Παραμονή της εορτής της Αναλήψεως συνέπεσε ο φετινός  εορτασμός της μνήμης του Αγίου Δωροθέου, με τον εορτάζοντα μητροπολίτη Σύρου να  χοροστατεί στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ι.Ν Μεταμορφώσεως, παρόντων όλων σχεδόν των ιερέων του νησιού, αλλά  και των μητροπολιτών:  Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητου και Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο.

Παρουσία στη Θεία λειτουργία δήλωσε το σύνολο σχεδόν της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, αλλά ξεχωριστές παρουσίες την δετινλη χρονιά ήταν αυτές:  του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη  ΠΝ και του εκ Σερίφου καταγωμένου προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλειου  Γ. Πέππα.

http://

Στο ποιμαντικό έργο του Μητροπολίτη Σύρου αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος μετά από σύντομή αναφορά στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο στην οποία ξεχωριστή ήταν η παρουσία τού εκ Τύρου Ιερομάρτυρα Επισκόπου Δωρόθεου, εξήρε τη φιλανθρωπία  και τον τρόπο διακονίας  του συριανού ποιμενάρχη , υπογραμμίζοντας ότι  καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του, με γνώμονα πάντα την αγάπη, αλλά και  την αγαστή συνύπαρξη μεταξύ των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων του νησιού, Ορθοδόξου και Καθολικής.

Από την πλευρά του  ο κ. Δωρόθεος Β’ τόνισε μεταξύ άλλων: «Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, στην πλατεία Μιαούλη, μας υπενθύμισε ότι η ζωή όλων μας είναι μια θάλασσα που δεν έχει αύριο. Κι επειδή έτσι είναι η ζωή μας, δεν μπορούμε να την ζήσουμε χωρίς Χριστό. Δεν φοβόμαστε την Παρουσία του, Τον Χρειαζόμαστε να είναι δίπλα μας συνοδοιπόρος και συνοδίτης μας, και να μας δείχνει πάντοτε τα όρια αυτής της θάλασσας αλλά και της ζωής μας, ώστε να μπορούμε να προσπαθούμε πάντοτε και να πορευόμαστε σε αυτόν τον κόσμο με έργα Αγάπης, με έργα Αρετής, έργα Ευφυΐας και έργα Γρόθου για το Λαό μας».

http://

Συνεχίζοντας δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στον προκάτοχό του μητροπολίτη Δωρόθεο Στέκα τον οποίο διακόνησε ως διάκονος και ως ιεροκήρυκας επί 25 χρόνια, ενώ ομοίως έπραξε και για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο και επιφανή Αρχιεπίσκοπο», ο οποίος τον στήριξε και τον ανέδειξε τον Δεκέμβριο του 2001 Μητροπολίτη Σύρου.

Εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε το ποίμνιό του για τα εκατοντάδες ευχετήρια γράμματα που επί τριήμερο κατέκλυσαν το Επισκοπείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι τόσο συγκινητικά τα λόγια που διαβάζω, ώστε χθες που είχα πάλι εδώ την γερόντισσα μητέρα μου, της είπα , ότι αν πράγματι εγώ ο «ταπεινός» και «ελάχιστος» όπως αισθάνομαι, αξίζω τα λόγια που μού γράψανε οι άνθρωποι στις κάρτες και στα εκατοντάδες τηλεγραφήματα που μου απέστειλαν, για όλα αυτά μια λέξη έχω να πω: «μ’ έχουν αιχμάλωτο της καρδιάς σας, μ’ έχουν αιχμάλωτο της αγάπης σας. Κι έχω πει πολλές φορές, με πολυχρονήσατε και σας ευχαριστώ, αλλά στα χέρια μας είναι η πνοή του Θεού και Κείνος ξέρει πόσα χρόνια θα ζήσουμε. Αλλά όσα χρόνια κι αν ζήσω, κι όσο η καρδιά μου μέσα της θα κρατά το λίκνο της ζωής, θα εργάζομαι γι’ αυτό τον λαό, για αυτή τη μητρόπολη, για τους καλούς μας κληρικούς και τους νέους μας, τα παιδιά μας και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, δίπλα τους πάντα ως ένας σεμνός και ταπεινός συνοδοιπόρος».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στον παρόντα καθολικό επίσκοπο Σύρου κ. Πέτρο Στεφάνου, για την συνεργασία και την ειρηνική συνοδοιπορία, κάνοντας παράλληλα και αναφορά στον προκάτοχο του σημερινού καθολικού επισκόπου, τον κ. Φραγκίσκο Παπαμανώλη, το πρόσωπο του οποίου -όπως είπε- σέβεται και εκτιμά.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους τους παρισταμένους, να ζήσουν 107 χρόνια, όσα χρόνια έζησε ο Άγιος Δωρόθεος, ενώ στη συνέχεια δέχτηκε ευχές και μοίρασε γλυκίσματα και μια μικρή εικόνα της Παναγίας στο εκκλησίασμα.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε κλείνοντας  ότι κατά την διάρκεια της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας είχε εκτεθεί σε προσκύνηση η τιμία Κάρα της Αγίας Φεβρωνίας, η οποία είχε διακομισθεί από την Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου.

cof
oznor
cof
cof
cof
cof
cof
oznor
oznor
oznor
oznor
oznor
ptroz
oznor
cof
oznor
oznor
oznor
oznor
oznor
cof
cof
cof
cof
cof
cof
cof