Άμεσο αντίκτυπο φαίνεται ότι είχαν οι επισημάνσεις του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων Μάρκου Βουτσίνου (μέλος του Συλλόγου «Δικαίωμα») για την υφιστάμενη κατάσταση που αντικρίζει κανείς στο κτήριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Συγκοινωνιών, αλλά άλλες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, ο συνδυασμός της μη λειτουργίας του κανονικού ασανσέρ αλλά και του ειδικού ανελκυστήρα για άτομα ΑΜΕΑ, έκαναν το προεδρείο του Συλλόγου Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες και Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Κυκλάδων «Δικαίωμα» να αποστείλει μια σειρά παρατηρήσεων προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας να αποκατασταθεί το πρόβλημα διότι πολλοί δημότες με κινητικά προβλήματα (και μη) αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες ως προς την πρόσβαση σε αυτές τις Υπηρεσίες, και εν τέλει ως προς την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Όπως τονίζεται στο κείμενο των παρατηρήσεων,

«1. Ο μηχανισμός μεταφοράς των ΑΜΕΑ είναι καλυμμένος από διάφορα υλικά, έτσι ώστε είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί. Πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει καμία εξωτερική πινακίδα που να δηλώνει ότι ο χώρος είναι προσβάσιμος από ΑΜΕΑ, αλλά και καμία οδηγία χρήσης του μηχανισμού μετακίνησης.

2. Το ασανσέρ εδώ και απροσδιόριστο χρονικό διάστημα είναι εκτός λειτουργίας, όπως δηλώνεται από μία πρόχειρη σημείωση.

3. Το υπαλληλικό προσωπικό διατηρεί σε λειτουργία τα κλιματιστικά πολύ σωστά με τις πόρτες κλειστές, αλλά στον χώρο υποδοχής όπως και στην είσοδο. Δεν υπάρχει κανένας κλιματισμός. Εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε την ευγενική συμπεριφορά υπαλλήλων που καλούν τους γέροντες από το χώρο του κλιμακοστασίου να εισέλθουν στο χώρο των γραφείων ώστε να δροσιστούν.

4. Η είσοδος παρουσιάζει εικόνα απόρριψης ηλεκτρονικού και άλλου εξοπλισμού γραφείου και δεν μοιάζει ούτε καν με αποθήκη, μας δίνει την εικόνα ενός χώρου συλλογής σκουπιδιών.

5. Υπάρχουν ηλεκτρονικοί η ηλεκτρικοί πίνακες εμφανώς κατεστραμμένοι, πράγμα το οποίο δίνει και την αίσθηση της ανασφάλειας στους εισερχόμενους στον χώρο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η εικόνα πλήττει ολόκληρο το νησί, διότι στο Υπουργείο Συγκοινωνιών έρχονται επισκέπτες απ’ όλες τις Κυκλάδες.

Κατόπιν των παραπάνω, θα παρακαλούσαμε να επιληφθείτε ώστε σε σύντομο και λογικό χρονικό διάστημα να αποκατασταθούν οι αναφερόμενες δυσλειτουργίες και να αποκατασταθεί η γενικότερη εικόνα των Υπηρεσιών μας».

«Λειτουργούμε ως ενεργοί πολίτες και ως συλλογικότητα»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο «Λ» με την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Ζωγραφιά Δόγου και Λάμπρο Κατσαρό αντίστοιχα, και οι δύο σημείωσαν πως οι αρχικές παρατηρήσεις του κ. Βουτσίνου, που είναι μέλος του «Δικαίωμα», έγιναν με τη στήριξη του Συλλόγου που είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης, καθώς υπήρχαν ήδη καταγεγραμμένα παράπονα ατόμων ΑΜΕΑ για την δύσκολη πρόσβαση σε αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες.

«Εμείς λειτουργήσαμε ως ενεργοί πολίτες και μέσα από μια συλλογικότητα, έτσι ώστε να αναδείξουμε το υπάρχον πρόβλημα και με τρόπο καθόλα ευγενικό και χωρίς να προσβάλλουμε κάποια Υπηρεσία  ή τους εργαζομένους που εργάζονται εκεί, να κινητοποιήσουμε  τους υπευθύνους ώστε να ληφθούν άμεσα οι απαραίτητες εκείνες αποφάσεις που θα επιλύσουν το πρόβλημα που βιώνει μια μερίδα των  συμπολιτών μας».

Μάλιστα, η κίνηση αυτή ευαισθητοποίησης και αφύπνισης του Συλλόγου φαίνεται ότι ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης απάντησε στην επιστολή του Συλλόγου ότι σύντομα οι υπεύθυνοι των Υπηρεσιών της ΠΝΑΙ θα επιληφθούν της κατάστασης για να επιλυθεί σύντομα το υπάρχων πρόβλημα.