Εκστρατεία ενημέρωσης για τις υποχρεώσεις των φιλόζωων αλλά και τις ποινές που επισύρει η μη τήρηση του Κανονισμού Καθαριότητας στους παραβάτες, επιχειρεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με σχετική ανάρτηση πινακίδων σε κεντρικά σημεία της πόλης, στα οποία το πρόβλημα από τα περιττώματα των ζώων εμφανίζεται να είναι αρκετά οξυμένο.

Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν κατόπιν συνέργειας του αντιδημάρχου Καθαριότητας Πέτρου Μώτου με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης Ανθή Χαλκιά, ενώ το θέμα για τα περιττώματα των ζώων συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινότητας Ερμούπολης, παρουσία των δύο προαναφερθέντων, του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιάννη Πιταούλη, και ομάδας εκπροσώπων φιλοζωικών οργανώσεων, με επικεφαλής τον κτηνίατρο Μανώλη Βορίση.

Συνεδρίαση Κοινοτητας Ερμουπολης για τα αδεσποτα ζώα και τα περιττώματα στους δρόμους

Geplaatst door Logotypos.gr op Dinsdag 18 februari 2020

Να πέφτουν πρόστιμα σε όσους αποδεδειγμένα ρυπαίνουν

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, έγινε κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας/αναφοράς των κοινοτικών συμβούλων Π. Αρακά και Α. Δαφνά, οι οποίοι αφού περιέγραψαν την μεγάλη διάσταση που έχει λάβει το πρόβλημα με τα περιττώματα των ζώων, παρουσίασαν μια σειρά από προτάσεις, ζητώντας κυρίως να

επιβάλλονται χωρίς εξαιρέσεις πρόστιμα σε όσους αποδεδειγμένα και συστηματικά προκαλούν ρύπανση και δεν σέβονται τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας, εντατικοποίηση της καθαριότητας στις γειτονιές/συνοικίες της πόλης και όχι μόνο στο Κέντρο, την εξεύρεση χώρου για δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου, την τοποθέτηση σε δημόσιους χώρους μικρών συσκευασιών για την συλλογή περιττωμάτων ζώων  και τέλος την ίδρυση Τμήματος Ελέγχου Αδέσποτων Ζώων μέσα στις δομές του Δήμου.

Προμήθεια ειδικών κουτιών για σίτιση και συλλογή περιττωμάτων

Από την μεριά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιβάλλει πρόστιμα αν δεν είναι 100% σίγουρος ότι κάποιος ρυπαίνει συστηματικά και αποδεδειγμένα τους δημόσιους χώρους και ότι υπάρχει μία ανοχή σε όσους τελικά συμμορφώνονται ύστερα από σχετικές υποδείξεις, σημειώνοντας πως όσοι ρυπαίνουν το κάνουν συνήθως χωρίς να γίνονται αντιληπτοί και κυρίως τα βράδια.

Επίσης, ανέφερε πως, παρά την λειψανδρία προσωπικού που υπάρχει στην Διεύθυνση Καθαριότητας, ο Δήμος θα προχωρήσει στην προμήθεια και τοποθέτηση ειδικών ταϊστρών και κουτιών με άμμο σε γειτονιές όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, με την υπόσχεση ότι ένα συνεργείο της Καθαριότητας θα καθαρίζει δυο φορές την εβδομάδα τα περιττώματα των ζώων και το χώμα/άμμο σε αυτές τις ειδικές μονάδες.

Δεν υπάρχει καμία βοήθεια από τον Δήμο

Συνοπτική ενημέρωση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της φιλοζωικής του ομάδας αλλά και της ΚΟΙΝΣΕΠ που έχει δημιουργηθεί, έκανε ο κτηνίατρος Μανώλης Βορίσης, ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος δεν έχει βοηθήσει όσο θα έπρεπε την κατάσταση, τη στιγμή που με ίδια έξοδα έχει στειρώσει παραπάνω από 500 γάτες στη Σύρο, ενώ πρόκειται να αναλάβει και το κόστος της ενοικίασης χώρου για λειτουργία ενός άτυπου Δημοτικού Κτηνιατρείου καθώς ο χώρος που του είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο στον Πάγο δεν είναι πλέον διαθέσιμος.

Στήριξη Δήμου και δραστηριοποίηση πολιτών

Καθώς η συζήτηση έφτασε σε αναφορά οικονομικών δεδομένων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Πιταούλης συντάχθηκε με όσα περιέγραψε στο Σώμα ο Μανώλης Βορίσης και ανέφερε πως από την Υπηρεσία θα εξεταστεί πώς ο Δήμος μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, με την συμπαράσταση όμως και των δημοτών, προκειμένου όλοι μαζί να προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα της πόλης.

Γι αυτό, μάλιστα, έγινε αποδεκτό να υπάρξει ακόμα μια ενημέρωση του Σώματος από τον κ. Βορίση, με συγκεκριμένα νούμερα και αναφορές αποτελεσμάτων, έτσι ώστε ο Δήμος να μπορέσει να καταστεί κοινωνός στην προσπάθεια που κάνει ο ίδιος και οι υπόλοιπες φιλοζωικές ομάδες του νησιού, τόσο για τον σεβασμό των ζώων όσο και για τη διαφύλαξη της καθαριότητας των δημόσιων χώρων.