Πιάστηκαν αδιάβαστοι οι αντιδήμαρχοι Βουτσίνος και Βακόνδιος στα ερωτήματα του Παύλου Χρυσαφίδη

Άνευρη και σε χαμηλούς τόνους ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης για το 2017, παρά τη σοβαρότητα ορισμένων εκ των θεμάτων.

Η γενική εικόνα του Σώματος, με τους συμβούλους να μπαινοβγαίνουν διαρκώς στην αίθουσα συνεδριάσεων, είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά θέματα να συζητούνται προ άδειων καθισμάτων. Κάθε άλλο πάρα θετική εικόνα αποκόμισε ο δημότης που παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση από το logotypos.gr και την Αιγαίο τηλεόραση.

Πέραν αυτού, διαφάνηκε καθαρά ότι η Δημοτική Αρχή ακολουθεί μια a la cart μορφή νομιμότητας, κάτι που υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου, ορμώμενος από τη θέση της Δημοτικής Αρχής στο ψήφισμα για την στήριξη των Υπαλλήλων της Πολεοδομίας αναφορικά με τη Μύκονο και αυτής, περί μεταφοράς των ταμειακών υπολοίπων του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο, το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι καθαριότητας Μάριος Βουτσίνος και Τεχνικών Υπηρεσιών Φραγκίσκος Βακόνδιος εμφανίστηκαν παντελώς ανενημέρωτοι σε φλέγοντα θέματα της αρμοδιότητας τους, αδυνατώντας να απαντήσουν σε ερωτήματα – προ Ημερήσιας Διάταξης – του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παύλου Χρυσαφίδη.

Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου Ερμούπολης# Ερωτήσεις – Θέματα εκτός Ημερήσιας Διάταξης

Geplaatst door Logotypos.gr op maandag 18 december 2017

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσαφίδης ρώτησε τον κ. Βακόνδιο τι μέλλει γενέσθαι με τους πεζοδρόμους (μετά την πρόσφατη ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ), τονίζοντάς του ότι δημότες τον ρωτούν κατά πόσον ισχύουν οι υπάρχουσες πινακίδες και τι θα πρέπει να πράξουν σε περίπτωση επιβολής προστίμου. Ο αντιδήμαρχος έδειξε να αιφνιδιάζεται, απαντώντας του ότι δεν γνωρίζει επακριβώς και θα του απαντήσει εγγράφως.

Το «σωσίβιο» ήρθε από τον Δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό, ο οποίος τόνισε στο Σώμα ότι η απόφαση του 2009 (του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης) ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους (δεν δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ από την τότε Περιφέρεια).

Έκανε δε σαφές ότι σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις του 2018 θα ληφθεί νέα απόφαση αυτοτελούς χαρακτήρα, η οποία θα κινείται στο υφιστάμενο πλαίσιο, σημειώνοντας ότι δεν δύναται – εν αναμονή της επικείμενης νέας έγκρισης – να υπάρξει προσωρινή άρση των πεζοδρομήσεων καθώς έτσι θα δημιουργούταν τεράστιο αλαλούμ στους δημότες: «Δεδομένου, λοιπόν, ότι εάν για λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες προχωρούσαμε στην ανατροπή όλων όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα, πιθανόν θα δημιουργούταν συνθήκες χάους στην πόλη μας. Με ένα μπέρδεμα, εύλογο, των δημοτών οι οποίοι δεν θα ήξεραν για λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες τι ισχύει. Άρα, σύμφωνα με την Νομική μας Υπηρεσία και βάση του γεγονότος ότι οφείλουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα να ευθυγραμμιζόμαστε με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αυτό το πράγμα είναι ήδη σε τελική φάση και ευελπιστώ τις επόμενες λίγες εβδομάδες να λάβει την τελική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα πάει για έλεγχο νομιμότητας και ουσίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, ώστε να είναι ισχυρή η απόφαση».

Το επόμενο ερώτημα του κ. Χρυσαφίδη προκάλεσε την αμηχανία του αντιδημάρχου Μάριου Βουτσίνου και είχε να κάνει με το πρόστιμο των 800 ευρώ που επέβαλε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στον Δήμο για εναπόθεση μπαζών σε σημείο που δεν προβλέπεται. Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι παρότι η απόφαση για το πρόστιμο επιδόθηκε στον Δήμο, ο κ. Βουτσίνος δεν γνώριζε ούτε για πιο σημείο αναφέρεται, ούτε για τι ποσότητα κάνει λόγο, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ενημερώσει το Σώμα ούτε για το κόστος απομάκρυνσής τους, ούτε για τις ευθύνες του Δήμου σε περίπτωση που δεν το πράξει αυτό: « … Δεν σημαίνει ότι είμαι υποχρεωμένος να είμαι πανέτοιμος να σας δώσω απάντηση σε όποιο θέμα ετοιμάζεται πριν έρθετε εσείς εδώ πέρα… Το πρόστιμο είναι υπαρκτό. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Από κει και πέρα, για περισσότερες λεπτομέρειες επί του συγκεκριμένου ζητήματος που εύλογα ζητάτε.. κι επειδή υπάρχει μια συναρμοδιότητα σε κάποια θέματα και με την Τεχνική Υπηρεσία, θα πάρετε μια γραπτή απάντηση εντός των ορίων που προβλέπει η νομοθεσία. 15 μέρες δηλαδή», κατέληξε ο κ. Βουτσίνος