Καλοδουλεμένη και με λιτό αλλά εξόχως ευρηματικό σκηνικό η παράσταση «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλο, η οποία από 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου ανέβηκε στο Θέατρο Απόλλων από  τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Ο ΣΟΥΡΗΣ».

Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών, παρά τον όγκο του κειμένου,  κυμάνθηκαν σε υψηλό επίπεδο  αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στους θεατές που την παρακολούθησαν. Ενδεχόμενα  η περιστρεφόμενη βάση να στάθηκε αποτρεπτικός παράγοντας στο να αναπτύξουν δράση οι ηθοποιοί σε όλο το εύρος της σκηνής, ωστόσο η χρήση της σε κάποια σημεία της παράστασης προσέδωσε έμφαση στο ανατρεπτικό κείμενο του σπουδαίου Ιταλού συγγραφέα.

Τα βαμμένα με άσπρο χρώμα πρόσωπα ορισμένων χαρακτήρων, δίνοντας την αίσθηση ότι φορούν μάσκα,  υποδήλωνε με τον πλέον εμφανή τρόπο την υποκριτική τους στάση στο ζήτημα που απασχολούσε την τοπική κοινωνία.

Η αδιάλειπτα ανατρεπτική πλοκή του έργου  κρατούσε αμείωτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο  το ενδιαφέρον του θεατή, δεδομένου ότι ποτέ κανείς δεν ήταν σε θέση να είναι βέβαιος για τίποτα.

Από αυτή την αβεβαιότητα  άλλωστε αντλεί την διαχρονική του μαγεία το εξαιρετικό  έργο  του Πιραντέλο. Αφήνει τον άλλο να πιστεύει ότι θέλει: «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», όπως υποδηλώνει και ο ευφυής τίτλος του.

«Έργο τόλμημα, ειδικά για το ερασιτεχνικό θέατρο» το αποκάλεσε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός αλλά και Πρόεδρος  του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουρής, Γιάννης Δεσύπρης, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούσε χρέος προς το θεατρικό κοινό της Σύρου που τους υποστηρίζει και τους  αγαπά όλα αυτά τα χρόνια να κάνουν ένα επόμενο βήμα, αν και με μεγάλο ερμηνευτικό ρίσκο δεδομένης της πολυπλοκότητας του κειμένου, όπως τόνισε.

Να σημειωθεί τέλος ότι οι παραστάσεις θα επαναληφθούν τον Αύγουστο καθώς είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα των Ερμουπολείων, έτσι θα έχουν την τύχη να τις παρακολουθήσουν όλοι όσοι για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να το πράξουν το ανωτέρω τετραήμερο.