Αισιόδοξος ότι οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο»  θα αποτελέσουν την επόμενη Δημοτική Αρχή δηλώνει στο «Λ» ο πρώην επικεφαλής του Συνδυασμού «Μαζί για τη Σύρο», και  διατελέσας επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος αλλά και πρόεδρος  της ΝΟΔΕ Κυκλάδων Ευάγγελος. Χαλκιάς;. Εκτιμά ότι η πενταετία Μαραγκού έφερε την οπισθοδρόμηση στο νησί υπογραμμίζοντας ότι ο λόγος που επανήλθε στον πολιτικό στίβο – επιχειρώντας αρχικά ανεπιτυχώς την δημιουργία δικής  του δημοτικής παράταξης – μοναδικό στόχο είχε να διορθώσει το λάθος που ως τότε πρόεδρος της ΝΟΔΕ έκανε, να παράσχει κομματική στήριξη στον νύν δήμαρχο: «Άλλα μας έλεγε… άλλα έπραξε, και απεδείχθη εκ των υστέρων ότι κάναμε σφάλμα. Τα σφάλματά μας πρέπει να τα δεχόμαστε, και αυτό το σφάλμα θέλησα να διορθώσω με την κάθοδό μου στις εκλογές»  λέει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζει δε «αποκαρδιωτική» την εικόνα που αποπνέει  ο κ. Μαραγκός και εκτιμά ότι τα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων πρέπει να είναι πλουραλιστικά και μακριά από κομματικές αγκυλώσεις, δηλώνοντας απερίφραστα  υπέρμαχος της Απλής Αναλογικής και των συνεργασιών: « Εδώ είναι τοπικές εκλογές και πρέπει να υπάρχει πλουραλισμός. Την  απλή αναλογική την φοβούνται όλοι.  Εγώ καθόλου.. Στις μικρές κοινωνίες θα βρεθούν οι συνεργασίες, στις μεγάλες όμως όχι».

Κύριε Χαλκιά γιατί αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τον κ. Λειβαδάρα;

Είδα ότι δεν προχωράει το νησί μου και μπροστά στον κίνδυνο της επόμενης τετραετίας αποφάσισα να κατεβάσω συνδυασμό για να μπορέσω να κάνω κάτι. Βέβαια αυτό δεν το πέτυχα. Για πολλούς λόγους. Δεν θέλω να τους θίξω αυτή τη στιγμή. Έτσι συνεργάστηκα με τον κ. Λειβαδάρα ο οποίος είναι ένα ηθικό στοιχείο και από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει νομίζω ότι θα κάνουμε δουλειά για τη Σύρο. Γιατί το νησί αυτή τη στιγμή δεν προχωράει.

Πιστεύετε δηλαδή ότι η προηγούμενη πενταετία ήταν χαμένη;

Θα ‘ταν τελείως καταστροφική σε περίπτωση που δεν προχωρούσε το Νεώριο. Ο νυν δήμαρχος ήταν κόντρα με την επαναλειτουργία του. Ασχέτως ότι πήρε άλλη τροπή, θετική προς το νησί η πορεία του. Το θέμα του πανεπιστημίου επίσης. Είχε προχωρήσει αυτή η υπόθεση από τότε που εγώ ακόμη ήμουν δημοτικός σύμβουλος. Είχαν παραχωρηθεί 48 στρέμματα του στρατοπέδου για να στεγαστεί εκεί και να αναπτυχθεί, μιας και είναι και αυτός ένας πνεύμονας οικονομικός. Τώρα απ’ ότι γνωρίζετε υπάρχει πρόθεση να  παραχωρηθούν μόνο 13,5 στρέμματα. Και φυσικά ελπίζω να μην έχει χαθεί το στρατόπεδο για τον Δήμο από τους χειρισμούς της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Εκτιμώ ότι θα είμαστε εμείς η επόμενη δημοτική αρχή. Με νύχια και με δόντια θα διεκδικήσουμε το χώρο ούτως ώστε να εδραιωθεί το εκεί πανεπιστήμιο. Αυτά τα δύο μοναχά, Νεώριο και Πανεπιστήμιο, είναι μεγάλη υπόθεση για τη Σύρο και πρέπει να υλοποιηθούν. Όσον αφορά το πρώτο έχει πάρει μια θετική κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει όπως προσδοκά ο  κάθε συριανός. Όμως και το πανεπιστήμιο πάση θυσία θα λειτουργήσει όπως πρέπει. Γιατί αποτελεί οικονομικό αλλά και πνευματικό πνεύμονα για το νησί. Πολλοί άλλοι τομείς έχουν μείνει βέβαια πίσω, τους οποίους θα ξεδιπλώσουμε… Έχουμε την βιομηχανική, έχουμε την πνευματική και την πολιτιστική, είναι αναγκαίο όμως να ανοίξουμε και την τουριστικό τομέα και ειδικότερα της κρουαζιέρας και των ιστιοφόρων…

Έχετε κάποια εικόνα για την κατάσταση του Δήμου;

Η κατάσταση δεν είναι καλή… δεν υπήρχε προγραμματισμός την προηγούμενη πενταετία... Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόλις πριν ένα μήνα είπαν ότι θα προσλάβει  μάνατζερ για την ανάπτυξη του τουρισμού ο δήμαρχος. Και να φανταστείτε ότι πριν 4-4,5 χρόνια μου ‘χε ζητήσει ο δήμαρχος, όντας πρόεδρος της ΝΟΔΕ τότε, να μεσολαβήσω για τη στήριξη του κόμματος στις τότε αυτοδιοικητικές εκλογές. Την οποία του την δώσαμε. Ήρθε, συζητήσαμε… δεν ήμουνα μόνος μου, παρόντα ήταν έντεκα άτομα. Εγώ, ο πρόεδρος της Τοπικής και όλα τα μέλη. Υπάρχουν και πρακτικά γι’ αυτό το πράγμα. Δεν είχε γραπτώς τη στήριξη, αλλά ανά πάσα στιγμή θα μπορούσα να του την δώσω γιατί είχαν πάρει την άδεια του κόμματος κεντρικά. Όμως, άλλα μας έλεγε… άλλα έπραξε, και απεδείχθη εκ των υστέρων ότι κάναμε σφάλμα. Τα σφάλματά μας πρέπει να τα δεχόμαστε, και αυτό το σφάλμα θέλησα να διορθώσω με την κάθοδό μου στις εκλογές.

Ποια είναι με δύο λόγια  η άποψή σας για το σημερινό Δήμαρχο;

Αποκαρδιωτική… τελείως.. Αυτός ήταν και ο λόγος που κατεβαίνω στις εκλογές. Έχει πολλά πράγματα να του συνάψεις τα οποία του τα ‘χω πει και προς τιμή του δεν μου ‘χει φέρει αντίρρηση καμία σε όλες τις κατηγορίες που του είπα. Δεχότανε όλα τα σφάλματα που έχει κάνει.

Πιστεύετε ότι τα προηγούμενα χρόνια αποδυναμώθηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου;

Γενικά όλες οι υπηρεσίες, οπουδήποτε και να είναι, αποδυναμώνονται όταν δεν υπάρχει μια αξιοκρατική διοίκηση. Ως υποψήφιος συζήτησα με πολλούς  υπαλλήλους. Κανείς τους δεν είχε την παραμικρή αντίρρηση να ακολουθήσει την όποια πολιτική γραμμή δοθεί, και να εργαστούν με τον τρόπο που θέλεις να εργαστούν. Κανένας. Έχουμε καλό υλικό, αρκεί μόνο να δοθεί κατεύθυνση. Πιστεύω ότι προχωρά ανετότατα ο Δήμος με το υπάρχον προσωπικό όταν υπάρχουν καλές σχέσεις με τη διοίκηση. Ως ελεύθερος επαγγελματίας έχω μάθει να δουλεύω. Ένας υπάλληλος πρέπει να απαιτεί αυτά που δικαιούται, όμως έχει και υποχρεώσεις. Αυτά τα δύο στοιχεία πάνε μαζί.

Στην περίπτωση που είστε η νέα δημοτική αρχή θα δρομολογήστε λύσεις στο κυκλοφοριακό;

Μιας και είμαστε συλλογικό όργανο, θα καθίσουμε κάτω να χαράξουμε την καλύτερη γραμμή… Έχουμε έρθει σε επαφή με επαγγελματικά σωματεία και έχουμε συζητήσει με πολλούς φορείς και με την βοήθεια τη δική τους και την καλή θέληση της Δημοτικής Αρχής θα συνυπάρξουμε αρμονικά για το καλό του νησιού. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος, κάτι παραπάνω από ερωτευμένος με το νησί μου, και θέλω να προσφέρω ότι μπορώ περισσότερο. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει  όλους ενωμένους. Δημοτικές Εκλογές κάνουμε, όχι βουλευτικές. Προσωπικά έχει τύχει να κάνω βουλευτικές εκλογές που είμαι κομματικό στέλεχος και να με δεις μέσα στο ΚΚΕ να πίνω καφέ, την ώρα των εκλογών. Δεν πρέπει να μαλώνουμε.  Αφού την επόμενη μέρα ο ένας θα λέει καλημέρα στον άλλον.

Έχετε θητεύσει πολλά χρόνια ως Δημοτικός Σύμβουλος, διακρίνατε κάποια αλλαγή στο όλο κλίμα την πενταετία που διανύουμε;

Βρέθηκα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. αυτή την περίοδο και πραγματικά αποκαρδιώθηκα επειδή γίνανε πολλά παρατράγουδα κατά της διάρκειά της. Δημοτικοί Σύμβουλοι παλιοί γυρνούσανε και με κοιτούσανε που καθόμουνα πίσω στην καρέκλα. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως γίνονται αυτά τα πράγματα. Αντιρρήσεις έχουμε. Καθένας έχει, αυτό είναι το πλαίσιο της Δημοκρατίας. Το θέμα είναι, μπορούμε να βρούμε μια χρυσή τομή και να ακολουθήσουμε τη γραμμή της καλύτερης λύσης;

Εμένα τώρα μου λένε. Πήγες με το Λειβαδάρα. Και τι μ’ αυτό; Μα ήτανε ΠΑΣΟΚ. Κι  εγώ ΝΔ, τους απαντώ. Και τι έγινε; Εδώ είναι τοπικές εκλογές και πρέπει να υπάρχει πλουραλισμός. Την  απλή αναλογική την φοβούνται όλοι.  Εγώ καθόλου. Ο Παυλόπουλος παλιά είχε βγάλει το καλύτερο εκλογικό σύστημα για την αυτοδιοίκηση, το οποίο δεν έβαλε ποτέ σε ενέργεια γιατί ήθελε 5,5 δις για την χρηματοδότηση του Καποδίστρια. Αυτό προέβλεπε όλους τους υποψήφιους δημάρχους σε μια λίστα και σε μια άλλη όλους τους υποψήφιους συμβούλους. Ψηφίστε ότι θέλετε. Η απλή αναλογική είναι κάτι, λίγο χειρότερο, απ’ αυτό. Και στα δύο επιβάλλεται η συνεργασία. Στις μικρές κοινωνίες θα βρεθούν αυτές, στις μεγάλες όμως δεν θα βρεθούνε. Εκεί θα δημιουργηθούν τα μεγάλα προβλήματα.