Εντυπωσιασμένος από την ξενάγησή του στην Άνω Σύρο, από τους μικρούς ξεναγούς,  δηλώνει στο   logotypos.gr  ο νέος Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι υποχρέωση του Δήμου το να στηρίξει το έργο που επιτελούν τα παιδιά αυτά στον τουριστικό τομέα.

Εμπνεύστρια  της ξενάγησης του νέου Δημάρχου και του επιτελείου του στα σοκάκια  της Άνω Σύρου η Μαίρη Καράβα, η οποία και καθοδηγεί τα παιδιά στο έργο τους τα τελευταία χρόνια. Όπως δηλώνει στο logotypos.gr  οι μικροί ξεναγοί υφίστανται από το 2012 και το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από την τότε προσπάθεια των επαγγελματιών της Άνω Σύρου να ξαναζωντανέψουν τον Οικισμό. Εκείνη την περίοδο η κατάσταση, όπως λέει ήταν χάλια όσον αφορά την εμπορική κίνηση και επιχειρηματίες όπως ο Λιλής, ο Παύλος Ραουζαίος, ο Μαρίνος και πολλοί άλλοι αποφάσισαν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα εκδίδοντας ένα τουριστικό έντυπο. Κάποιοι απ΄αυτούς τότε έριξαν την ιδέα να οργανώσουν τους μικρούς ξεναγούς. Υπενθυμίζει δε, ότι ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Πάπιτσης, κάποια εποχή. είχε οργανώσει   σεμινάρια στα ΚΕΚ, για ξεναγούς, και ότι πολλοί γονείς των σημερινών μικρών ξεναγών τα είχαν παρακολουθήσει. Όπως λέει η στήριξη όλων των δημάρχων στο θεσμό ήταν διαχρονική: “Δεν έχω κανένα παράπονο ούτε από το Δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό, ούτε από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού. Τίμησαν τα παιδιά και μας στήριζαν πάντα” λέει χαρακτηριστικά. Τέλος δεν κρύβει την ικανοποίηση από τις δηλώσεις του κ. Λειβαδάρα ότι θα συνδράμει το έργο που επιτελείται, σημειώνοντας ότι θα ήταν παράλογο να μην στηριχτούν τα παιδιά αυτά.

Συνοδευόμενος από τους  Δημοτικούς  Συμβούλους: Γιάννη Κεράνη, Παναγιώτη Κουταβά και Ειρήνη Δράκου, την Τοπική Σύμβουλο Ποσειδωνίας Τερέζα Πρίντεζη, και τους υποψήφιους συμβούλους  Άννα Δαρζέντα και Λούη Ρηγούτσο, ο κ Λειβαδάρας περιηγήθηκε στον Ιστορικό Οικισμό, μη κρύβοντας την έκπληξή του από την επάρκεια των γνώσεων των παιδιών: «Ήταν μια φανταστική ξενάγηση, αλλά η μεγάλη έκπληξη ήταν ο τρόπος που τα παιδιά μας έδωσαν την ιστορία του νησιού μας. Ήταν πάρα πολύ ενημερωμένα και πάρα πολύ άνετα» λέει χαρακτηριστικά, και προς επίρρωση των λεγομένων του σπεύδει να μας μεταφέρει τις εντυπώσεις τουριστών που τους ακολούθησαν στην ξενάγηση: «Ήταν ένα γκρουπ επισκεπτών στο νησί και με ρώτησαν πως θα μπορούσαν να πάνε στην Άνω Σύρο. Τους είπα τότε ότι αν το επιθυμούσαν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν μαζί μας την ξενάγηση. Κατά την διάρκειά της γύρισε ένας κύριος και μου είπε: «Τα παιδιά αυτά ετοιμάζονται για ξεναγοί; Θα συνεχίσουν πηγαίνοντας αργότερα σε κάποια σχολή ξεναγών;» Ήταν τόσο εμπεριστατωμένη η ξενάγηση που έκαναν που φαινόντουσαν σαν επαγγελματίες. Ήταν πραγματικά μια από τις πάρα πολύ ωραίες εκπλήξεις» τονίζει.

Στο ερώτημα, κατά πόσο με την ανάληψη των καθηκόντων του τον Σεπτέμβριο θα στηρίξει το εγχείρημα αυτό, ο κ. Λειβαδάρας υπογράμμισε  ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από το αποτέλεσμα που είδα, πρέπει να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Αξίζει ένα πολύ μεγάλο μπράβο στην Μαίρη Καράβα, γιατί είναι εκείνη που έχει οργανώσει τα παιδιά τα οποία κάνουν ξεναγήσεις δύο φορές την εβδομάδα. Τα έχει χωρίσει δε σε δύο γκρουπ προκειμένου να γίνεται καλύτερη ενημέρωση στους επισκέπτες, και  ειδικότερα στις περιπτώσεις που  αυτοί είναι πολυάριθμοι. Το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν δεν παραπέμπει σε παιδί αλλά σε επαγγελματία ξεναγό» κατέληξε.

Οι 28, στο σύνολό τους, μικροί ξεναγοί, εθελοντές όλοι,  θα χαρούν πολύ να υποδεχθούν και να ενημερώσουν  ντόπιους και επισκέπτες αναφορικά με την σπουδαία Ιστορία του Οικισμού της Απάνω Χώρας. Κάνουν δε γνωστό ότι οι ξεναγήσεις τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο  θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Τετάρτη από τις 7 το απόγευμα,  όπως και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με αφετηρία πάντα  το Απάνω Τέρμα της Άνω Σύρου.