Με σύνθημα «Καρκίνος μαστού: Ενημερώσου, εξετάσου, ΖΗΣΕ…! Η πρόληψη σώζει Ζωές!»  διεξήχθη το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019,  στο  κατάμεστο από κόσμο θέατρο Απόλλων»,  η 7η Ετήσια Συνάντηση για τον Καρκίνο του Μαστού.

Σκοπός και της φετινής ετήσιας συνάντησης ήταν να τονιστεί η αναγκαιότητα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, η σπουδαιότητα της διασφάλισης της πρόσβασης των γυναικών κατοίκων νησιωτικών περιοχών σε έγκυρη πληροφόρηση και υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης καθώς και η κινητοποίηση των γυναικών για τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Εμπνευστής της όλης διοργάνωσης  είναι ο γνωστός συριανός ακτινοδιαγνώστης Σέργιος Απέργης, ενώ  αξίζει να αναφερθεί ότι και φέτος συμμετείχαν σε αυτήν  κορυφαίοι στο τομέα τους ιατροί, όπως, η Xειρουργός, Διευθύντρια του  Κέντρου Μαστού Δ.Θ.Κ.Α. «Υγεία» Δρ. Ειρήνη Καρυδά, ο Παθολόγος – Ογκολόγος  Δ.Θ.Κ.Α. «Υγεία» Δρ. Αθανάσιος Αλεξόπουλος  , και ο Ογκολόγος, Ακτινοθεαπευτής, Διευθυντής  του Μαιευτηρίου «Ιασώ» Δρ. Ευάγγελος Μαραγκουδάκης.

Η 7η Ετήσια Συνάντηση για τον Καρκίνο του Μαστού., με θέμα: ''Ενημερώσου, εξετάσουν, ΖΉΣΕ…! Η ΠΡΌΛΗΨΗ ΣΏΖΕΙ ΖΩΕΣ', στο θέατρο Απόλλων της Σύρου 1ο ΜΕΡΟΣ

Geplaatst door Logotypos.gr op Zaterdag 26 oktober 2019

Με απώτερο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση – αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, οι ανωτέρω επικεντρώθηκαν στα επιτεύγματα της σημερινής τεχνολογίας σημειώνοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η αντιμετώπιση του Καρκίνου θα είναι πολύ πιο εύκολη, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις σε ερωτήματα που τούς τέθηκαν από τους παρισταμένους.

Ο κ. Απέργης υπογράμμισε ότι οι γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, εκείνες που παρουσίασαν πρώιμη έναρξη περιόδου και εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία, οι άτεκνες ή όσες απέκτησαν παιδί σε μεγάλη ηλικία, όσες έκαναν κατάχρηση αντισυλληπτικών, εκτέθηκαν σε μεγάλες δόσεις ιονίζουσας ακτινοβολίας ή έκαναν κατάχρηση οινοπνευματωδών είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, καθιστώντας σαφές ότι ο μαστογραφικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Όπως τόνισε η καταλληλότερη ηλικία για την πρώτη μαστογραφία (αναφοράς) είναι τα 35 έτη σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου μαστού και τα 37-38 σε γυναίκες χωρίς ιστορικό, σημειώνοντας ότι η εξέταση μετά τα 40 έτη θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση. Έκανε δε σαφές ότι ο Ακτινοδιαγνώστης σήμερα παίζει κομβικό ρόλο σε κάθε στάδιο αντιμετώπισης του ογκολογικού ασθενούς, συμμετέχοντας παράλληλα στη κλινική διαχείρισή του.

Η 7η Ετήσια Συνάντηση για τον Καρκίνο του Μαστού., με θέμα: ''Ενημερώσου, εξετάσουν, ΖΉΣΕ…! Η ΠΡΌΛΗΨΗ ΣΏΖΕΙ ΖΩΕΣ', στο θέατρο Απόλλων της Σύρου. 2ο ΜΕΡΟΣ

Geplaatst door Logotypos.gr op Zaterdag 26 oktober 2019

Από την πλευρά τους  οι τρεις έγκριτοι επιστήμονες- κάνοντας χρήση πλούσιου φωτογραφικού υλικού και διαγραμμάτων – προέβησαν  σε μια λεπτομερή παρουσίαση της πορείας της ασθένειας διαμέσου των αιώνων, καθώς και της αλματώδους προόδου που έχει επιτευχθεί ως προς την αντιμετώπιση της τα τελευταία χρόνια, με τον Αθανάσιο Αλεξόπουλο – δια μέσω μιας εξαιρετικής μελέτης ενός συναδέλφου του στο «Υγεία» να αποδομεί  μύθους και αναληθή στοιχεία αναφορικά με τους παράγοντες που συμβάλουν στην εκδήλωση της Νόσου.

Άπαντες υπογράμμισαν  ότι η θεραπεία της στα πρώτα στάδια είναι πλέον εφικτή, σημειώνοντας  ότι  με στοχευόμενες έρευνες  το οπλοστάσιο των ιατρών εξοπλίζεται σε ετήσια βάση με νέα και αποτελεσματικότερα φάρμακα τα οποία σημειωτέον δημιουργούν λιγότερες παρενέργειες στους ασθενείς.

Ο κ Απέργης τόνισε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος στις γυναίκες, κάνοντας γνωστό ότι αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 ετών: «Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη» είπε, προσθέτοντας: «Στους παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται η κληρονομικότητα, η πρώιμη εμμηναρχή, η παχυσαρκία και ο τρόπος ζωής, όπως η μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών και το κάπνισμα. Το 85% των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό για τη νόσο. Μόνο το 10% – 15% των περιστατικών του καρκίνου του μαστού αποδίδεται σε κληρονομικούς παράγοντες, ενώ οι αλλαγές (μεταλλάξεις) στα γονίδια BRCA1, BRCA2 αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού».  Έκανε δε σαφές ότι η αιματολογική εξέταση για καρκινικούς δείκτες δεν είναι επαρκής για την πρώιμη διάγνωσή του, τονίζοντας πως όταν οι καρκινικοί δείκτες είναι ανιχνεύσιμοι στο αίμα, τότε ο συγκεκριμένος καρκίνος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Για τους ανωτέρω λόγους προτρέπει τον γυναικείο πληθυσμό πέραν της αυτοεξέτασης, την πρώτη μαστογραφία αναφοράς να την κάνουν στα 35 έτη, ή στα 37-38 έτη, ανάλογα με το ιστορικό της ασθένειας: «Από τεσσαρακοστό έτος και εντεύθεν, η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ο καλύτερος χρόνος για την πραγματοποίηση της είναι 2-3 ημέρες μετά το πέρας της εμμήνου ρήσεως. Η ψηφιακή μαστογραφία, η οποία παρέχει μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα ενδείκνυται για γυναίκες με πυκνούς μαστούς» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι μοναχά  η στενή συνεργασία και το επιστημονικό κύρος των πεπειραμένων και καταξιωμένων συνεργατών, όλων των ειδικοτήτων, δύναται να εγγυηθεί, να διασφαλίσει και να προασπίσει την υγεία των ασθενών.

Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν την όλη εκδήλωση, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι σύντομους  χαιρετισμούς  απεύθυναν:  ο π. Ιωσήφ Πρίντεζης εκπροσωπώντας τον Επίσκοπο Καθολικών, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρώθεος Β’ (βιντεοσκοπημένο), ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων  Γιώργος Λεονταρίτης. Παρουσία δήλωσαν οι βουλευτές Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογιού και Φίλιππος Φόρτωμας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Ιατρικού κλάδου και φορέων.