Σχολή «Εν Χορδαίς & Οργάνοις»  – Γεράσιμος  Ανδρεάτος  και Σταυρούλα Εσαμπαλίδη στην Έπαυλη Τσιροπινά

Αντώνης Αινίτης και Ανθή Μίχου στην τελευταία βραδιά του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

Εκατοντάδες φίλοι και γνωστοί των παιδιών της Σχολής «Εν Χορδαίς και Οργάνοις», του λαϊκού τραγουδιστή Γεράσιμου Ανδρεάτου, επισκέπτες της Σύρου και λάτρεις του Ρεμπέτικου κατέκλυσαν το βράδυ της Παρασκευής το συναυλιακό χώρο στην Έπαυλη Τσιροπινά και απόλαυσαν μια μοναδική μουσική βραδιά υπό τους ήχους των μπουζουκιών.

Γράφει η Σπεράντζα Δουράτσου

Τους εκατοντάδες μουσικόφιλους υποδέχτηκαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος με τη συνδιοργάνωση του οποίου έγινε το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο αντιπρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» κ. Στέλιος Νιώτης ο οποίος έκανε σύντομη αναφορά στο έργο της μουσικής σχολής στην οποία από το Σεπτέμβριο του 2017 που ξεκίνησε, μέσα σε ένα χρόνο βρήκε στέγη και απέκτησε 70 μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα στο μπουζούκι, την κιθάρα, το ακορντεόν, το πιάνο και τη βυζαντινή μουσική.

Με ιδιαίτερη αναφορά στο κάθε παιδί της ορχήστρας ο κ.Νιώτης το παρουσίασε υπερήφανα ευχόμενος καλή επιτυχία στις σπουδές του.

Λίγο πριν η ορχήστρα χαρίσει ρεμπέτικα ακούσματα, ο ιατρός κ. Γιάννης Καλότυχος χάρισε ένα πιστό αντίγραφο μπουζουκιού του Μάρκου Βαμβακάρη, που κατασκεύασε ο Γιάννης Καρβούνης, στον Αρίστο Βαμβακούση, δάσκαλο και «ψυχή» της Σχολής με το οποίο έπαιξε μέχρι το τέλος.

Η γνωστή λαϊκή φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου (ο οποίος για 2η φορά τραγουδάει στο συγκεκριμένο χώρο, η πρώτη ήταν το 2004) και η μελωδική φωνή της Σταυρούλας Εσαμπαλίδη, μάγεψαν το κοινό που σιγοτραγουδούσε γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια.

Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, την Κυριακή 2/9, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού με την χαρακτηριστική «μάγκικη» φωνή, Αντώνης Αινίτης μαζί με την Ανθή Μίχου και την ορχήστρα τους, ενθουσίασαν τους εκατοντάδες και πάλι φίλους της ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής που κατέκλυσαν τους χώρους της Έπαυλης Τσιροπινά για να τον απολαύσουν. Ο Αντώνης Αινίτης ως ένας απ τους γνήσιους λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του, μαζί με την εκπληκτική φωνή της Ανθής Μίχου «ξεσήκωσαν» μουσικά το κοινό έως αργά τα μεσάνυχτα.

Αναμφισβήτητα το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, στα χνάρια του «Πατριάρχη» του, Μάρκου Βαμβακάρη, έχει μπει στη συνείδηση συριανών και επισκεπτών, καθιστώντας το πόλο έλξης από κάθε άκρη της Ελλάδας, καθώς δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλα αντίστοιχα μουσικά Φεστιβάλ. Παράλληλα προβάλλει όχι μόνο τη Σύρο ως νησί, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό με τους καταξιωμένους και ταλαντούχους συριανούς μουσικούς που συμμετέχουν κάθε χρόνο. Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ήρθε για να μείνει!