Με επισημότητα και παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εορτάσθηκε την περασμένη Κυριακή η ημέρα της Εθνικής Αντίστασης.

Η ελληνική πολιτεία καθιέρωσε την ημέρα της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης, καθώς η επέτειος αυτή αποτελεί σταθμό της αντιστασιακής δράσης στη χώρα μας και συνάμα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενεές.

Επίκαιρο το μήνυμα

Αυτό ακριβώς τόνισε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Ανδρέας Γιαλόγλου  εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας μετά το πέρας της Δοξολογίας έμπροσθεν του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στο λιμάνι της Ερμούπολης: «Τα μεγάλα γεγονότα στην πορεία των λαών και των κοινωνιών πρέπει να είναι δημιουργικά κατ δυναμικά στοιχεία που επηρεάζουν τις εξελίξεις. 76 χρόνια μετά, η κινητήρια δύναμη αυτού του γενναίου τολμήματος οφείλει να παραμείνει κίνητρο για το παρόν για το μέλλον μας.

Με μήνυμα επίκαιρο, αλλά ξεχασμένο από τους περισσότερους, η ημέρα της Εθνικής Αντίστασης θα έπρεπε να στέλνει σήμερα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και λαϊκής ενότητας.

Η σημασία της σημερινής επετείου συνδέεται με την σύγχρονη ανάγκη για ενωμένη αντιμετώπιση των χαλεπών καιρών. Ενωμένοι πετυχαίνουμε τα μέγιστα στον αγώνα υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Δεν μας αρμόζει η διχόνοια, αν αναλογιστούμε τη βαριά κληρονομιά που κουβαλούμε και τις ιστορικές ευθύνες μας» τόνισε μεταξύ άλλων, προβαίνοντας παράλληλα σ’ ένα σύντομο χρονικό της όλης επιχείρησης.

Η Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε  από τον ιερέα Λουκά Βασάλο,  παρουσία του περιφερειακού Συμβούλου Μάρκου Δαδάου, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Ανδρέα Γιαλόγλου, του επικεφαλής της ελάσσονος  μειοψηφίας του Δήμου Παύλου Χρυσαφίδη, και  των δημοτικών συμβούλων Δημήτρη Κοσμά και Μαρίζας Αγγελοπούλου.

Με το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης  και του Πανηγυρικού στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Πέρα των προαναφερθέντων συμβούλων παρουσία στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης δήλωσαν, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη ενώ τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης εκπροσώπησαν οι κκ, Νίκος Λειβαδάρας και Χρήστος Τσαούσογλου.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γιαλόγλου έχει ως ακολούθως:

Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος 120 άνδρες του ΕΛΑΣ, 65 του ΕΛΕΖ και 12 Άγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών στην Αφρική, έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.

Κυρίες και κύριοι,

Τα μεγάλα γεγονότα στην πορεία των λαών και των κοινωνιών πρέπει να είναι δημιουργικά κατ δυναμικά στοιχεία που επηρεάζουν τις εξελίξεις. 76 χρόνια μετά, η κινητήρια δύναμη αυτού του γενναίου τολμήματος οφείλει να παραμείνει κίνητρο για το παρόν για το μέλλον μας.

Με μήνυμα επίκαιρο, αλλά ξεχασμένο από τους περισσότερους, η ημέρα της Εθνικής Αντίστασης θα έπρεπε να στέλνει σήμερα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και λαϊκής ενότητας.

Η σημασία της σημερινής επετείου συνδέεται με την σύγχρονη ανάγκη για ενωμένη αντιμετώπιση των χαλεπών καιρών. Ενωμένοι πετυχαίνουμε τα μέγιστα στον αγώνα υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Δεν μας αρμόζει η διχόνοια, αν αναλογιστούμε τη βαριά κληρονομιά που κουβαλούμε και τις ιστορικές ευθύνες μας. Το μήνυμα θα το αντιληφθούμε, αν συνειδητοποιήσουμε πως μπορεί τα χρόνια τότε να ήταν :

Χρόνια σκοτεινά και κοσμογόνα

Οι άνθρωποι τους να γεύτηκαν την καταιγίδα

Να πέθαναν κρατώντας στα χέρια τους ανέμους

Να θάφτηκαν από το χώμα που ξεσήκωσε τo ξεροβόρι

Και η βροχή να θέριεψε τα χορτάρια στο μνήμα τους»

Όμως αγωνίστηκαν όλοι μαζί και πέτυχαν

Γιατί αγάπησαν τη ζωή!»

 

Συμπληρώνονται σήμερα, 76 χρόνια από την ημέρα της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και βρετανών κομάντος. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης και έδωσε κουράγιο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία έγινε την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942.

Τον Σεπτέμβριο του 1942 Αγγλικό κλιμάκιο με αρχηγό το συνταγματάρχη Μάγερς πέφτει με αλεξίπτωτο στη Ρούμελη, έρχεται σε επαφή με τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειες τους.

Τη νύχτα της 25ης προς την 26η  Νοεμβρίου 1942, μια συνδυασμένη επιχείρηση ελληνικών ανταρτικών ομάδων αποτελούμενων από δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΕΔΕΣ και βρετανών κομάντος, οδήγησε στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Η επιχείρηση στην αρχή απέβλεπε στο να δημιουργήσει δυσκολίες στον ανεφοδιασμό του Ρόμελ στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν αλλά δεν στάθηκε, δυνατόν, να διενεργηθεί, το χρονικό διάστημα που έπρεπε.

Η Μάχη του Ελ Αλαμέιν δόθηκε, ο Ρόμελ έχασε, υποχώρησε δυτικά και ο ανεφοδιασμός μπορούσε να γίνει και από περιοχές εκτός Ελλάδος.

Κρίθηκε, ωστόσο, ότι η ανατίναξη έπρεπε να γίνει για συμβολικούς λόγους.

Δεν ήταν, όμως, καθόλου συμβολικός ο τρόπος που έγινε η επιχείρηση.

Δόθηκε σκληρή μάχη για να καλυφθούν οι σαμποτέρ και υπήρξαν νεκροί εκατέρωθεν.