Το πολυβραβευμένο έργο του Ολλανδού συγγραφέα Γιαν ντε Χάρτογκ,  το οποίο πραγματεύεται την συζυγική συμβίωση 35 ολόκληρων χρόνων γύρω από ένα νυφικό κρεβάτι, θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο θέατρο Απόλλων στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου  (ώρα έναρξης 21:00)  οι κάτοικοι και οι επισκέπτες  της Σύρου.

 

Το «νυφικό κρεβάτι» το οποίο ανεβάζουν υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του ηθοποιού Στέλιου Γεράνη οι «Γιατί Έτσι» (Γιάννης Ρούσσος, Σοφία Νομικού) είναι μια διαχρονική γλυκόπικρη κωμωδία  στην οποία ξεχειλίζει η αληθινή ζωή.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα ήταν από τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη και το δεύτερο με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Γιάννη Φέρτη. Η μετάφραση των κειμένων της παράστασης που θα ανέβει στο θέατρο Απόλλων ανήκει στον Μάριο Πλωρίτη και όπως τόνισαν στο «Λ» ο Γιάννης και η Σοφία, η ηθοποιός και επί πολλά έτη σύντροφός  του Κάτια Δανδουλάκη  με μεγάλη προθυμία τους τα παραχώρησε.

Εκφράζουμε την απορία μας για το γεγονός ότι όλες οι μέχρι τώρα παραστάσεις των «Γιατί Έτσι» έχουν ως άξονα τις σχέσεις ζευγαριών, με τον Γιάννη Ρούσσο να ξεκαθαρίζει: «Η εταιρεία “Γιατί Έτσι” που έχουμε φτιάξει με τη Σοφία, στην ουσία περικλείει όλη την γκάμα των τεχνών. Είτε πρόκειται για θέατρο, είτε για μουσική, χορό, εικαστικά ή παιδικά δρώμενα. Κατά κύριο λόγο έχουμε κλίση προς αυτό που αναφέρατε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε κι εκεί. Κατά κύριο λόγο προσπαθούμε να κρατάμε την ποιότητα  σε επαγγελματικό επίπεδο . Λόγω και των συνεργασιών που είχε η Σοφία,  όταν διέμενε στην Αθήνα, με επαγγελματίες ηθοποιούς και ομάδες θεωρούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επεκτείνουμε παραπάνω το σχήμα, δεδομένου ότι και στην Σύρο διαβιούν επαγγελματίες ηθοποιοί».

Πως προέκυψε όμως η συνεργασία του Στέλιου Γεράνη με τους «Γιατί Έτσι;». Στο ερώτημα σπεύδει να απαντήσει ο ίδιος ο ηθοποιός, ο οποίος σημειωτέον είναι απόφοιτος της Σχολής Καρόλου Κούν και υπογράφει της σκηνοθεσία της εν λόγω παράστασης: «Υπάρχει μια φιλική σχέση με τα παιδιά. Την Σοφία την ήξερα από την Αθήνα και το Γιάννη τον γνώρισα λίγο αργότερα. Υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση και με τους δύο  και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθουμε να παίξουμε εδώ στην Σύρο την “Οδός Αβύσσου αριθμός 0”. Εκεί έπεσε η ιδέα να συνεργαστούμε και να σκηνοθετήσω ένα έργο που θα διαλέγαμε από κοινού. Διαλέξαμε “Το Νυφικό Κρεβάτι” και σιγά -σιγά το υλοποιήσαμε».

 

Συνεχίζοντας ο κ. Γεράνης αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε σκηνοθετικά, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει όλους όσοι βοήθησαν στην πραγμάτωση αυτού του εγχειρήματος: «Πρόκειται για ένα ευχάριστο έργο το οποίο εμπεριέχει τα ερωτήματα που απασχολούν αιώνες τώρα δύο ανθρώπους πού έρχονται εις γάμου κοινωνία. Ταυτόχρονα είναι ένα δύσκολο έργο όσον αφορά τους ρόλους γιατί έχουν ερμηνευτικές απαιτήσεις, και δραματικές και κωμικές. Νομίζω ότι δουλέψαμε έντιμα με τα παιδιά με όρεξη, κόπο ,ιδρώτα και το προσεγγίσαμε σαν ένα όμορφο παιχνίδι με την ελπίδα να διασκεδάσουν και οι θεατές. Ευχαριστώ όσους βοήθησαν για την υλοποίηση αυτής της παράστασης».

Όπως ομολογεί η Σοφία, η συνεργασία με τον Στέλιο την έβαλε σε ένα  διαφορετικό τρόπο εργασίας και αντίληψης κάποιων πραγμάτων: «Η δουλειά κάθε σκηνοθέτη, σύμφωνα με τον τρόπο που αυτός έχει μάθει να δουλεύει, πρέπει να γίνεται σεβαστή ώστε να είναι πιο σωστό το τελικό αποτέλεσμα. Πέρα όμως από τη σκηνοθεσία του έργου, η γνώση στον τρόπο που πρέπει κάποιος να προσεγγίζει ένα ρόλο, προτού να αρχίσει να τον παίζει,  είναι πολύ σημαντική».

Η παράσταση διαρκεί  περίπου 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα και κατά την διάρκεια της εξέλιξης της πλοκής ολόκληρη η ζωή του ζευγαριού παρελαύνει με κινηματογραφικός τρόπο από την σκηνή. Το νεαρό στην αρχή ζευγάρι δεν μένει ανέπαφο από τον χρόνο. Οι νέοι μεταμορφώνονται επί σκηνής σταδιακά σε υπερήλικες , με τρόπο που οι συντελεστές της δεν θέλησαν να αποκαλύψουν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό οι θεατές θα το ανακαλύψουν κατά την διάρκεια των παραστάσεων.

Η τιμή του εισιτηρίου  διαμορφώνεται στα 10€ και για τις ευπαθείς ομάδες στα 5€ και φυσικά ισχύει ,όπως τόνισαν. η ατέλεια για τους ηθοποιούς.