Η  κατά κόρον χρήση λέξεων όπως: μεγαλειώδης, πανδαισία, η καλύτερη συναυλία – παράσταση του καλοκαιριού κλπ από τα τοπικά ΜΜΕ έχουν αποδυναμώσει πλέον τη έννοια τους, οφείλουμε ωστόσο  να παραδεχτούμε το υψηλό επίπεδο της πρεμιέρας του  διεθνούς φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κυκλάδων, σε έργα Mozart, Bach, Dvorak και Respighi και συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική σκηνή.

 

Κατά πάγια τακτική του καλλιτεχνικού Δ/ντη του φεστιβάλ και βιολονίστα Γιάννου Μαργαζιώτη, αποφεύχθηκαν οι  μακρόσυρτοι χαιρετισμοί και οι βαρετές προσφωνήσεις επισήμων και το μουσικό πρόγραμμα ξεκίνησε άμεσα, με τις αιθέριες μελωδίες των βιρτουόζων μουσικών να κατακλύζουν κάθε σπιθαμή του ιστορικού θεάτρου Απόλλων.

Η εμφάνιση της νεαρής σολίστ πιάνου Olga Lazurenko στο έργο Wolfang Amadeus Mozart: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 14 σε μι υφ. μείζονα, Κ.V. 449, καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό το οποίο ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα με την ολοκλήρωση του κοντσέρτου και την νεαρή καλλιτέχνιδα να γίνεται αποδέκτης των λουλουδιών που της προσέφεραν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Με δεδομένες τις αντικειμενικές δυσκολίες που επεσήμανε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ΛΟΓΟ ο κ. Μαργαζιώτης, η απώλεια για τη Σύρο – στην περίπτωση που το  εν λόγω φεστιβάλ λόγω οικονομικής αδυναμίας πάψει να υφίσταται – θα είναι πολύ μεγάλη. Για τού λόγου το αληθές αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στα χρόνια λειτουργίας του υποδέχτηκε καλλιτέχνες όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Philippe Graffin, Stephan Picard, Per Enocsson, Nobuko Imai, Hariolf Schlichtig, Diemut Poppen, Leo Winland, Νικόλας Καβάκος, Bruno Weinmeister, Michael Wolf, Thierry Barbe, Σπύρος Μουρίκης, Radovan Vlatcovic, Hector Mc Donald, Δημήτρης Σγούρος, Clair Desert, Katrine Gislinge, Έλενα Κελεσίδη, Δημήτρης Πλατανιάς, Royal Danish Orchestra, Εθνική Λυρική Σκηνή, Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Michelangelo string quartet, New Hellenic quartet, Storioni trio, Artis piano trio κ.ά. βάζοντας για τα καλά τη Σύρο στο χάρτη του παγκόσμιου μουσικού ενδιαφέροντος.

Τα έργα που ακούστηκαν στη  πρεμιέρα του φεστιβάλ ήταν:

 1. S. Bach: Κοντσέρτο για 2 βιολιά και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα BWV 1043
  Σολίστ: Γιάννος Μαργαζιώτης | Olgu Kizilay
 2. A. Mozart: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 14 σε μι υφ. μείζονα, Κ.V. 449
  Σολίστ: Olga Lazurenko
  Ορχήστρα Δωματίου Φεστιβάλ Κυκλάδων
  Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Χαλιάσας
 3. Dvorak: Κουαρτέτο αρ. 12 σε φα μείζονα, έργο 96 «Αμερικανικό»
  Κουαρτέτο εγχόρδων Αθηνών
  Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί
  Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί
  Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα
  Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο
 4. Ο. Respighi «Il Tramonto»

Μεσόφωνος: Άρτεμις Μπόγρη
Κουαρτέτο εγχόρδων Αθηνών