Το μεγάλο παράπονο των κατοίκων του Ξηροκάμπου, όσους ανθρώπους κι αν ρώταγες στις γειτονιές, είναι κοινό, καθώς αποτελούσε το επίκεντρο των δραστηριοτήτων μικρών και μεγάλων: η απώλεια της παιδικής χαράς μεταμόρφωσε έναν χώρο που έσφυζε ζωή σε ένα περιθωριακό παρκάκι, όπου σήμερα τα ξερόχορτα είναι έτοιμα να «καταπιούν» τα παγκάκια, όταν κάποτε αυτά ήταν γεμάτα από γονείς και παιδικές φωνές…

Το σημείο αναφοράς, λοιπόν, του Ξηροκάμπου, η παιδική χαρά του, κατάντησε να είναι ένας χώρος όπου οι ιδιοκτήτες ζώων πάνε τα κατοικίδιά τους για να αφοδεύσουν, δημιουργώντας μια αποπνιχτική κατάσταση, ενώ άλλες μαρτυρίες περιοίκων κάνουν λόγο και για περιθωριακά άτομα που πάνε το βράδυ είτε για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους είτε ακόμη και για να κοιμηθούν.

«Ελάτε να δείτε πως κατάντησαν την παιδική χαρά. Πήραν όλα τα παιχνίδια από μέσα δήθεν γιατί δεν ήταν ασφαλή, και τα μετέφεραν στην μικρή πλατεία που είναι δίπλα στο Νοσοκομείο, που και αυτή είναι σαν ξέφραγο αμπέλι. Από τότε δεν αφήνουμε καν να πάνε να παίξουν τα παιδιά μας εκεί καθώς ο χώρος έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Κοιτάξτε πόσο έχουν μεγαλώσει τα ξερόχορτα. Σκέτη ζούγκλα έχει καταντήσει η παιδική χαρά με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τα μικρά παιδιά που κάποτε έπαιζαν και έδιναν ζωή στη γειτονιά μας. Μέχρι και σύριγγα έχουμε βρει κάτω από ένα παγκάκι. Τελικά, πήραν τη χαρά από τα παιδιά μας και τα παράτησαν στους δρόμους», λέει μία από τις γιαγιάδες της περιοχής.

Έχοντας μεγαλώσει στον Ξηρόκαμπο, ένας από τους περίοικους ομολογεί πως θλίβεται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παιδική χαρά και ειδικά για τα δέντρα τα οποία φρόντιζε ο ίδιος, με δική του πρωτοβουλία. «Έχω μεγαλώσει ακριβώς εδώ και μάλιστα φρόντιζα επί πολλά χρόνια τα δέντρα που ήταν φυτεμένα μέσα στην παιδική χαρά. Τώρα, τα βλέπεις ακλάδευτα και οι ρίζες τους να έχουν έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ, που υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει ένα κομμάτι στην άκρη του τοιχίου της παιδικής χαράς. Ο δήμος εδώ και καιρό έχει αφήσει απεριποίητη την παιδική χαρά και δεν έρχεται ούτε να καθαρίσει. Έχουμε γεμίσει χόρτα, και ένα σπίρτο να πετάξεις, θα λαμπαδιάσουμε αμέσως από τα ξερόχορτα και τα σκουπίδια».

Συνωστισμός ΙΧ στο ύψος των Γυμνασίων

Είναι γνωστό ότι η  περιοχή του Ξηροκάμπου τυγχάνει να φιλοξενεί και τα 3 Γυμνάσια του νησιού. Από το πρωί, λοιπόν, μέχρι και το μεσημέρι, πέντε μέρες της εβδομάδας, ένα κομμάτι της περιοχής γίνεται δέκτης εκατοντάδων μαθητών και γονέων με αποτέλεσμα η κίνηση σε αυτό το σημείο της Λαλακιάς, από τα πούλμαν και τα αραγμένα αυτοκίνητα και στις δυο πλευρές του δρόμου, να δημιουργούν προσωρινή παράλυση του δρόμου.

Το φαινόμενο παρατηρείται σχεδόν καθημερινά κυρίως κατά τη λήξη των σχολικών μαθημάτων. Τα πούλμαν που έρχονται για να παραλάβουν τα παιδιά για να τα πάνε στα χώρια και πολλά ιδιωτικά ΙΧ που αράζουν παράλληλα του δρόμου, κόβουν ουσιαστικά την κίνηση σε αυτό το σημείο, ενώ πολλές φορές έχουν προκληθεί και μικροατυχήματα καθώς ο δρόμος στενεύει επικίνδυνα για όσους διέρχονται από το σημείο αυτό.

Προληπτικά μέτρα για τα τροχαία στη Λαλακιά

Παρόμοιας φύσης πρόβλημα, βεβαίως, αντιμετωπίζουν οι περίοικοι και οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την Λαλακιά για να πάνε στον προορισμό τους.

Ειδικά, όπως ανεβαίνουμε την Λαλακιά, από το πάρκινγκ μέχρι και τα Τρία Γεφύρια, έχουν παρατηρηθεί πολλά τροχαία ατυχήματα καθώς είτε λόγω απροσεξίας, είτε υψηλής ταχύτητας, όσοι οδηγοί πρέπει να στρίψουν αριστερά προς τα στενά του Ξηροκάμπου, διακινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν ή να γίνουν θύμα τροχαίου.

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως από τον Δήμο να σουλουπώσει αρχικά το σημείο όπου υπάρχει ένα απότομο βαθούλωμα του δρόμου, απέναντι σχεδόν από το περίπτερο της Λαλακιάς, και βεβαίως να τοποθετηθούν ακόμη και χαμηλά σαμαράκια για να μην αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες από τους οδηγούς. Όπως βλέπεται κι εσείς, από την οδό Κατραμάδου όπου κόβουν τα αυτοκίνητα για και από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι και το πάρκινγκ έχουν σημειωθεί δεκάδες τροχαία ατυχήματα. Θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να βελτιώσουμε λίγο έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Ερμούπολης; Άσε που κάθε μέρα τον δρόμο αυτόν ανεβοκατεβαίνουν πεζά εκατοντάδες παιδιά και δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα μπορούσε να γίνει αν μόνο ένα ΙΧ έβγαινε εκτός πορείας», κατέληξε ο κ. Αντώνης που ζει στην περιοχή.