Μόνο ως κωμικοτραγικό περιστατικό μπορεί να χαρακτηριστεί το άκουσμα της είδησης από δημότες του Κινίου που παρατήρησαν ότι έχει «εξαφανιστεί» για τρίτη συνεχή χρονιά η «Γαλάζια Σημαία» που αποδίδεται στην παραλία της περιοχής.

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου του χωριού που επικοινώνησε με τον «Λ», ενώ τις περασμένες λίγες ημέρες η «Γαλάζια Σημαία» του Κινίου είχε τοποθετηθεί στον ιστό της, ακριβώς δίπλα από το μνημείο της Γοργόνας, εν μια νυκτί αφαιρέθηκε από εκεί χωρίς κανέναν προφανή λόγο.

Κι ενώ στο χωριό είναι σχεδόν «κοινό μυστικό» ποιος έχει προκαλέσει αυτή την αναστάτωση με την ασυναίσθητη κίνησή του, καθώς όχι μόνο γνωρίζουν όλοι ποιος είναι ο υπεύθυνος, αλλά μάλιστα το παραδέχεται κιόλας σε δημόσιες συζητήσεις που κάνει με περιοίκους, οι υπεύθυνοι του Δήμου ενημέρωσαν τις διωκτικές αρχές και την Εισαγγελία Σύρου για το γεγονός, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Πιθανό πλήγμα για την επιχειρηματική δραστηριότητα

Τα τελευταία χρόνια, το Κίνι έχει εξελιχτεί σε κορυφαίο τουριστικό παραθαλάσσιο προορισμό της Σύρου, με πολλούς ξένους αλλά και ντόπιους επισκέπτες να προτιμούν την παραλία της περιοχής για την εύκολη πρόσβαση, τα καθαρά νερά και τις καλές υπηρεσίες που παρέχονται από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους χώρους μαζικής εστίασης.

Η απώλεια, λοιπόν, της Γαλάζιας Σημαίας που σηματοδοτεί για την περιοχή μία έξωθεν καλή εικόνα προς τους λουόμενους και τους επισκέπτες (παροχή υψηλών υπηρεσιών, καθαρότητα παραλίας και νερών, οργανωμένη πλαζ κ.ά.), μπορεί να αποτελέσει αρνητικό πλήγμα για την επιχειρηματική δραστηριότητα του χωριού, τη στιγμή που βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού και η τουριστική κίνηση του νησιού αναμένεται να ενταθεί κατά το διάστημα 10 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου.

Κινδυνεύει το Κίνι με διαγραφή από τη λίστα των «Γαλάζιων Σημαιών»;

Εκτός των άλλων, στην εξίσωση όλων αυτών των παραμέτρων μπαίνει και η παλαιότερη περιβαλλοντική (από το 1951) Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης», η οποία διαχειρίζεται το διεθνές πρόγραμμα των «Γαλάζιων Σημαιών» στην Ελλάδα από το 1992. Το 2019, η Ελλάδα έχει 515 βραβευμένες ακτές, 15 μαρίνες και 4 σκάφη αειφόρου τουρισμού που κέρδισαν τη «Γαλάζια Σημαία».

Να σημειωθεί ότι η «Γαλάζια Σημαία», σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 50 χώρες σήμερα, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 από τη Γαλλία. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Για να διαφυλαχτεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού, γίνονται διαρκείς απροειδοποίητοι έλεγχοι  από διεθνείς αξιολογητές που επιβλέπουν αν τηρούνται τα προβλεπόμενα κριτήρια της αρχικής ένταξης στο Πρόγραμμα.

Από τη διαδικασία αυτή, μάλιστα, πέρασαν πολλές βραβευμένες παραλίες πέρσι, με 8 από αυτές να χάνουν το βραβείο τους και να αποσύρονται από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2018 καθώς αποδείχτηκε ότι δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Με δεδομένο, επίσης, ότι μια «Γαλάζια Σημαία» αποδίδεται από την «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης» μόνο μια φορά στους δικαιούχους, μένει να διαπιστωθεί αν, μετά την απώλειά της, το Κίνι κινδυνεύει να επωμιστεί το βάρος των κυρώσεων που προβλέπονται από το Πρόγραμμα.