Σε πανελλήνια πρώτη στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου,  στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου θα ανέβει η θεατρική διασκευή του  βραβευμένου  μυθιστορήματος του Μάνου Ελευθερίου «Ο καιρός των Χρυσανθέμων» από την συριανής καταγωγής ηθοποιό Αλίνα Κοτσοβούλου η οποία με πολύτιμη αρωγό της την εξαιρετική σκηνοθέτιδα Κίρκη Καραλή. δίνει …σάρκα και οστά στο όνειρό της.

Ακούστε στο ηχητικό που ακολουθεί ολόκληρη την τηλεφωνική συνέντευξη με την κα Κοτσοβούλου

«Το έργο το είχα τρία χρόνια στη τσάντα μου» δηλώνει στο «Λ» η κα Κοτσοβούλου και συνεχίζει: «Πέρσι πλησίασα τον κ. Ελευθερίου και γνωριστήκαμε από κοντά. Ήταν πάρα πολύ γενναιόδωρος στην επικοινωνία μας και στην επαφή μας. Με τον τρόπο που μόνο ο Ελευθερίου ήξερε να είναι… Δίνοντας από το υστέρημά του και από τον πλούτο του τον εσωτερικό. Όταν του εξέθεσα ότι θέλω να ανεβάσω τον «καιρό των Χρυσανθέμων» και να υποδυθώ την Ευαγγελία Παρασκευοπούλου  την πρωταγωνίστρια ηθοποιό του προηγούμενου αιώνα, μου είπε: “Είσαι τρελή δεν μπορείς να το κάνεις… εκείνον τον μονόλογο… Παρ’ όλα αυτά πάρτο και κάνε ότι θες”. Δε μου ζήτησε τίποτα, και σιγά-σιγά αναπτύξαμε μια σχέση και μια επικοινωνία, στην οποία με το δικό του μοναδικό τρόπο με καθοδηγούσε στα βήματα που έπρεπε να κάνω».

Με την αξιόλογη και με όραμα σκηνοθέτιδα Κίρκη Καραλή μπήκαν αμέσως στα βαθιά. Διασκεύασαν το μυθιστόρημα σε θεατρικό έργο, με οκτώ εκλεκτούς, στιβαρούς και γνωστούς ηθοποιούς, και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παραγωγή έγινε με ίδιους πόρους και χορηγίες: «Όμως κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μας είχαμε τη μεγάλη δυστυχία να φύγει ο Μάνος.

Πρόβα δεν είδε, ωστόσο ευτυχήσαμε να μας στείλει ταχυδρομικά χειρόγραφες οδηγίες του ως προς το τι θέλει να περιλάβουμε στο έργο, πως θα ήθελε να είναι, καθώς και να μου δώσει κάποιες συμβουλές και πληροφορίες. Ευτύχησα να γνωρίσω καλύτερα, εκείνον και τα γραπτά του,  και να ηχεί ακόμη στ’ αυτιά μου η φωνή του.  Με την  αδελφή του τη Λιλή, η οποία είναι εικαστικός και λογοτέχνης, συζητήσαμε κάποια πράγματα και ιδέες. Μου είπε: “Πέτα την πανοπλία και προχώρα… είναι πολύ ωραία αυτά που σκέφτεσαι”. Ο Μάνος αυτό θα έλεγε».

Συνεχίζοντας  εξηγεί το πόσο σπουδαίο είναι το γεγονός ότι η πρεμιέρα λαμβάνει χώρα στο θέατρο Απόλλων, αναφερόμενη παράλληλα στη δυσκολία του όλου  εγχειρήματος: «Όποιος γνωρίζει από θέατρο ξέρει ότι χρειάζονται αρκετές πρόβες στο χώρο που είναι να ανέβει μια παράσταση.  Όταν αυτή δεν έχει κάνει πρεμιέρα  θέλει αρκετό χρόνο στην κάποια σκηνή μέχρι να λυθούν θέματα τεχνικά, και φωτισμού, σκηνικών, κοστουμιών.  κοκ. Έχουμε στη διάθεσή μας μοναχά  μια ημέρα για πρόβα στο Απόλλωνα, όμως θέλαμε να τιμήσουμε και τον Μάνο Ελευθερίου και την Ερμούπολη και τον Απόλλωνα και αυτό βάρυνε στην απόφασή μας. Το έργο έχει γραφτεί για τον Απόλλωνα και περιγράφει την άφιξη της Παρασκευοπούλου εκεί. Έτσι θέλαμε να ξεκινήσουμε από κει».

Θέτουμε υπόψη της τη δήλωση της Λιλής Ελευθερίου στο «Λ» ότι της είναι δύσκολο να επισκεφτεί τη Σύρο δίχως τον Μάνο το πρώτο διάστημα, ρωτώντας της να γνωρίζει αν θα παραστεί σε κάποια από τις δύο παραστάσεις: «Εμείς έχουμε ανοικτά τα εισιτήριά της, αν επιθυμήσει να έρθει. Αλλά καταλαβαίνετε ότι στην πρεμιέρα μας θα έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από τον θάνατο του Μάνου και αυτό είναι πολύ δύσκολο» προσθέτοντας ότι και για τους ίδιους ήταν ένα σοκ: «Είναι δύσκολο και για μας. Όταν έφυγε ο Μάνος, εμείς για κάποια ώρα είπαμε τι κάνουμε τώρα; Πως πάμε χωρίς το Μάνο να το κάνουμε αυτό; Και ήταν οι κοντινοί του φίλοι, όπως ο Θανάσης Νιάρχος, ο συγγραφέας που μας στήριξε πάρα πολύ,  που μας πιέσανε λέγοντας: “Τώρα κι αν είναι ανάγκη να γίνει αυτό. Για  τιμή  στη μνήμη του”. Και είπαμε ότι το δώρο που μας έκανε θα το δωρίσουμε πίσω, και θα τα καταφέρουμε».

Η κα Κοτσοβούλου εμφανίζεται απολύτως βέβαιη ότι ο Μάνος θα τους παρακολουθεί  από το πριγκηπικό θεωρείο στο οποίο τον έχει τοποθετήσει, ευελπιστώντας το πρώτο χειροκρότημα μα είναι το δικό του: «Θα είναι εκεί. Εμείς οι ηθοποιοί ξέρετε είμαστε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Δηλαδή κάπου είμαστε στο πραγματικό και κάπου στο μεταφυσικό. Το έργο από μόνο του είναι πολύ υπαρξιακό και μεταφυσικό. Μιλάει για τη ζωή, για το θάνατο, για το συγγραφέα που φεύγει  και συνεχίζει και γράφει και μετά τον  θάνατό του. Δηλαδή έχει μέσα πάρα πολλά κομμάτια που αφορούν και στον ίδιο τον Μάνο. Δεν έχουμε νιώσει την απουσία του. Εμείς ζούμε την παρουσία του, κάθε μέρα που λέμε τα λόγια του και μετουσιώνουμε την τέχνη του σε λόγο και πράξη πάνω στη σκηνή. Αντιθέτως είναι πιο έντονη η παρουσία του. Θέλουμε να είναι ευχαριστημένος και ευελπιστούμε να έρθει στην πρεμιέρα  η Ερμούπολη – την οποία έβγαλε στο φως – τιμώντας και εμάς και αυτόν… Θα κάνουμε ότι καλύτερο για να είμαστε αντάξιοι, όχι ισάξιοι, της προσφοράς του απέναντί μας».

Στο σημείο αυτό η κα Κοτσοβούλου έριξε τη βόμβα. Εξέφρασε την επιθυμία της για τη δημιουργία μιας Επαγγελματικής Θεατρικής Σκηνής  στη Σύρο: «Θα θελα και πιο μόνιμα να προσφέρω στα καλλιτεχνικά του νησιού. Υπάρχει πολύς κόσμος που αγαπά την Ερμούπολη. Με την Νένα Μεντή, σε συζήτηση που κάναμε, είπαμε πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια  θεατρική επαγγελματική χροιά στην Ερμούπολη – πέραν από τους Ερασιτεχνικούς θιάσους  που κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά.

Και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η  κα Κοτσοβούλου τόνισε ότι με πολύ μεγάλη της χαρά θα μπορούσε να διαμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο νησί  εφόσον οι συνθήκες ήταν κατά κάποιο  τρόπο υποστηρικτικές, και φυσικά με την δημιουργία συνεργασιών.

Στην φιλόδοξη αυτή προσπάθεια να αναφέρουμε ότι παίζουν οι: Κώστας Κάππας, Αλίνα Κοτσοβούλου, Δημήτρης Μαύρος, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Ολυμπία Σκορδίλη, Ελένη Τσεφαλά, Γιώργος Ψάλτου ενώ μαζί τους συμπράττει ο Σταμάτης Τζελέπης.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Το χειμώνα του 1896 στην Ερμούπολη που βαδίζει προς την δύση της ένδοξης ιστορίας της, καταφθάνει ο θίασος της Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου για μια παράσταση στο Θέατρο Απόλλων.

Το τελευταίο βράδυ της περιοδείας, ο θίασος θα δειπνήσει στο μέγαρο των Πινά, μιας οικογένειας που έχει χάσει την παλιά της αίγλη και τα πλούτη της.
Ένα σκηνικό θαυμάτων αποκαλύπτεται σε αυτό το αποχαιρετιστήριο δείπνο, καθώς μυστικά βγαίνουν στο φως, θεατρικοί μονόλογοι αυτοσχεδιάζονται, άριες ακούγονται για πρώτη φορά από το γραμμόφωνο και η αγάπη θριαμβεύει, μεταφέροντας μας στην εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί.

Με βάση το ομότιτλο, εμβληματικό και βραβευμένο μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου, θα παρουσιάσουμε θεατρικά το έργο σε δραματουργική επεξεργασία της Κίρκης Καραλή και της Αλίνας Κοτσοβούλου, φωτίζοντας λίγο περισσότερο την μεγάλη πρωταγωνίστρια της εποχής Ευαγγελία Παρασκευοπούλου.

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:00

Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλη

Σκηνογραφική επιμέλεια: Art direction

Visuals: Σέργιος Κοτσόβουλος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλίνα Κοτσοβούλου