Εντυπωσιακό και ιδιαίτερα φροντισμένο το πρόγραμμα για το κλείσιμο της τρέχουσας σχολικής  χρονιάς  στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

Με μια αναδρομή στο έργο και τη ζωή του  μεγάλου συριανού στιχουργού, ποιητή και συγγραφέα Μάνου Ελευθερίου – ο οποίος σημειωτέον υπήρξε μαθητής του συγκεκριμένου σχολείου – σε κείμενα της εκπαιδευτικού Λίτσας Παππά, τη συνδρομή παιδικής  χορωδίας  υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ρούσσου και των μουσικών: Νίκου Απέργη  και Γ. Γεωργουσόπουλου (ακορντεόν – φυσαρμόνικα), Α. Κονσολάκη  (Μπουζούκι), Γ. Λίτσα (Σαντούρι), Γ. Λούβαρη (Κιθάρα),  Α. Μάρη (Βιολί) και Σ. Δαλέζιος (Μπάσο),  οι παριστάμενοι  για περισσότερο από μιάμιση ώρα ταξίδεψαν νοερά σε άλλες εποχές, ρομαντικές, δύσκολες, ενίοτε σκληρές, όμως γεμάτες ανθρωπιά και νιάσιμο για το συνάνθρωπο.

«Σε λίγες μέρες κλείνει και τυπικά το σχολικό έτος  2017-18» είπε κατά την διάρκεια του χαιρετισμού της η διευθύντρια του Σχολείου  Μαρία Τσαλικίδου , προσθέτοντας: «Μια ενδιαφέρουσα – εποικοδομητική χρονιά φτάνει στο τέλος της.  Μια χρονιά γεμάτη εμπειρίες, δύσκολη από κάποιες απόψεις. Μια χρονιά όμως που εκτός  από δυσκολίες μας χάρισε και πολλές όμορφες στιγμές.  Έφτασε λοιπόν το καλοκαίρι της ξεκούρασης…  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή των παιδιών δεν είναι μόνο  δουλειά, διάβασμα και κόπος, αλλά χαρά απόλαυση και παιχνίδι . Δώστε τους λοιπόν την ευκαιρία να απολαύσουν  την παιδικότητά τους, και να πάρουμε κι εμείς  δύναμη από το χαμόγελο και τη χαρά τους» τόνισε απευθυνόμενη στους γονείς που είχαν κατακλύσει την αυλή του σχολείου.

Αναφερόμενη δε στην εκδήλωση, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα αφιέρωμα στο μεγάλο δημιουργό Μάνο Ελευθερίου. Είναι θα έλεγα το τέλος μιας διαδρομής , μέσα στη χρονιά, που σημαδεύτηκε από ένα όραμα για το μέλλον μας. Η Εκπαιδευτική Κοινότητα  του 4ου Δημοτικού Σχολείου αισθάνθηκε έτοιμη να κάνει μια κίνηση που θα της δώσει ώθηση για να ανέβει λίγο ψηλότερα,  να συνδέσει την πορεία της  ακόμη περισσότερο  με την ιστορία αυτού του τόπου, και συγχρόνως  ν’ ανοίξει τα φτερά της  με τη βοήθεια του ποιητή Μάνου Ελευθερίου».

Μετά από μια σύντομη αναφορά στη δύσκολη ζωή που βίωσε ο συριανός διανοούμενος η κα Τσαλικίδου έδωσε το έναυσμα για την έναρξη του αφιερώματος μνήμης και τιμής.

Γνωστές μελωδίες και στίχοι πλημύρισαν τον χώρο με τις φωνές τις παιδικής χορωδίας και τα δραματοποιημένα μέρη  της ζωής του Μάνου Ελευθερίου από τους μικρούς μαθητές να εντείνουν την συγκίνηση.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ : «Και σεις καλά μου παιδιά, το καλοκαίρι μη ξεχάσετε τους φίλους σας. Να έχετε καθαρή την γειτονιά σας , και να έχουμε καθαρές τις θάλασσες  για τις οποίες πρέπει να είμαστε υπερήφανοι στο νησί μας. Να τις απολαμβάνουμε και να τις χαιρόμαστε» υπογράμμισε σε μια έξαρση περιβαλλοντολογικού οίστρου,  δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλλαν   για το εκπληκτικό αποτέλεσμα της εκδήλωσης.

Παρουσία δήλωσαν, εκτός από τους γονείς και τους μαθητές, εκπρόσωποι των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών, μεταξύ των οποίων διακρίναμε το πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου Δημήτρη Κοσμά, τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Βρούτση και την τέως Δημοτική Σύμβουλο Άννα Βαφία.

Ο επίσκοπος Καθολικών π. Πέτρος Στεφάνου αν και δεν μπόρεσε να παραστεί  απέστειλε χαιρετισμό, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι στο περιθώριο της εκδήλωσης  ήταν ανοικτή για το κοινό  η ομώνυμη βιβλιοθήκη τού σχολείου στην οποία εκτίθενται σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα και φωτογραφίες, που είχε δωρίσει στο σχολείο ο δημιουργός.