Επίσκεψη, με αφορμή την εκλογή νέου Δ.Σ. στο Εργοστασιακό Σωματείο  του Νεωρίου, πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του συριανού ναυπηγείου ο μητροπολίτης  Σύρου Δωρόθεος Β’.

Στην πύλη τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος  και ο Γ.Γ. του Εργοστασιακού,  Αντώνης Χατζαντώνης και Μάρκος Ρηγούτσος, αντίστοιχα, καθώς ο  κ. Πάνος Ξενοκώστας  βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Χατζαντώνης υπογράμμισε ότι ο σεβασμιότατος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στο πλευρό του Νεωρίου καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωσή του, και με τη χαρακτηριστική φράση : «Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι ήταν  μαζί μας στα δύσκολα» κάρφωσε όλους όσοι όψιμα κόπτονται ότι ήταν εξαρχής  στο πλευρό των εργαζομένων και της διάσωσης του Ναυπηγείου, ευχόμενος όλα να πάνε καλά στην πιο κρίσιμη καμπή της υπόθεσης του Νεωρίου, της εκδίκασης της υπόθεσής του στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Δωρόθεος μίλησε με επαινετικά λόγια για τις προσπάθειες που κατάβαλλε το προσωρινό   Δ.Σ. του Εργοστασιακού Σωματείου για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί εις βάρος του Νεωρίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι και η πορεία του νέου και εκλεγμένου πια Δ.Σ. , θα είναι εξίσου αποδοτική.

Έμφαση έδωσε στην ενότητα των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι όπου αυτή παγιώνεται επιτυγχάνονται πάντα οι  υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί.  Τόνισε δε ότι αυτή αποτελεί επίτευγμα του παρόντος και του προηγούμενου  προσωρινού Δ.Σ. καθώς κατάφεραν, ξεριζώνοντας τα όποια ζιζάνια, με σύμπνοια  να οδηγήσουν το ναυπηγείο στο σημερινό θαύμα. « Όταν οι εργαζόμενοι λειτουργούν ως  συμπαγές  τείχος και ενωμένοι οι «Εφιάλτες» δεν μπορούν να διεισδύσουν και να ανοίξουν πορτούλες για την άλωση του όποιου εγχειρήματος»  είπε χαρακτηριστικά.

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε και στον κ. Πάνο Ξενοκώστα, υπογραμμίζοντας ότι  με το ν συγκεκριμένο επιχειρηματία, με τον οποίο έχει πολλάκις συνομιλήσει, το Νεώριο θα εκτοξευτεί πολύ σύντομα και πλέον δεν θα είναι αναγκασμένο αυτό να χτυπά πόρτες  και να παρακαλά για δουλειές, αλλά  θα είναι πλέον σε θέση εκείνο να  επιλέγει ποιες θα αναλάβει.

Στην  λέξη  «αγάπη» που χρησιμοποίησε ο κ Δωρόθεος επικεντρώθηκε ο Βασίλης Σαββίδης, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς αυτή τίποτα δεν γίνεται  και τίποτα δεν πάει μπροστά. Έκανε σαφές ότι η αγάπη των εργαζομένων είναι αυτή που έδωσε πνοή στο Νεώριο, τονίζοντας  ότι λίαν συντόμως το ναυπηγείο σε πείσμα των «ολίγων» που δεν το ήθελαν θα φτάσει –  με τον κ. Πάνο Ξενοκώστα  στο τιμόνι  – πολύ ψηλά,  και σε δύο περίπου χρόνια  από σήμερα θα απασχολεί 1000 με 2000 εργαζομένους  συμβάλλοντας καθοριστικά στην τοπική οικονομία.

Τέλος ο κ. Κατσαντώνης αναφέρθηκε στο ακανθώδες θέμα της αμμοβολής, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή σταδιακά απομακρύνεται με πλοιάρια από τις εγκαταστάσεις του Νεωρίου. Πέραν αυτού σημείωσε ότι ήδη έχουν τεθεί  σε ισχύ  μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος  και την εργασιακή ασφάλεια , υπογραμμίζοντας ότι με την άφιξη της νέας Δεξαμενής και την επισκευή της «Βιολαντώς» το ναυπηγείο θα περάσει οριστικά στη νέα εποχή.