ΚΑΤΑ γενική ομολογία ήταν μία από τις πλέον εντυπωσιακές τελετές στην ιστορία της Σύρου, με εξέχοντα πρόσωπα να δίνουν το παρών και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

ΜΕ σεβασμό στις θρησκευτικές παραδόσεις, αξιόλογη και μεγαλοπρεπή προβολή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, έτσι όπως της αξίζει.

ΓΙΑ πέντε συνεχείς ώρες η πόλη του Ερμή με όλη την ένδοξη παρακαταθήκη της προβαλλόταν σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ2 .

ΣΕ τέτοιες «ακριβές και άγιες» στιγμές, το νησί μας τράβηξε την προσοχή την Κυριακή 6 Ιανουαρίου όχι μόνο σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο με την  λαμπρή γιορτή των Θεοφανίων παρουσία των αρχηγών Κράτους και Εκκλησίας!

ΈΝΑ «κρυστάλλινο» επίτευγμα του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.

ΉΤΑΝ συνταρακτικό το γεγονός όταν  απόδημοι συριανοί συνδεδεμένοι με την γενέτειρα τηλεφωνούσαν σε συγγενείς και φίλους για να εκφράσουν τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια τους.

ΔΕΝ είναι υπερβολή να σημειώσω ότι κάποιοι φόρεσαν «τα καλά τους» άναψαν θυμιατό και παρακολουθούσαν όρθιοι στα σπίτια τους τη θεία λειτουργία επαινώντας στη συνέχεια την άψογη αφήγηση και παρουσίαση του εορτασμού.

ΈΤΣΙ ολοκληρώθηκε η τελετή του Καθαγιασμού των υδάτων στον λιμένα της Σύρου.

ΜΕ την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου, του υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, Βουλευτών και Αρχών.

ΓΙΑΤΙ ο Μητροπολίτης Σύρου,  απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πατρίδας μας.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ικανός, αγαπητός, με βαθιά κλασσική μόρφωση.

ΟΞΥΔΕΡΚΗΣ, έμπειρος, με όραμα,  και επιρροή.

ΣΕ καιρούς χαλεπούς όπου οι ηγήτορες αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία, εκείνος επιτυγχάνει με τις έμφυτες ικανότητές του, τον μελίρρυτο λόγο του, τη φωτογένεια και το χαρισματικό του προφίλ να ενώνει το λαό ανεξάρτητα από θρησκείες και να προβάλλει μεγαλοπρεπώς τον τόπο μας, αποτελώντας αναμφισβήτητη εγγύηση για την ομόνοια και ειρήνη.

ΔΙΟΛΟΥ τυχαίο που ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας (ο οποίος σημειωτέον έφτασε με το πλοίο της γραμμής) αφού τον ευχαρίστησε για την πρόσκλησή του, μίλησε για την «άξια λόγου προσωπικότητά του».

ΚΑΙ εκείνος με την σειρά του τον καλωσόρισε ως «Αρχιεπίσκοπο της αγάπης με αισθήματα σεβασμού όλων μας προς το σεπτό πρόσωπό σας» και ιδιαίτερη αναφορά στο κοινωνικό έργο του.

ΟΙ αγαθές σχέσεις του κ. Δωροθέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι τοις πάσι γνωστές.

ΟΠΩΣ γνωστή είναι και η στήριξη του έργου της εκκλησίας της Μητροπόλεως Σύρου από τον κ. Παυλόπουλο.

«Ο ΕΥΓΕΝΗΣ, αρχοντικός και πολιτισμένος λαός μας, σας υποδέχεται με εξαιρετική τιμή, σεβασμό και ευγνωμοσύνη και θεωρεί ότι η παρουσία σας ανανεώνει την ελπίδα στην εκπλήρωση των προσδοκιών όλων μας για μια περίοδο περαιτέρω ανάπτυξης για το νησί μας και ιδιαίτερα για τους νέους», είπε  ο κ. Δωρόθεος στον κ. Παυλόπουλο ο οποίος του ανταπάντησε:

«ΣΗΜΕΡΑ εδώ, στη Σύρο, σ’ αυτή τη διαχρονική πόλη με τη μεγάλη ιστορία, από τότε που ιδρύθηκε το νεότερο Ελληνικό Κράτος, γιορτάζουμε την Εορτή των Θεοφανίων που για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί όπως γνωρίζετε είναι μια γιορτή που απευθύνεται στον Άνθρωπο.… Το Φως εδώ που βρισκόμαστε, κυρίως εδώ στη Σύρο, είναι και το Φως του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος που παραμένει πάντοτε το Φως και του σύγχρονου Ελληνικού Πνεύματος.. Και εμείς οι Έλληνες αγωνιζόμαστε: για την ειρηνική συνύπαρξη… Και σε τούτο εδώ το νησί ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτός ο αγώνας της Δημιουργίας..»

ΜΆΛΙΣΤΑ κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε η Ιερά Μητρόπολης Σύρου στους προσκεκλημένους, έστειλε μήνυμα «από τη Σύρο, από την καρδιά του Αιγαίου, της θάλασσας του απέραντου γαλάζιου και του ανέσπερου φωτός του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», απαντώντας έμμεσα στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν  για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«ΤΟ Αιγαίο το θέλουμε θάλασσα της Ειρήνης, θάλασσα της Δημιουργίας. Όσο είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε ειρηνικά, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη βάση της ειρηνικής συνυπάρξεως με το Διεθνές Δίκαιο, και αν χρειαστεί να την επιβάλλουμε»

ΩΣΤΟΣΟ η προβολή όλων των τεκταινομένων στο νησί μας δε θα έπαιρνε χαρακτήρα μαγικό αν δεν ίσχυε αυτό που ζητούν οι αρχισυντάκτες.

ΔΗΛΑΔΗ, λέγεται,  ότι όταν οι αρχισυντάκτες ζητούν ένα καλό «στόρι», δε ζητούν τίποτε περισσότερο από μια καλή αφήγηση.

 ΚΑΙ ομολογώ ότι γοητεύτηκα από τη ζωντανή μετάδοση- παρουσίαση της Ερμούπολης.

ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ για ένα αφιέρωμα-ύμνο  από έναν δημοσιογράφο για τον οποίο αναρωτιόμουν (και μαζί μου πάρα πολλοί) αν είναι συριανός λόγω λεπτομερειακής ενημέρωσης .

ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ στη μακρά ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, «που θεμελιώθηκε το 1824 από τους κατατρεγμένους Χιώτες, ψαριανούς», είπε ανάμεσα σε  άλλα: «Ήλθαν  οι Έλληνες του 1821 πήραν και έφεραν εδώ πάνω στους ώμους της αδάμαστης ελληνικής τους  ψυχής το σεπτό φορτίο  των εφεστίων θεών που το έσωσαν από  τις φλόγες του ολέθρου και από τα ερείπια της πυρπολημένης τους πατρίδας και έκτισαν γρήγορα και αποφασιστικά τον μητροπολιτικό ναό, σύμβολο της εταιρείας τους»

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ βήμα προς βήμα τη λιτανεία του Τιμίου Σταυρού προς την πλατεία Κανάρη και στο λιμάνι, όπου και έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων, οι τηλεθεατές ένιωσαν τη θελκτικότητα της αρχοντικής Ερμούπολης που την έδειχναν σε πανοραμικό πλάνο να ακτινοβολεί  κάτω από τον όμορφο καταγάλανο ουρανό.

ΑΝΕΛΥΕ ήθη και έθιμα, μιλούσε για τη σημασιολογία των Θεοφανίων, περιέγραφε ως έμπειρος γνώστης οδούς και κτήρια και εκτυλισσόταν στα μάτια μας ένας  πίνακας ζωγραφικής πάνω σε καμβά μεταξένιο.

ΟΙ τηλεθεατές από την παρουσίασή του μεταφέρθηκαν στον 19ο αιώνα στη πηγή έμπνευσης της κλασσικής αρχιτεκτονικής και στα κομψοτεχνήματα που δημιουργήθηκαν.

ΕΔΩ, που συνοψίζεται όλη η κλασική ελληνική παράδοση και παράλληλα διατυπώνονται τα ιδιαίτερα στοιχεία του παρόντος και τοι προσδοκίες  των Συριανών της εποχής.

ΣΤΗΝ Ερμούπολη του κάλλους.

ΕΔΩ,  που γεννήθηκε ο πολιτισμός και που μέχρι  σήμερα έχει αφήσει τα ίχνη του σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Ο αφηγητής έδινε πληροφορίες δείχνοντας ότι σε μια εποχή που οι δυσάρεστες ειδήσεις έχουν ξενιτευτεί στο Ίντερνετ, η εξιστόρηση επιστρέφει με όλους τους κανόνες της  διηγηματικής παράδοσης.

ΑΝΤΛΩΝΤΑΣ υλικό από το πλούσιο «βιογραφικό» της Ερμούπολης, με  αυτοπεποίθηση γνώσης, ήρεμο τρόπο, οικείος, ευχάριστος, κέρδισε το κοινό με την ορθοφωνία και το αψεγάδιαστο στιλ του.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ μέχρι το τέλος την παρουσίαση για να ακούσω το όνομά του που, ομολογώ, δεν μου ήταν γνωστό.

ΘΩΜΑΣ Σίδερης (φωτο).

ΚΑΙ όταν ανέτρεξα στην βιογραφία του, κατάλαβα.

ΕΙΝΑΙ από τους δημοσιογράφους που αναζητούν και εργάζονται μόνο για την ποιότητα.

Ο Θωμάς Σίδερης είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και …  υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου ευρωπαίου δημοσιογράφου  για το 2018 !

Ε, ΝΑΙ! Μια τέτοια ιστορική για τον τόπο συγκυρία δεν μπορούσε παρά να τη συνοδεύει η παρουσίαση από ένα δημοσιογράφο που τιμά το λειτούργημά του .

ΣΠΟΥΔΑΣΕ Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΙΝΑΙ κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ανθρωπογεωγραφία. Υποψήφιος διδάκτορας Ανθρωπογεωγραφίας.

ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ στο τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ.

ΈΧΕΙ τιμηθεί, μεταξύ άλλων με τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση κατά τη διάρκεια της 34ης απονομής των ετήσιων δημοσιογραφικών βραβείων τον Ιανουάριο του 2018, για το ντοκιμαντέρ του «ilmik-η θηλιά» αλλά και εν γένει για το συνολικό δημοσιογραφικό έργο του.

ΓΙΑ το ντοκιμαντέρ του «Σκιά στην ψυχή», στο οποίο έχει κάνει την έρευνα, έχει γράψει το σενάριο και είναι και αφηγητής, κέρδισε το βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου.

ΈΧΕΙ τιμηθεί από τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό Άλμπερτ Σβάιτσερ, για την εκπομπή του «Αφύλαχτη Διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και για τα βιβλία του «Οι δικοί μας ξένοι» και «Το αποτύπωμα της μνήμης».

ΤΟΥΣ ευχαριστούμε όλους, και κυρίως τον Μητροπολίτη Σύρου, που εξαιτίας τους,  ξανα- ανακαλύψαμε τη γοητεία, τη νοσταλγική αρχοντική κομψότητα του νησιού μας, του γεμάτου με  επιβλητικά νεοκλασικά.

ΤΟΥΣ ευχαριστούμε που μας υπενθύμισαν ότι ζούμε σε ένα πραγματικό διαμάντι του Αιγαίου που οφείλουμε να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας !