Την συνολική κατάσταση για τα ΚΑΠΗ περιέγραψε στον «Λ» ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Μάρκος Ρούσσος, ο οποίος έθεσε τις προτεραιότητες και τα μεγάλα «αγκάθια» που αντιμετωπίζουν οι ευαίσθητες αυτές δομές σε έλλειψη προσωπικού και καταλληλότητα κτιριακών εγκαταστάσεων.

«Τριών ταχυτήτων» τα ΚΑΠΗ στη Σύρο

Η αρχή της συζήτησης ξεκινά με μια παραδοχή από τον κ. Ρούσσο: υπάρχει το άρτιο και άψογο σε λειτουργία ΚΑΠΗ της Ερμούπολης, μία σκάλα κάτω τα ΚΑΠΗ του Φοίνικα και του Μάννα και τέλος τα υπόλοιπα ΚΑΠΗ της Περιφέρειας, τα οποία και αντιμετωπίζουν τα περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα που υπάρχουν.

«Αρχικά, θέλω να ξεκινήσω τονίζοντας ότι ο χώρος των ΚΑΠΗ είναι ένας ευαίσθητος χώρος καθώς μιλάμε για ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας. Όλες, μας, λοιπόν, οι ενέργειες πρέπει να γίνονται πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων. Να τους παρέχουμε έναν χώρο που θα μπορούν να κοινωνικοποιηθούν, να πιουν ένα καφεδάκι, να ενημερωθούν για θέματα υγείας (και όχι μόνο) από κάποιους ειδικούς, να τους προσφερθούν κάποιες απλές ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες (εξέταση, συνταγογράφηση φαρμάκων, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.ά.) κ.ά. Όλα αυτά, λοιπόν, στο ΚΑΠΗ της Ερμούπολης λειτουργούν σε ένα υψηλά μεγάλο βαθμό. Το πρόβλημα είναι η Περιφέρεια! Κάθε χωριό έχει έναν χώρο που τον βαφτίσαμε ΚΑΠΗ. Στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από έναν χώρο όπου αυτοί οι άνθρωποι πάνε για να παίξουν κάποια επιτραπέζια, να συζητούν και να σχολιάζουν χωρίς να έχουν να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα ΚΑΠΗ της Περιφέρειας, εκτός από αυτά του Φοίνικα και του Άνω Μάννα, τα οποία είναι καλύτερα οργανωμένα, με καλύτερες εγκαταστάσεις και περισσότερες δραστηριότητες. Σε όλα τα άλλα δεν υπάρχει τίποτα! Υπάρχει, λοιπόν, μία έλλειψη γενικότερου προγραμματισμού για τα ΚΑΠΗ της Περιφέρειας, τα οποία πρέπει να είναι εξίσου ισότιμα  και ισοδύναμα με την κεντρική υπηρεσία. Βέβαια, αυτό δεν είναι εφικτό καθώς στην Ερμούπολη μιλάμε για δεκαπλάσιο αριθμό μελών. Εκεί υπάρχει τεράστια διαφορά παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τον προκάτοχό μου για να βελτιώσει αυτές τις δομές. Αυτό, που ωστόσο έκανα εγώ μετά την εκτενή ενημέρωση που είχα, ήταν να διοριστούν αιρετοί στις θέσεις των υπευθύνων των ΚΑΠΗ, οι οποίοι θα είναι και οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία μαζί με τους υφιστάμενους εθελοντές και βεβαίως το μόνιμο προσωπικό της Υπηρεσίας».

Εθελοντικού χαρακτήρα οι ιατρικές υπηρεσίες

Αμέσως μετά τη συνοπτική περιγραφή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ, ο κ. Ρούσσος αναφέρεται στο κρίσιμο θέμα των ιατρικών παρεχόμενων υπηρεσιών, οι οποίες δεν είναι μόνιμες και επαφίενται στην εθελοντική δράση κάποιων γιατρών.

«Σήμερα υπάρχει ένας εθελοντής γιατρός, ο οποίος με την άδεια του Ιδρύματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων προσφέρει τις υπηρεσίες του μόνο στο ΚΑΠΗ της Ερμούπολης, μετά το τέλος της βάρδιάς του (με ραντεβού και για περιορισμένο αριθμό περιστατικών), καθώς υπάρχουν περιορισμοί στο να λειτουργήσει στην Περιφέρεια. Βέβαια, η εγγύτητα της περιοχής  του Μάννα κάνει πολλούς ηλικιωμένους από αυτή την περιοχή να επισκέπτονται το ΚΑΠΗ της Ερμούπολης και να εξυπηρετούνται μερικώς από αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, εδώ πρέπει να τονιστεί ότι όλες αυτές οι διαφορές στη λειτουργία των ΚΑΠΗ έχουν προκύψει όταν έγινε η συνένωση των Δήμων. Εκεί φάνηκε το πραγματικό πρόβλημα αφού τα περισσότερα έμειναν μετέωρα. Έτσι, κατά τις επαφές που έκανα με τα μέλη των ΚΑΠΗ, το πρώτο πράγμα που μου ζήτησαν όλοι είναι να επανέλθουν οι ιατρικές παροχές έστω και πρωτοβάθμιου χαρακτήρα.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής καθώς λήγει η θητεία του εν λόγω γιατρού στο Νοσοκομείο, οπότε με τον διορισμό της νέας διοίκησης θα επανέλθουμε για να εξασφαλίσουμε τη διάθεση ξανά ενός εθελοντή γιατρού για την κεντρική υπηρεσία και έναν άλλο για το ΚΑΠΗ του Φοίνικα, για να μπορεί να καλύπτει έστω και μερικώς τις ανάγκες των υπολοίπων γειτονικών χωριών.

Στόχος μας, επίσης, είναι και οι υπόλοιπες ειδικότητες του μόνιμου προσωπικού που υπάρχουν στην κεντρική υπηρεσία, με  τον κατάλληλο προγραμματισμό και φόρμουλα συνεννόησης, να μπορούν να επισκέπτονται τα ΚΑΠΗ των χωριών έτσι ώστε να γίνεται και φυσιοθεραπεία, και εργοθεραπεία και βεβαίως πολλές άλλες δράσεις (χορός, τραγούδι, θέατρο) από άλλους εθελοντές».

«Αγκάθια» τα ΚΑΠΗ της Ποσειδωνίας και Άνω Σύρου

Εν συνεχεία, η συζήτηση οδεύει προς τα δύο μείζονα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το νέο ΔΣ των ΚΑΠΗ με τα επιμέρους καταστήματα της Ποσειδωνίας και της Άνω Σύρου.

Όπως εξηγεί ο κ. Ρούσσος, «Σε αυτά τα δύο ΚΑΠΗ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που τα κάνουν και τα δυο να βρίσκονται «στον αέρα» για διαφορετικούς όμως λόγους.

Σε ό,τι αφορά το ΚΑΠΗ της Ποσειδωνίας που στεγάζεται σε δύο σπιτάκια που βρίσκονται εντός της Έπαυλης Τσιροπινά, ο ίδιος αυτός χώρος είχε παραχωρηθεί στην Περιβαλλοντική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και όχι στο ίδιο το ΚΑΠΗ Ποσειδωνίας. Ουσιαστικά, δηλαδή, το ΚΑΠΗ είναι άστεγο καθώς δεν έχει επίσημα κάποια έδρα όπως όλα  τα άλλα στα οποία έχει παραχωρηθεί κάποιος δημοτικός χώρος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να μετακινούνται ή και να χάνονται πράγματα και εξοπλισμός και των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει τη δυσφορία πολλών μελών του ΚΑΠΗ που πλέον δεν συμμετέχουν στις δράσεις του.

Το ζήτημα, βέβαια, θα μπορούσε να επιλυθεί με μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία αποτελεί και πρόθεσή μας, προκειμένου ο χώρος αυτός να παραχωρηθεί στο ΚΑΠΗ Ποσειδωνίας και η Περιβαλλοντική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να φιλοξενηθεί σε κάποιον διαθέσιμο χώρο εντός της Έπαυλης Τσιροπινά.

Από  την άλλη, το ΚΑΠΗ της Άνω Σύρου εδώ και καιρό δεν λειτουργεί καθόλου λόγω της δυσκολίας πρόσβασης σε αυτό από πολλούς ηλικιωμένους που δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά του οικισμού. Έχω προσπαθήσει να φέρω κάποια νέα μέλη από το Κίνι, την Ερμούπολη και το Μάννα, έτσι ώστε με τη βοήθεια των δικών τους να επισκέπτονται το ΚΑΠΗ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό.

Στα άμεσα πλάνα η ίδρυση νέου ΚΑΠΗ στα Χρούσσα

Τέλος, ο κ. Ρούσσος επισημαίνει την πολυεπίπεδη προσφορά των ΚΑΠΗ προς την συριανή κοινωνία καθώς αυτά αποτελούν πολλές φορές χώρους στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν δράσεις πολλών άλλων συλλογικοτήτων, όπως οι  πρόβες που κάνουν τα παιδιά της Νεανικής και Παιδικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων, οι ενημερωτικού χαρακτήρα ομιλίες του Συλλόγου Ρευματοπαθών «Ίασις», οι πολιτιστικού χαρακτήρα δράσεις από τον Σύλλογο «Δικαίωμα» και «Αρωγή» στο ΚΑΠΗ της Ερμούπολης καθώς βέβαια και η συστέγαση με πολλούς τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Περιφέρειας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δομών στην Περιφέρεια, μέσα στα άμεσα πλάνα της Δημοτικής Αρχής είναι να ιδρυθεί και νέο ΚΑΠΗ στα Χρούσσα, ύστερα από σχετικό αίτημα των δημοτών της περιοχής, με τον χώρο φιλοξενίας να αποτελεί τον δημοτικό χώρο που παλαιότερα λειτουργούσα ως ταβέρνα στο κέντρο του χωριού.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ρούσσος, εξάρει την εθελοντική δράση των γιατρών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, των απλών δημοτών που «τρέχουν» ουσιαστικά τη λειτουργία των ΚΑΠΗ και κυρίως των τεσσάρων μόνιμων υπαλλήλων της Υπηρεσίας που δουλεύουν πολλές φορές χωρίς ωράριο, προσηλωμένοι στα καθήκοντά τους καθώς θεωρούν τη δουλειά τους ως λειτούργημα και όχι εαυτούς σαν απλούς υπαλλήλους που δουλεύουν σε μια υπηρεσία.