Σε μια από τις λιγοστές φορές που έχει επέμβει στον δημόσιο βίο, ο πρώην δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας μιλάει αποκλειστικά στον «Λ» για το μείζον θέμα της αξιοποίησης του Στρατοπέδου και την χαμένη προοπτική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου σε αυτό.

«Δεν αποδέχομαι την προτεραιότητα της ξενοδοχειακής μονάδας»

«Όπως θα έχετε διαπιστώσει, ελάχιστες φορές είναι οι περιπτώσεις που επεμβαίνω στα δημοτικά πράγματα και αυτό γιατί σέβομαι τους υπάρχοντες θεσμούς αλλά και την θεσμοθετημένη αντιπολίτευση που δραστηριοποιείται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σύρου – Ερμούπολης.

Είναι αυτονόητο όμως ότι σε μερικά σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζονται από την σημερινή Δημοτική Αρχή και τα οποία έχει τύχει να έχουμε κι επιληφθεί εμείς στο παρελθόν, μπορεί να υπάρχει μια αξιοσημείωτη διάσταση απόψεων.

Ένα από αυτά τα θέματα είναι αυτό της αντιμετώπισης της πολεοδόμησης του Στρατοπέδου όπου – όπως θα θυμάστε – η δική μας πολεοδομική μελέτη προέβλεπε την προτεραιότητα της ικανοποίησης των πανεπιστημιακών αναγκών έναντι οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου.

Είναι ευνόητο ότι δεν αποδέχομαι προσωπικά την προτεραιότητα της ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας μέσα στον χώρο του Στρατοπέδου. Και η τοπική κοινωνία, άλλωστε, από τα όσα έτυχε να παρακολουθήσω, και οι φορείς και η κοινή γνώμη της Σύρου, έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο και όχι την ανέγερση κάποιας ξενοδοχειακής μονάδας.

Άλλωστε, η πολεοδομική μελέτη που είχαν συντάξει τότε οι Υπηρεσίες του Δήμου σχετικά με το Στρατόπεδο είχε πάρει τις απαιτούμενες εγκρίσεις τόσο από το ΥΠΕΚΑ όσο και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο δε τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, την 1η Απριλίου του 2014, δηλαδή λίγους μήνες πριν παραδώσω τον δήμο Σύρου – Ερμούπολης, είχε δώσει εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσει άμεσα η μεταβίβαση των 57 στρεμμάτων στον Δήμο κατά κυριότητα.

Αυτό, όμως, ανατράπηκε στην πορεία από την εμμονή κάποιων στρατιωτικών στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι απλά δεν συμφωνούσαν με την έννοια και το περιεχόμενο του νόμου που η Βουλή των Ελλήνων είχε ψηφίσει».

«Ορθότερη μελέτη αυτή των δικών μας Υπηρεσιών»

Ερωτηθείς ο κ. Δεκαβάλλας αν νοιώθει ότι ο Δήμος απεμπόλησε κάποια κεκτημένα που είχε με το να μεταβεί στη λογική της συνεκμετάλλευσης με το Υπουργείο Άμυνας, ο πρώην δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης τόνισε τα εξής: «Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν για απεμπόληση δικαιωμάτων ή κεκτημένων του Δήμου γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα μπορούσε να γίνει περαιτέρω διαπραγμάτευση και να πειστεί για το δίκαιο του Δήμου το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ιδιαίτερα, μετά την αλλαγή που έγινε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας γιατί εμείς είχαμε διαπραγματευτεί και είχαμε ενεργήσει επί υπουργίας Αβραμόπουλου, ενώ στη συνέχεια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ανέλαβε ο Πάνος Καμμένος.

Ωστόσο, ισχύουν όλα τα παραπάνω. Ανεξάρτητα από το θέμα της κυριότητας, στην πολεοδόμηση του Στρατοπέδου, η δική μου γνώμη είναι ότι ορθότερη μελέτη ήταν αυτή που έγινε από τις Υπηρεσίες του Δήμου, η οποία έδινε προτεραιότητα στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στο νησί.

«Θα μπορούσα να το παλέψω περισσότερο…»

Τέλος, ο κ. Δεκαβάλλας απάντησε και στην ερώτηση αν κάποια εντονότερη και συστηματική διεκδίκηση εκ μέρους της νυν Δημοτικής Αρχής θα μπορούσε να επιφέρει τη μεταβίβαση του Στρατοπέδου εξ ολοκλήρου στην κυριότητα του συριανού λαού, όπως έχουν πετύχει και άλλοι Δήμοι ανά την Ελλάδα, αναφέροντας τα παρακάτω:

«Κοιτάξτε, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αν παρέμενα στη θέση μου, θα το διαπραγματευόμουνα περισσότερο, τόσο για το θέμα της μεταβίβασης της κυριότητας των 57 στρεμμάτων στον Δήμο, όσο και για την μη μετατροπή της πολεοδομικής μελέτης που είχε κάνει ο Δήμος και η οποία προέβλεπε – μεταξύ των χώρων του Πανεπιστημίου – ελεύθερους χώρους πρασίνου, ψυχαγωγίας και στάθμευσης για όλους τους συμπολίτες και επισκέπτες μας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η διαπραγμάτευση που θα επιχειρούσα να κάνω θα είχε ως αποτέλεσμα να μεταπείσω την νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Απλώς, μπορώ να πω ότι θα μπορούσα να το παλέψω περισσότερο, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είχα και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Για να ολοκληρώσω, πάντως, πιστεύω ότι η επένδυση της ξενοδοχειακής μονάδας είναι κάτι το μακρινό καθώς θα χρειαστούν τροποποιήσεις στην πολεοδομική μελέτη του Στρατοπέδου και οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα διάφορα συναρμόδια όργανα του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Επομένως, χρονικά, βλέπω ότι η επένδυση για ξενοδοχειακή μονάδα στο Στρατόπεδο δεν αφορά το κοντινό μέλλον, αλλά είναι κάτι το μακρινό για να ολοκληρωθεί.