Άστραψαν  και βρόντηξαν κατά της ανεξάρτητης  Δημοτικής Συμβούλου οι περισσότεροι από τους ομιλητές της σημερινής Απεργιακής Συγκέντρωσης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, εξ’ αιτίας  της μηνυτήριας αναφοράς της  τελευταίας σε βάρος 23 Σωματείων μελών του Ε.Κ.Κ.

Ειδικότερα.  Η εθιμοτυπική απεργιακή κινητοποίηση  διαμαρτυρίας κατά του προϋπολογισμού πέρασε κυριολεκτικά σε δεύτερη μοίρα καθώς το σύνολο σχεδόν  των  συνδικαλιστών που μίλησαν  καυτηρίασαν, σε έντονο ύφος , την κίνηση της συμβούλου,  ενώ κάποιοι εξ ‘ αυτών έκαναν χρήση σκληρών και  απαξιωτικών για το πρόσωπό της χαρακτηρισμούς,  οι οποίοι  πόρρω απείχαν από την κοσμιότητα.

Η απεργιακή Συγκέντρωση στο Εργατικό κέντρο Κυκλάδων.

Geplaatst door Logotypos.gr op Woensdag 28 november 2018

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μάρκος Βουτσίνος  αφού τόνισε ότι η σημερινή απεργία  αποτελεί  μια ακόμη αγωνιστική  απάντηση  στην αδιέξοδη και ανάλγητη Κυβερνητική πολιτική που βαθαίνει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες,  ενημέρωσε τους παρισταμένους για το χρονικό υποβολής της μηνυτήριας αναφοράς  σημειώνοντας ότι ακόμη δεν έχει περιέλθει  σε γνώση τους το γιατί κατηγορούνται.

Όπως έκανε γνωστό, η δικογραφία θα περιέλθει στα χέρια της Νομικής Συμβούλου του Ε.Κ.Κ. την ερχόμενη Πέμπτη και ακολούθως την Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου – μετά την ενημέρωση των σωματείων  για το περιεχόμενό της –  θα συγκληθεί  έκτακτη Γενική Συνέλευση  από την οποία –  σύμφωνα πάντα  με τα λεγόμενα του –  θα ακολουθηθεί η Νομική Οδός, ενώ  θα ζητηθεί  και η στήριξη της ΓΣΣΕ.

Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων Γιάννη Χαρίτου, ο οποίος αφού κατέστησε σαφές ότι οι αγώνες των συνταξιούχων θα συνεχισθούν με αμείωτη  ένταση προέβη σε μια σύντομη ενημέρωση αναφορικά με τα παρακρατηθέντα ποσά από τις συντάξεις (αναδρομικά) και άλλα θέματα που απασχολούν τους συνταξιούχους. Καυτηρίασε δε την κατάθεση μήνυσης εκ μέρους της κας Καζαντζάκη, λέγοντας ότι ακόμη και στην περίοδο της δικτατορίας οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων προστατευόταν από την αστυνομία: «Βλέπετε σήμερα ότι σαν συνδικαλιστές υπεύθυνοι, νόμιμοι, με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, δεχόμαστε κάποιες μηνύσεις  από μια κυρία. Δηλαδή μετά από 30-40 χρόνια… έρχεται αυτή η κυρία να μας φιμώσει τη συνδικαλιστική μας δράση και να μην έχουμε το δικαίωμα σαν συνδικαλιστικό κίνημα και Εργατικό Κέντρο  να εκφράσουμε τη γνώμη μας ή να συμπαρασταθούμε σ’ ένα σωματείο  που νόμιμα διεκδικεί τα συμφέροντά του;»  διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του ο  επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας Παύλος Χρυσαφίδης  εμφανίστηκε ενωτικός: «Μια τέτοια μέρα θυμίζει σε όλους τους Έλληνες…  ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα θα έπρεπε να είναι ενιαίος και συντονισμένος « υπογραμμίζοντας ότι παρά τις ανηλεείς επιθέσεις των κυβερνώντων στον Ελληνικό λαό αυτό δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό: « Συντοπίτες η αρρώστια της κρίσης μπορεί να μην είναι ανίατη αλλά είναι πολύ σοβαρή και οι σοβαρές αρρώστιες δεν αντιμετωπίζονται με ασπιρίνες. Παρά τις όποιες επικοινωνιακές παροχές, και εν μέρει ουσιαστικές για πολλούς, η κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό θα συνεχιστεί, γιατί είναι μονόδρομος για την επιβίωση του συστήματος» κατέληξε.     

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Γ.Γ. του Συλλόγου ΑμΕΑ «Δικαίωμα»  Λάμπρου Κατσαρού, ενώ ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου έστρεψε τα πυρά κατά της κας Καζαντζάκη: «Ούτε ιδρώνουμε, ούτε μας αγγίζει κάτι, ούτε μας ενδιαφέρει, ούτε φοβόμαστε.. κανέναν. Απλά πράγματα. Κάποιοι νομίζουν ότι μ’ αυτές τις τακτικές  θα κερδίσουν κάτι. Η ιστορία θα το δείξει αυτό. Απλά ως ενημέρωσή σας και για να έχετε μια καλύτερη εικόνα θα πω ότι το όλο θέμα προέκυψε όταν πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την απομείωση των χρεών… Με μια επιστολή της που επί μιάμιση σελίδα κατηγορούσε το συνδικαλιστικό κίνημα, τους εργατοπατέρες…  ξεχνώντας βέβαια ποιους εκπροσωπούσε πριν δυο χρόνια. Γιατί μάλλον οι εργατοπατέρες είναι καλοί όταν την έχουν πελάτισσα. Δεν ήταν εργατοπατέρες οι προηγούμενοι, είμαστε εμείς.  Δεν ήταν συνδικαλιστές οι προηγούμενοι, είμαστε εμείς.  Δεν ήταν σκάρτοι οι προηγούμενοι που φτάσανε στα 25 μηνιάτικα χρέος.. κι έκλεισε το ναυπηγείο, είμαστε εμείς. Αυτά είναι τα γεγονότα κι η αλήθεια… Θα πληρώσει γι’ αυτό που έκανε» τόνισε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι σύντομα οι εργαζόμενοι θα εξοφληθούν, καθώς και ότι η τρίτη Δεξαμενή  σύντομα θα βρίσκεται στη Σύρο, οπότε με τρεις δεξαμενές σε πλήρη λειτουργία οι εργασίες στο Ναυπηγείο θα εκτοξευτούν.

Βολές κατά του Δημάρχου Σύρου Ερμούπολης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ στη Σύρο, τέως Νομάρχης, Δημήτρης Μπάιλας: «Πρέπει να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι απέναντί μας και ποιοι είναι μαζί μας. Και να το ‘χουμε υπόψη  μας αυτό στο μέλλον. Δεν μπορώ δηλαδή εγώ, και το καταγγέλλω αυτό στο πρόσωπό σας (σ.σ. συντάκτη, Χατζαντώνη), και τους εργαζόμενους του Νεωρίου, να πηγαίνουμε μετά την επίσκεψη στο Νεώριο  του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη,  στον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης  να μιλήσουμε, κι ο Δήμαρχος, κάνοντας  μια πολιτική ανάλυση σε στυλ μεγάλου φιλοσόφου πολιτικού, να χαρακτηρίζει όλες τις προσπάθειες  που γινότανε στο παρελθόν για να πάρει το ναυπηγείο δουλειά, «Ντροπολογίες». Μπροστά  στο εκπρόσωπο ενός κινήματος. Δηλαδή να του βάζει τον προβληματισμό, εάν όλα αυτά που γινότανε εκείνη την εποχή ήταν σωστά ή όχι. Δηλαδή, κατά τον κ. Δήμαρχο δεν  ήταν σωστό το γεγονός, δεδομένου  ότι πείναγε ο κόσμος και δεν πληρωνότανε , ότι αναγκαζόταν το συνδικαλιστικό κίνημα  να βάλει πλάτη για να έρθει μια δουλειά και να πάρει ο εργαζόμενος ένα μεροκάματο και να ζήσει. Εκείνος πίσω από τη δική του μακαριότητα , το θεωρούσε ντροπή γιατί  η  τότε επιχείρηση του Ταβουλάρη χρώσταγε. Λες και ήταν υπεύθυνος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου , ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος να πιάσει τον τότε επιχειρηματία  και να του πει: “ Ξέρεις, χρωστάς και  θα σε τιμωρήσω”. Η δική μας η δουλειά δεν ήταν να τους τιμωρήσουμε  αλλά να εξασφαλίζουμε ψωμί για αυτούς που εκείνη την ώρα πεινούσαν. Και κάναμε τα αδύνατα, δυνατά. Είτε αυτό ήταν Τροπολογία, είτε κατά την άποψη του κ. Δημάρχου «Ντροπολογία», κατέληξε.

Χρήση σκληρής γλώσσας έκανε και ο πρώην πρόεδρος του Ε.Κ. Κυκλάδων Θεόδωρος Μήτσκας ο οποίος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των σωματείων τους κατέστησε σαφές ότι δεν θα πρέπει να πτοούνται από τέτοιες ενέργειες: «Έπρεπε να ΄χει  κατατεθεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά λόγω μεγαλοψυχίας, αυτό απάντησε με μία δήλωση. Και πάνω σε αυτήν κατατεθήκανε οι μηνύσεις…  Απλά με αυτή την ενέργεια θα γίνει ρεζίλι (σ.σ. αναφέρεται στην κα Καζαντζάκη)  για μια ακόμη φορά , και βέβαια θα αποκαλυφθούνε οι βλέψεις και το που σκοπεύει ο κάθε άνθρωπος…», σημειώνοντας ότι μετά την γενική Συνέλευση θα πρέπει να υπάρξει δυναμική απάντηση στην κα Καζαντζάκη.

Τέλος , ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Σύρου Βαγγέλης Πέτρου εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση  με απαξιωτικούς κσι σκληρούς όρους κατά της Δημοτικής Συμβούλους, υπογραμμίζοντας ότι θα φύγει κολυμπώντας από το νησί. Μάλιστα απευθυνόμενος σε άλλο συνδικαλιστή χαριτολογώντας είπε ότι τα λεφτά που κέρδισε στο τζόκερ θα τα φάει στα γιαούρτια που θα της πετάξει., σημειώνοντας ότι αν και γνωρίζει ότι διωχθεί νομικά για τα λεγόμενά του  δεν τον ενδιαφέρει: «Θα φάω τις μηνύσεις μου τώρα, αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα… Το βράδυ δεν θα κοιμηθώ από την αγωνία μου» είπε χαρακτηριστικά.