Μία εξαιρετική – βιωματικού χαρακτήρα – παρουσίαση για τους σκύλους οδηγούς των ατόμων με προβλήματα όρασης, οργάνωσαν από κοινού ο Όμιλος Κυνοφίλων Σύρου και το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νομού Κυκλάδων «Αρωγή», στον φιλόξενο Πολυχώρο του Plaza.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν να καταδείξει τις βασικές αρχές χειρισμού των σκύλων οδηγών αλλά και τους κατάλληλους τρόπους που πρέπει να χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να βοηθήσουν ένα άτομο με πρόβλημα όρασης, χωρίς να γίνονται οι ίδιοι εμπόδιο.
Για τον σκοπό αυτό, την παρουσίαση ανέλαβε αντιπροσωπεία 4 ατόμων από το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών, με επικεφαλής τη Ζωή Γερουλάνου, τον χειριστή σκύλου οδηγού Γιώργο Ντότα και δύο ακόμη εθελόντριες.
Την αρχή των σύντομων χαιρετισμών έκανε ο πρόεδρος του Ομίλου Κυνοφίλων Νίκος Μιχάλοβιτς, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το Σωματείο «Αρωγή» για την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την οικονομική στήριξη, τον ιδιοκτήτη του Πολυχώρου Plaza για την δωρεάν παραχώρηση του χώρου και φυσικά την κα Γερουλάνου με την ομάδα της.
Από την πλευρά του, τόσο ο πρόεδρος όσο και η αντιπρόεδρος του Σωματείου «Αρωγή» Νίκος Βαρθαλίτης και Άννα – Μαρία Φωσκόλου, τόνισαν σε κάθε τόνο ότι ένας από τους βασικούς στόχους τους είναι να ενημερώσουν τους πολίτες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε ένα άτομο με προβλήματα όρασης, αλλά και να βγάλουν έξω από τα σπίτια τους με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση όσα άτομα έχουν οποιαδήποτε οπτική αναπηρία.
Αμέσως μετά, η κα Γερουλάνου έκανα μια συνοπτική περιγραφή των απαιτούμενων ενεργειών που χρειάζονται για την εκπαίδευση ενός σκύλου οδηγού από τα πρώτα στάδια της ζωής του μέχρι και τη συνταξιοδότησή του (περιόδου όπου παύει να υπηρετεί τα καθήκοντα του σκύλου – οδηγού για διάφορους λόγους), ενώ το κύριο μέρος της παρουσίασης το έκανε ο κ. Ντότας, που έκανε μια επίδειξη του πώς κινείται ένα άτομο με πρόβλημα όρασης, τόσο με τη βοήθεια εθελοντών, όσο και με τη βοήθεια του σκύλου οδηγού του (για τις ανάγκες της παρουσίασης συμμετείχαν δύο σκύλοι οδηγοί ράτσας λαμπραντόρ).
Με το πέρας της παρουσίασης, υπήρξε η προβολή ενός σύντομου βίντεο που παρουσίαζε τις δυσκολίες της καθημερινότητας κίνησης και πρόσβασης των ατόμων με προβλήματα όρασης, επίδειξη όλων όσων είχαν ειπωθεί στον εξωτερικό χώρο του Plaza και η προσφορά αναμνηστικών δώρων προς τους συμμετέχοντες, αφού πρώτα η κα Γερουλάνου και ο κ. Ντότας απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.