Για μια ακόμη φορά ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας από κατοίκους της περιοχής «Τράφος», εκείνης που βρίσκεται πίσω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα και δίνει την εικόνα της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας Δημοτικών Αρχών σε βάθος χρόνου, ενώ η λειτουργία του «Θεάτρου Μάνου Ελευθερίου», όχι μόνο δεν αναβάθμισε την περιοχή, αλλά αποτελεί όνειδος και προσβολή στη μνήμη του εξέχοντος αυτού συριανού συγγραφέα, λογοτέχνη και στιχουργού.

Μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής μας «ξεναγούν» στους γύρω χώρους. Μας δείχνουν το εγκαταλελειμμένο χρόνια τώρα λατομείο «Ερμής», οικόπεδα γεμάτα μπάζα και σκουπίδια, δρόμους ανύπαρκτους ή σε άθλια κατάσταση και θυμούνται υποσχέσεις προηγούμενων δημοτικών αρχόντων, οι οποίοι τους διαβεβαίωναν ότι τα πάντα θα αλλάξουν με τη λειτουργία του υπαίθριου θεάτρου «Μάνος Ελευθερίου», αλλά και την υπαγωγή στο Σχέδιο Πόλης, αφού το χωροταξικό (εδώ και τριάντα χρόνια τουλάχιστον) είναι θέμα…. λίγου χρόνου, όπως τονίζεται σε επίσημα δημοτικά έγγραφα!

Δίπλα στο «θέατρο Μάνος Ελευθερίου», νεκροταφείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της

«Μας αντιμετωπίζουν σαν δημότες τουλάχιστον Γ΄ Κατηγορίας. Αυτό δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Η εικόνα της περιοχής μας μιλάει από μόνη της. Βγάλετε όσες φωτογραφίες θέλετε, μιας και μια εικόνα χίλιες λέξεις όπως λένε. Κοιτάξτε και μόνοι σας. Ακόμη και δίπλα στο θέατρο «Μάνος Ελευθερίου» υπάρχει χώρος με άχρηστα υλικά του Δήμου, αλλά και εγκαταλειμμένα μηχανήματα παλιών εργοστασίων που λειτουργούσαν στην Ερμούπολη, τεράστιας συναισθηματικής και ιστορικής αξίας. Τα βλέπουν ξένοι επισκέπτες και απορούν πώς οι Συριανοί πετάνε στα σκουπίδια την πολιτιστική τους κληρονομιά», μας λένε απογοητευμένοι και εξοργισμένοι.

Είχαν επαφή και με τη νέα Δημοτική Αρχή, αλλά δεν περιμένουν πολλά. Ζήτησαν διαμόρφωση χωματόδρομου σε κακή κατάσταση με ίχνη μπετόν, ώστε να είναι δυνατή η προσπέλαση οχημάτων για τη μετακίνηση ηλικιωμένων ή ασθενών, αλλά η απάντηση ήταν αόριστη και ασαφής. Όπως άλλωστε διαπιστώνει ο κάθε επισκέπτης, ο δρόμος για τον οποίο ζητάνε διαμόρφωση βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο, οι ιδιοκτήτες του οποίου (Ανδριάννα Καραβέλα, Εμμανουήλ Τσαγκάτος) είχαν μεν υποσχεθεί το 2003 στην τότε Δημοτική Αρχή Δεκαβάλλα ότι θα επιτρέπουν τη διέλευση σε κατοίκους της περιοχής, μέχρι να ολοκληρωθεί η Πολεοδομική Μελέτη, αφού  είχαν τη ρητή διαβεβαίωση ότι «λίαν συντόμως» (το 2003) θα εγκρινόταν η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης που αφορούσε και ένα μέρος της περιοχής εκείνης.

Μάλιστα, το 2007, ο τότε δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας είχε δηλώσει πως μετά από ταλαιπωρία αρκετών χρόνων, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, «εγκρίθηκε η πολεοδομική και ρυμοτομική μελέτη του Δήμου Ερμούπολης», αλλά στη συνέχεια, λόγω αλλαγής ηγεσίας στο Υπουργείο Αιγαίου και στο Υπουργείο Πολιτισμού, η μελέτη επεστράφη στα Υπουργεία αυτά προκειμένου να τύχει έγκρισης από τους νέους υπουργούς, αλλά μέχρι σήμερα βρίσκεται σε κάποια συρτάρια.

Δρόμος σε ιδιωτικό οικόπεδο με «δρόμο» προσπέλασης για τους κατοίκους σε κακή κατάσταση.

Η ανοχή και η υπομονή έχουν όρια

Όπως, άλλωστε, δήλωσε στον ΛΟΓΟ ο κ. Μανώλης Τσαγκάτος, η υπομονή και η ανοχή έχουν όρια, τα οποία έχουν εξαντληθεί, αφού οι κατά καιρούς αιτήσεις τους (Καραβέλα, Τσαγκάτος) στον Δήμο για αγορά οικοπέδων στην περιοχή και αξιοποίησής τους (χώροι στάθμευσης, παιδική χαρά, αθλοπαιδιές κ.α) έχουν πέσει στο κενό και τους έχει μείνει μόνο ένας ογκώδης φάκελος με έγγραφα, χάρτες, τοπογραφικά, δημοσιεύσεις, φωτογραφίες), αδιάψευστοι μάρτυρες τόσο των προσπαθειών τους όσο και της αδιαφορίας των Δημοτικών Αρχών.

Να επισημανθεί ότι ο ίδιος έκανε διάβημα και στη νέα Δημοτική Αρχή του Νίκου Λειβαδάρα, με αναφορά στα προβλήματα της περιοχής και την πρόθεση πώλησης οικοπέδων στον Δήμο, ώστε και δρόμοι να διαμορφωθούν και ασφαλής να γίνει η διέλευση των κατοίκων, αλλά η έγγραφη, σε τρεις μόλις γραμμές, απάντηση της Υπηρεσίας Τεχνικών Υπηρεσιών ήταν πως… ισχύουν τα αναγραφόμενα στο έγγραφο  της Υπηρεσίας 7908/24-12-2007 «σε αίτηση πολίτη»! (λες και ο πολίτης δεν είχε ονοματεπώνυμο, αφού ήταν ο Μανώλης Τσαγκάτος). Η συγκεκριμένη απάντηση (το 2007) έλεγε ότι «λίαν συντόμως» θα τύχει εφαρμογής το νέο αναθεωρημένο σχέδιο πόλης, οπότε και θα συνταχθούν οι απαραίτητες πράξεις αναλογισμού, όπου σύμφωνα με αυτές θα υπολογιστεί και η όποια εισφορά γης και στη συγκεκριμένη περιοχή, απάντηση που -όπως ήταν φυσικό άλλωστε- προκάλεσε τη δυσφορία και την αγανάκτηση του κ. Τσαγκάτου, ο οποίος αδυνατεί να ερμηνεύσει το «λίαν συντόμως» από το 2003, που επικαλείται και η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Χωματερή εξαιτίας ανύπαρκτης υποδομής

Πέραν όλων των άλλων, επισημαίνει ότι τα οικόπεδα ιδιοκτησίας τους έχουν μετατραπεί  σε χωματερές, αφού στο κατά το χρονικό διάστημα ανάπλασης μέρους της περιοχής, ο εργολάβος είχε αφήσει «προσωρινά» τα μπάζα μέσα στο οικόπεδο και παραμένουν μέχρι σήμερα, ενώ κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούν το ίδιο οικόπεδο σαν σκουπιδότοπο, αφού σε όλη την πάνω περιοχή υπάρχει μόνο ένας «κουτσός» κάδος απορριμμάτων, με αποτέλεσμα όταν γεμίζει να ρίχνουν τα απορρίμματα μέσα στο οικόπεδο, με όλα τα γνωστά και ορατά αρνητικά αποτελέσματα.

Τέλος, θεωρεί εμπαιγμό την όλη συμπεριφορά του Δήμου επί 16 ολόκληρα χρόνια και δηλώνει ότι μπορεί μεν να έχουν δίκιο οι κάτοικοι να παραπονούνται, αλλά κυριολεκτικά θα πρέπει να ισχύσει στην περίπτωση αυτή η ρήση «Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο», αφού εκείνοι μεν ως ιδιοκτήτες έχουν κάνει κάθε ενέργεια, η οποία θα επέφερε αναβάθμιση της περιοχής, αλλά συνάντησαν μέχρι τώρα απροσπέλαστους τοίχους αδιαφορίας.