Μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του Νεωρίου αλλά και ολόκληρου του νησιού καταγράφτηκε σήμερα με αφορμή την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταβίβασης του ναυπηγείου στην εταιρεία ΟΝΕΧ του κ. Πάνου Ξενοκώστα, που – σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Πρεσβεία των ΗΠΑ και τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt – τέλεσαν σήμερα τα επίσημα εγκαίνια του Νεωρίου υπό το καινούργιο καθεστώς ιδιοκτησίας.
Για την ιστορικής σημασίας αυτή εξέλιξη βρέθηκαν σήμερα στη Σύρο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης που μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση είχαν καταλυτικό ρόλο στην άρση πολλών εμποδίων που εμφανίστηκαν κατά το τελευταίο σκέλος της μεταβίβασης, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης που σαν συναρμόδιο υπουργείο βοήθησε τα μέγιστα για να ξεπεραστούν ορισμένοι σκόπελοι στους ασφαλιστικούς κυρίως όρους που προέβλεπε η δικαστική απόφαση για την εξυγίανση του ναυπηγείου, ο υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αρχηγός του ΓΕΝ Νικόλαος Τσούνης, αντιπροσωπεία του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου με επικεφαλής τους κ.κ. Τσάκο, Προκοπίου και Καρρά, αντιπροσωπεία εργαζομένων του ναυπηγείου Ελευσίνας, σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Σύρου, πλήθος εργαζομένων του Νεωρίου και βεβαίως πολλοί κάτοικοι του νησιού.
Την τελετή των εγκαινίων ευλόγησε ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ως «μια ιστορική στιγμή και ένδοξη σελίδα στην Ιστορία του Νεωρίου που δίνει όραμα κι ελπίδα». Ο κ. Δωρόθεος Β΄ έμπλεξε το εγκώμιο των εργαζομένων και του κ. Ξενοκώστα για την ομοψυχία που επέδειξαν σε όλη αυτή την δύσκολη διαδρομή, εξηγώντας μάλιστα με εμφανή την συγκίνησή του στα μάτια πως ο λόγος που ο ίδιος και η Εκκλησία νοιάζεται τόσο πολύ για την εξυγίανση του Νεωρίου είναι διότι δεν ήθελε να βιώσει ξανά τα μαύρα Χριστούγεννα του 2017, όταν έβλεπε παιδιά των εργαζομένων του Νεωρίου να κλαίνε μπροστά από τις βιτρίνες καταστημάτων, ζητώντας δώρα που τότε οι γονείς τους δεν μπορούσαν να προμηθευτούν λόγω της υφιστάμενης κατάστασης στο ναυπηγείο.
Την συμπαράσταση στους εργαζομένους και στη νέα ιδιοκτησία εξέφρασε και ο Καθολικός Επίσκοπος κ. Πέτρος Στεφάνου, που τόνισε ότι η οργανωμένη επαναλειτουργία της μοναδικής σήμερα βιομηχανικής αλλά ιστορικής ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας της Σύρου επιτρέπουν σε όλους μας να αισιοδοξούμε ότι το νησί θα ξαναβρεί τον βηματισμό του.
Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρέσβης κ. Geoffrey R. Pyatt εστίασε στην στήριξη των ΗΠΑ προς την επένδυση της ΟΝΕΧ στο Νεώριο, καθώς θα ωφεληθεί τα μέγιστα η χώρα του από αυτή τη συνεργασία που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους ελληνοαμερικανικούς δεσμούς.
Αμέσως μετά τον λόγο πήραν οι υπουργοί Άδωνης Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι αναγνώρισαν την θετική συνεισφορά της προηγούμενης κυβέρνησης στο όλο εγχείρημα, μετουσιώνοντας με αυτό τον τρόπο σε πράξη τη συνέχεια που πρέπει να έχει η διοίκηση στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συν την συνεργασία και εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι εργαζόμενοι και η νέα ιδιοκτησία του Νεωρίου, μαζί με την ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης για ανάπτυξη σε όλα τα μέτωπα, έδωσαν νέα πνοή στον δύσκολο κλάδο της ναυπηγοεπισκευής, ο οποίος φαίνεται ότι αναγεννάται εκ βάθρων για να μπορέσει να αποτελέσει τη βάση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, βήμα-βήμα με τους έλληνες εφοπλιστές, που διατηρούν την ελληνική ναυτιλία στην παγκόσμια κορυφή.
Εν συνεχεία σύντομο χαιρετισμό έκανε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια θα παρακολουθεί την πορεία του Νεωρίου, σεβόμενη πρωτίστως τους νόμους και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ναυπηγείου, ενώ ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας υπογράμμισε ότι την σημερινή ημέρα την περίμεναν όλοι πολύ καιρό και πως το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος είναι να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και να υπερασπιστεί τα εργασιακά τους δικαιώματα μέχρι να δικαιωθούν.
Εκπροσωπώντας τους εργαζομένους του Νεωρίου, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου Αντώνης Χατζαντώνης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτό το εγχείρημα, και ιδιαίτερα τους δύο πνευματικούς ηγέτες του νησιού, τους υπουργούς Α. Γεωργιάδη και Γ. Βρούτση, την Περιφέρεια και τον Δήμο καθώς και την προηγούμενη κυβέρνηση, θυμίζοντας πως πριν από δυόμισι χρόνια που όλα ήταν γκρίζα για το Νεώριο, μίλησαν οι ψυχές των εργαζομένων, που μαζί με τον άφθαρτο και οραματιστή Πάνο Ξενοκώστα κατάφεραν να αναστήσουν το ναυπηγείο και να το κάνουν πρότυπο λειτουργίας για την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Ελλάδας, καλώντας μάλιστα τα «αδέρφια» τους στα ναυπηγεία της Ελευσίνας να ακολουθήσουν το δικό τους παράδειγμα ομοψυχίας και θέλησης.
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ Πάνος Ξενοκώστας, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης μετά από μια δύσκολη και δύσβατη διαδρομή δύο χρόνων, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους – όπως είπε χαρακτηριστικά – «στο πρώτο ελεύθερο ναυπηγείο της χώρας».
Ο κ. Ξενοκώστας αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους εμπλεκόμενους, υπογράμμισε ότι η σταθερή σχέση φιλίας και συνεργασίας των εργαζομένων με την ιδιοκτησία καθώς και των ΗΠΑ με την Ελλάδα, είναι μερικά μόνο από τα ισχυρά μηνύματα που βγαίνουν από αυτή την τόσο σημαντική ημέρα για όλο το νησί.
Με το πέρας των χαιρετισμών, όλοι οι επίσημοι καλεσμένοι ανέβηκαν στο πόντιουμ για να κόψουν – σε κλίμα ευφορίας και χειροκροτημάτων – την κορδέλα για τα εγκαίνια του Νεωρίου, που πέρασε πλέον και τυπικά στην εποχή της ΟΝΕΧ.