Με επιτυχία και μαζική παρουσία κόσμου ολοκληρώθηκε στην Άνω Σύρο  το φετινό Eye’s Walk Digital festival, με την διοργανώτριά του Φιλία Μηλιδάκη να δηλώνει στο «Λ»  ότι το στοίχημα κερδήθηκε χάρη στο γεγονός ότι το εγχείρημα αγκαλιάστηκε από τον τοπικό πληθυσμό – ο οποίος βοήθησε παντοιοτρόπως –  δεδομένου ότι η στήριξη από το Δήμο ήταν ανύπαρκτη.

«Είναι ένα μαγικός οικισμός ..Είχα από πέρσι στο μυαλό μου την ¨Άνω Σύρο, όμως λόγω των δυσκολιών στην πρόσβαση που έχει δεν το τολμούσαμε. Φέτος… με πάρα πολύ δουλειά, ενέργεια και ξενύχτια το τολμήσαμε. Νομίζω ότι η εμπειρία που δημιουργήσαμε εκείνες τις δυο ημέρες, με τους καλλιτέχνες, τα δρώμενα και τον κόσμο να είναι τόσο διψασμένος να τα παρακολουθήσει, ότι αποζημιώθηκαν οι όποιοι κόποι μας» λέει.

Το φετινό  θέμα είχε τίτλο «Europe Started Here!» (η Ευρώπη ξεκινά από εδώ!) και σε αυτό συμμετείχαν video artists με 24 έργα απ’ όλο τον κόσμο. Από την Αμερική, έως την Ταϊλάνδη, το Ισραήλ και το Ιράν.

«Στην ουσία τι κάναμε; Βάλαμε ένα διαδραστικό καθρέφτη σε αυτό τον οικισμό που έχει μια προϊστορία διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων, κουλτουρών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών, και  οι καλλιτέχνες μίλησαν εκεί για το ποιο είναι το πρόσωπο της Ευρώπης σήμερα, μέσα από τις μίξεις και τις αντιφάσεις. Ταυτόχρονα υποδεχτήκαμε δέκα performers οι οποίοι επέλεξαν κάποια σημεία του οικισμού  όπου τα ξεχωριστά στοιχεία του οικισμού και τη Ελλάδας, μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία απορροφήθηκαν εκείνη την ώρα» λέει και συνεχίζει πλέκοντας το εγκώμιο του Ιστορικού Οικισμού: «Η Άνω Σύρος είναι ένα θέατρο από μόνη της. Για μας λοιπόν ήταν μεγάλη η πρόκληση να μπούμε μέσα και να σχεδιάσουμε την εμπειρία που θέλαμε να δημιουργήσουμε». Ακόμη υπογραμμίζει ότι δίχως την βοήθεια των κατοίκων το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εκεί, δεδομένου ότι η βοήθεια από τον Δήμο ήταν από ελάχιστη έως και ανύπαρκτη ελπίζοντας ότι του χρόνου, «να υπάρξει κατάλληλη υποστήριξη και από τη Δημοτική Αρχή». Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνει στους μικρούς ξεναγούς του οικισμού και προσωπικά στην Μαίρη Καράβα για την ουσιαστική τους στήριξη, στη σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου αλλά και στα μέλη της Ορχήστρας των Κυκλάδων που απέδειξαν, όπως τονίζει,  εμπράκτως τι  σημαίνει επικοινωνία και συνεργασία, καθώς  εντελώς εθελοντικά άνοιξαν και έκλεισαν το φετινό Eye’s Walk Digital festival. Αυτή τη στιγμή το  φεστιβάλ προσκεκλημένο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ανοίγει πανιά για τη Μυτιλήνη: «Στην πανσέληνο του Αυγούστου, στις 26 του μήνα,  θα βρισκόμαστε στο Κάτω Κάστρο του νησιού, καλεσμένοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Πάμε σε ένα μέρος που έχει δει τόσους πολιτισμούς να κάνουμε ένα εντυπωσιακό video installation και μια πορεία των κατοίκων και όλων των κοινοτήτων του νησιού, σε χορογραφία της Εμίρα Γκόρο» καταλήγει η κα Μηλιδάκη.