Η φετινή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Σύρου Ερμούπολης εμπεριείχε  – όπως ήταν φυσικό – αρκετά στοιχεία προεκλογικού χαρακτήρα καθώς πολλοί από όσους κλήθηκαν να κάνουν τις καθιερωμένες τους ευχές αναφέρθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο.

Παρουσία του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στην ανάπτυξη που χρειάζεται ο τόπος αλλά και στο έργο που επιτελούν κυρίως οι εργαζόμενοι του Δήμου στον τομέα της Καθαριότητας, και του Καθολικού Επισκόπου που εξέπληξε τους πάντες αναφερόμενος στους πολιτικούς μακαρισμούς που πρέπει να κουβαλούν ως αρχές όλοι όσοι θέλουν να εμπλακούν στα κοινά, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός έκανε έναν μίνι απολογισμό του 2018 και μια αναγγελία για το 2019, ζητώντας αυτοκριτική από τους πολιτικούς και συνεργασίες και συνέργιες με όλους τους φορείς, τη στιγμή που ο βουλευτής Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος, πέρα από τα πολιτικά μηνύματά του, έκανε και μια ειδική αναφορά στον δημοτική σύμβουλο Πέτρο Μώτο, που του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο πρόσωπο του Γιάννη Δεκαβάλλα που αποχώρησε και τυπικά από τα κοινά που υπηρέτησε με σεβασμό και ανιδιοτέλεια επί 36 χρόνια, αλλά και στην μεγάλη απώλεια που βίωσε η Σύρος με τον θάνατο του εκλεκτού τέκνου της Μάνου Ελευθερίου, επί αφορμή του οποίου ο κ. Λεονταρίτης δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να διαθέσει τα κατάλληλα κονδύλια έτσι ώστε ο υπάρχων πολιτιστικός χώρος «Μάνου Ελευθερίου» να εξωραϊστεί και να γίνει αντάξιος του ονόματος που φέρει.

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε συμπληρωματική και ο κ. Μαραγκός, ο οποίος ανήγγειλε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ανακατασκευάσει τον χώρο του παλιού «Πάνθεον», έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα μόνιμο μουσείο που θα αφορά αποκλειστικά στη ζωή και το έργο του Μάνου Ελευθερίου.

Τις καθιερωμένες τους ευχές έδωσαν επίσης ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Πολύκαρπος Πολυχρονάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο Μάρκος Ρούσσος εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο Κομνηνός Στρογγύλης  εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας, ο γραμματέας του Εργοστασιακού Σωματείου Εργαζομένων του Νεωρίου, για το οποίο έγινε ειδική αναφορά από τους προλαλήσαντες, τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου και την Ηρώ Στίνη η οποία  – εκπροσωπώντας την Ανθή Χαλκιά – έκοψε την πίτα της Δημοτικής Κοινότητας της Ερμούπολης.

Με το πέρας της εκδήλωσης, 15 μόνιμοι και 8μηνίτες υπάλληλοι του Δήμου κέρδισαν και από μία μέρα άδεια, ύστερα από κλήρωση που έγινε.