής και Ελπίδας από τον Σύλλογο  Ρευματοπαθών και Φίλων Κυκλάδων «ΙΑΣΙΣ».

Έκπληξη προξένησε  ωστόσο η μαζική παρουσία γυναικών και η σχεδόν μηδενική ανταπόκριση εκ μέρους των ανδρών.

«Είναι το 4ο περπάτημα» είπε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Ρούσσου,  υπενθυμίζοντας παράλληλα στους παρισταμένους ότι και ο Σύλλογος αριθμεί τέσσερα χρόνια ύπαρξης.

Σκοπός των δράσεων αυτών, όπως τόνισε,  είναι  τόσο η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις ενηλίκων και παιδιών, όσο και η ενημέρωση των ατόμων με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση και τις καρδιοπάθειες που επέρχονται λόγω των νοσημάτων αυτών.

Με αφετηρία την οδό Πρωτοπαπαδάκη οι συμμετέχοντες διασχίζοντας την οδό Θυμάτων Σπερχείου κατέληξαν στο «Νησάκι» και εν συνεχεία διαμέσου της παραλιακής οδού επέστρεψαν στην οδό Πρωτοπαπαδάκη για την ολοκλήρωση τω εκδηλώσεων.

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και αθλητισμού κ. Τσαγδή Χριστίνα PhD αναφέρθηκε στις ευεργετικές επιδράσεις της ήπιας άσκησης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, εφαρμόζοντας μάλιστα στην πράξη μαζί με τους συμμετέχοντες κάποιες από αυτές.

Από την πλευρά του ο ειδικός καρδιολόγος ιατρός Δημήτρης Τσανακσής προέβη σε μια σύντομη αναφορά στις καρδιοπάθειες στους πάσχοντες από ρευματικά νοσήματα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το ήπιο περπάτημα αποτελεί τη  ιδανικότερη  και την  πιο απλή  μορφή άσκησης ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική μας κατάσταση.

Στην  ήπια άσκηση αναφέρθηκε τέλος και ο ρευματολόγος ιατρός και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Ίασις» Μιχάλης Λιγνός, δεσμευόμενος για μια εκτενή ομιλία αναφορικά με τα Ρευματικά Νοσήματα των ενηλίκων και των παιδιών» το προσεχές διάστημα, σε ένα καταλληλότερο χώρο.