Για 16η χρονιά συνεχίζεται η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών και Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου. Η παράλληλη διεξαγωγή των δύο Συναντήσεων θα γίνει από 23 έως 26 Σεπτεμβρίου στη Σύρο.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των Συναντήσεων πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων, με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και του Τομέα Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού (Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Στη φετινή διοργάνωση της Σύρου θα λάβουν μέρος περί τους 250 μουσικοί από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Ανατολικό Αιγαίο.

Επίσης ενεργή παρουσία θα έχουν εκπρόσωποι της μουσικής λαϊκών πνευστών από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, φοιτητές μουσικών σπουδών που δραστηριοποιούνται στην παραδοσιακή μουσική του Αιγαίου, διακεκριμένοι εθνομουσικολόγοι, ηχολήπτες και σκηνοθέτες που θα μετακληθούν γι’ αυτό το σκοπό.

Όπως σημειώνει σε σχετικά η Περιφερειακή Σύμβουλος του Τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων Χρηστιάννα Πάπιτση «Καλούμε τους Πολιτιστικούς Φορείς του νησιού που επιθυμούν να συμβάλλουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή των Κυκλάδων (συμμετοχή χορευτικών ομάδων στην υποδοχή των μουσικών και τις μουσικές βραδιές, προσφορά κεράσματος στους μουσικούς κατά τη διάρκεια παρουσίασης των σχημάτων κα), να επικοινωνήσουν με την κ . (e-mail: [email protected] & [email protected]).

 

Σημειώνεται ότι ο θεσμός που ξεκίνησε το 2002 με τις Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών, με πρωτοβουλία τότε της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη -με επικεφαλής τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας Λάμπρο Λιάβα- έχει πλέον πάρει παναιγαιακό χαρακτήρα. Ήδη στο πλαίσιο των προηγούμενων Συναντήσεων που έγιναν στην Κέα, την Κύθνο, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο, την Άνδρο, τη Σύρο και τη Σαντορίνη, εντοπίστηκαν, καταγράφηκαν και συμμετείχαν οι λαϊκοί οργανοπαίκτες απ’ όλα τα νησιά που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα. Έτσι, στις μέρες μας, η τσαμπούνα, το τουμπάκι και το σουραύλι είναι όργανα αναγεννημένα, με νέα παιδιά να ασχολούνται, να μαθαίνουν, να τραγουδούν και να παίζουν.