Ενσωματώνοντας νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, και διατηρώντας τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του, το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» εμπλουτίζεται με καινοτόμες δράσεις αλλά παράλληλα ενδυναμώνει  και την πλούσια παράδοση δεκαετιών, μετατρέποντάς το από ένα απλό Καρναβάλι σε ένα μηνιαίο αποκριάτικο πολιτιστικό πρόγραμμα που όμοιό του δυσκολεύεται κανείς να συναντήσει εντός των ελληνικών τειχών.

Για τα «νέα» που φέρνει το Συριανό Καρναβάλι και τα «κεκτημένα» που διατηρεί, μίλησε στον «Λ» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Αλίκη Λεονταρίτη.

Οι βασικοί πρωταγωνιστές του Καρναβαλιού

«Το σκεπτικό είναι να ακολουθήσουμε την πεπατημένη καθώς έχουμε ένα πετυχημένο Καρναβάλι που δίνει χαρά όχι μόνο στους κατοίκους του νησιού αλλά και στους επισκέπτες του, έχοντας και στο πίσω μέρος του μυαλού μας την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Δηλαδή, να προσφέρουμε μια περίοδο μετά τα Χριστούγεννα, εξίσου ενδιαφέρουσα», τόνισε στην εισαγωγή της η κα Λεονταρίτη για το Συριανό Καρναβάλι.

«Άρα, λοιπόν, το Καρναβάλι θα συνεχιστεί στα πρότυπα που είχαμε μέχρι πέρσι, με δυο-τρεις πινελιές εμπλουτισμού του. Πρωταγωνιστές στο φετινό Καρναβάλι θα είναι το 6ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού, το ίδιο το λουκούμι που έχει την τιμητική του λόγω της εγγραφής του στο Εθνικό Ευρετήριο άυλης κληρονομιάς της χώρας μας και βεβαίως η μορφή του Γεωργίου Σουρή, ως τα κυρίαρχα θέματα στο βασικό άρμα του Δήμου, καθώς και η αναβίωση του εθίμου των «Ζεϊμπεκιών» στα σοκάκια της Άνω Σύρου, το οποίο αναβαπτίζεται ως το κύριο δρώμενο αφού με αυτό θα ξεκινήσουν πλέον οι δράσεις στην Άνω Σύρο (θα ακολουθήσουν μετά οι πομπές των καρναβαλικών ομάδων)».

Οι νέες πινελιές

«Αναφορικά με τα νέα στοιχεία που προστίθενται στο μηνιαίο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων είναι το 1ο MASKA RUNNERS, ιδέα την οποία υιοθέτησαν και θα υλοποιήσουν οι  «Δρομείς Σύρου», κατά το διάστημα της οποίας θα συγκεντρωθούν πολλοί μασκαράδες  για μια διαδρομή μέχρι το Δημαρχιακό Μέγαρο, περνώντας από το λιμάνι κατά την άφιξη του πλοίου, ώστε να υποδεχτούν τους επισκέπτες που θα έρθουν στη Σύρο, δίνοντας τους έτσι ένα συμβολικό καλωσόρισμα και βάζοντάς τους στο πνεύμα του Καρναβαλιού.

Ένα άλλο νέο στοιχείο είναι η παρουσίαση μουσικο – θεατρικών παραστάσεων, παραστάσεων σύγχρονου χορού και κουκλοθεάτρου στο θέατρο «Απόλλων», ενώ μια νέα ιδέα που προέρχεται από το Καρναβάλι της Πάτρας και από συνεργάτες μας στην Επιτροπή του Πατρινού Καρναβαλιού, είναι τα «Συριανο-Ιδιώματα».

Τα «Συριανο-Ιδιώματα» θα ξεκινήσουν για πρώτη φορά την μέρα της Τσικνοπέμπτης, όπου γαμήλιες πομπές θα ξεκινούν από διάφορες περιοχές της Σύρου, με τελικό σημείο συνάντησης την Πλατεία Μιαούλη. Αυτή τη γαμήλια πομπή της νύφης και του γαμπρού θα συνοδεύουν συγγενείς, κουμπάροι και πολλοί άλλοι, και θα περνούν μέσα από τις γειτονιές της Ερμούπολης για να μεταφέρουν μια χαρούμενη εικόνα και την εύθυμη διάθεση του Καρναβαλιού στους ανθρώπους που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να κατέβουν στην παραλία ή να συμμετέχουν στα δρώμενα της πλατείας».

Ο κοινωνικός χαρακτήρας του Καρναβαλιού

Μία ακόμη δράση με κοινωνικό, αυτή, τη φορά πρόσημο και χαρακτήρα είναι η παρουσία μελών των καρναβαλικών ομάδων στα Γηροκομεία του νησιού, προκειμένου να μεταφέρουν τη διάθεση και τη χαρά που προσφέρει το Συριανό Καρναβάλι στους εκεί ηλικιωμένους τροφίμους, που λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν μπορούν να απολαύσουν οι ίδιοι.

«Θέλουμε να δώσουμε λίγη χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους κάνουμε να θυμηθούν τα νιάτα τους και πώς αυτοί προετοιμάζονταν εκείνη την περίοδο. Παράλληλα, θέλοντας να «ανοίξουμε» λίγο τη συμμετοχή στο Καρναβάλι και να φέρουμε περισσότερο κόσμο σε αυτή τη γιορτή, και επειδή ακούγαμε τις παρατηρήσεις πολλών ανθρώπων που επεσήμαναν ότι υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι πιο συντηρητικοί και ιδίως με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες έτσι ώστε να συμμετέχουν με μια καρναβαλική ομάδα φορώντας στολές μεγάλου κόστους, ξεπήδησε και πάλι μια ιδέα που ήρθε από την Πάτρα.

Σύμφωνα με αυτή, δίνεται η δυνατότητα μέσα από την καρναβαλική ομάδα «Άσπρο – Μαύρο», σε όσους το επιθυμούν, να συμμετέχουν σε όλα τα δρώμενα των καρναβαλικών εκδηλώσεων, επιλέγοντας να φορέσουν ένα απλό μαύρο κοστούμι ή ένα λευκό φόρεμα.

Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε πολλά άτομα να συμμετέχουν με τον δικό τους ύφος στο Καρναβάλι, χωρίς να αποκλείονται από αυτή τη γιορτή και χωρίς να αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι επειδή ως χαρακτήρες δεν μπορούν να εκτεθούν δημόσια με πιο χιουμοριστικές στολές και συμπεριφορές. Αυτή η ομάδα θα παρελάσει τελευταία και, όπως στην Πάτρα, ευελπιστούμε να έχει κι εδώ πολύ μεγάλη απήχηση και συμμετοχή.

Κλείνοντας, ευελπιστούμε όλοι να ψυχαγωγηθούν και να αισθανθούν ευχαριστημένοι, συμμετέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες  εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει με κόπο και φροντίδα τα υπηρεσιακά στελέχη και οι ομάδες εργασίας του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού.

Σας θέλουμε όλους μαζί μας σε αυτή τη γιορτή του νησιού που θα διαρκέσει ένα σχεδόν μήνα, με δράσεις και εκδηλώσεις για όλα τα γούστα…», κατέληξε η κα Λεονταρίτη.

Οι αριθμοί του Συριανού Καρναβαλιού

  • 16 καρναβαλικές ομάδες (2 νέες συμμετοχές)

  • 1 καρναβαλική ομάδα εκτός Σύρου (η περσινή ομάδα από την Τήνο)

  • 12 άρματα

  • 1500 – 1600 καρναβαλιστές