Άκρως αξιέπαινη και διδακτική αποδείχτηκε η συμμετοχή του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Σύρου στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ», καθώς επιλέχτηκε ως δράση το θέμα«Ενυδρείο Σύρου, στο Κίνι: Ανάδειξη και εκσυγχρονισμός του με χρήση νέων τεχνολογιών».

Η αρχική ιδέα γι’ αυτο το εγχείρημα προέκυψε από τον καθηγητή φυσικής Θανάση  Ζόρπα, ο οποίος είχε επισκεφτεί το ενυδρείο που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στο πρόγραμμα δραστηριοποιήθηκαν οι μαθητές της Α’ τάξης Λυκείου: Αρβανίτης Βασίλης, Δαρζέντας Ισίδωρος, Μιχάλοβιτς Σταύρος, καθώς και ο μαθητής της Β’ τάξης Μαριάνος Γιάννης, ενώ συμμετείχαν ενεργά σε διάφορα στάδια του προγράμματος ο διευθυντής του σχολείου Συμεών Χατζηιερεμίας, ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας “ΝΟΗΣΙΣ”, ο Αχιλλέας Δημητρόπουλος του Βιομηχανικού Μουσείου, οι καθηγήτριες Αναστασία Αργυροπούλου, Χατζηνικολάου Δέσποινα Χατζηνικολάου, και Μπέσσυ Σταθοπούλου, ο μαθητής της Α’ τάξης του ΓΕΛ Σύρου Ρωμανός Στρογγύλης και ο εθελοντής ψαράς που συντηρεί καθημερινά το ενυδρείο Στέλιος Μαυρής.

Στόχος να καταστεί πόλος τουριστικής έλξης

Όπως ανέφερε στην παρουσίασή του ο κ. Ζόρπας, πέραν των καινοτόμων τρόπων πληροφόρησης που μπορεί να έχει κανείς μέσω μιας εφαρμογής μέσα από το τηλέφωνό του (φωνητική περιήγηση) για τα 30 είδη ψαριών που υπάρχουν στο ενυδρείο και τις προσπάθειες εξωραϊσμού του χώρου που έγιναν, στόχος του όλου προγράμματος είναι αυτή η δομή να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον ως το επίκεντρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και κυρίως πόλος έλξης τουριστών.

Γι αυτό το λόγο έγινε έκκληση να δηλώσουν συμμετοχή εθελοντές μεταφραστές ώστε οι πληροφορίες αυτές να είναι διαθέσιμες σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, και η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αγκαλιάσει αυτή τη δομή καθώς υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που αναζητεί λύση, καθώς η θερμοκρασία του νερού μέσα στο ενυδρείο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ανεβαίνει τόσο υψηλά που δεν επιτρέπει σε πολλά είδη ψαριών να ζήσουν, με αποτέλεσμα να χάνονται τα εκθέματα.

Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση » έκλεισε» με έναν μπουφέ για τους παρευρισκόμενους, τον οποίο είχαν προετοιμάσει οι σπουδαστές και εκπαιδευτές του τμήματος Μαγειρικής τέχνης του Δημοσίου ΙΕΚ Σύρου.