Αποφασισμένη να βάλει τάξη, τόσο στους Χώρους του ΧΥΤΑ όσο και στον τομέα της ανακύκλωσης  εμφανίστηκε κατά την διάρκεια της πρώτης Συνεδρίασης του ΦΟΔΣΑ η νέα Διοίκηση του Φορέα.

ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΥΤΑ

Εγκρίθηκε η σύμβαση συνεργασίας με εταιρεία ανακύκλωσης φθαρμένων ρούχων και παπουτσιών

Στα νησιά κατεβαίνει μόνο μια εταιρεία, ωστόσο ο ΦΟΔΣΑ Σύρου ζήτησε προτάσεις από δύο εταιρείες. Η μία απάντησε και ήδη στα χέρια του Δ.Σ. βρίσκεται η  πρότασή της. Βάση αυτής θα τοποθετηθούν  δύο κάδοι κόκκινου χρώματος , ένας στην Ερμούπολη και ένας στον Φοίνικα προκειμένου να καλυφθεί όλο το εύρος του νησιού.

Με τη λήψη της απόφασης από του Δ.Σ. του Φορέα θα ζητηθεί από τα Τοπικά Συμβούλια των δύο κοινοτήτων να γνωμοδοτήσουν σε ποιόν χώρο πρέπει να μπει ο καθένας απ’ αυτούς.  Η σύμβαση προβλέπει την περισυλλογή καθαρών φθαρμένων ρούχων και παπουτσιών, εκ των οποίων άλλα επισκευάζονται και άλλα ανακυκλώνονται, και ανταποδοτικά  η εταιρεία θα δίνει στον Φορέα για τον κάθε τόνο 50€ σε επιταγές super market, τις οποίες θα διαχειρίζεται Υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, σε συνεργασία με την ΚΑΡΙΤΑΣ και την Εκκλησία.

Η ΚΑΡΙΤΑΣ σημειωτέον προσφέρει τεράστια ποσότητα ρουχισμού για ανακύκλωση.

Πρόκειται  για το πρώτο κομμάτι ανταποδοτικής ανακύκλωσης  που  ξεκινά ο φορέας με τη νέα διοίκηση, καθώς στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Τα οφέλη για την Κοινωνία από αυτή τη δράση είναι πολλαπλά. 1ον  Δεν επιβαρύνεται το κύτταρο  από μια τεράστια ποσότητα ρούχων και παπουτσιών 2ον Προστατεύεται το Περιβάλλον καθώς τα υλικά αυτά επαναχρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, όπως στουπιά, ίνες και γέμισμα στρωμάτων.

Για τη δράση αυτή θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού.

Καμπάνια  ενημέρωσης των  δημοτών για την αξία της ανακύκλωσης

Ως γνωστόν, η προηγούμενη Διοίκηση του Φορέα είχε εκδώσει φυλλάδια για την ανακύκλωση. Όσα  εξ΄ αυτών δεν έχουν μοιραστεί ακόμη θα διανεμηθούν στους δημότες  και επιπλέον θα ξεκινήσει μια διαδικασία ενημέρωσης του κοινού, βάση και αυτών των φυλλαδίων, ως  πως το τι ανακυκλώνει κανείς  και ποια συμπεριφορά θα πρέπει να επιδεικνύει στους κάδους ανακύκλωσης.

Η καμπάνια αυτή θα λάβει  μέσω του διαδικτύου και διαφήμισης στα τοπικά ΜΜΕ, καθώς και με ενημέρωση των μαθητών αλλά και των δημοτών και επιχειρηματιών ακόμη και πόρτα πόρτα, αν χρειαστεί.

Στόχος είναι η επανεκκίνηση και η εκ νέου στροφή του κόσμου στην ανακύκλωση. «Ο κόσμος θέλουμε να είναι συμπαραστάτης μας, να είναι δίπλα στον Δήμο. Να μας προτείνει βελτιώσεις αλλά και να συνδράμει» υπογράμμισε  ο Γιάννης Βρούτσης.

Σε  συνεργασία δε με την Δ/νση καθαριότητας του Δήμου (Δ/νση Περιβάλλοντος)  θα επαναδημοσιευτεί  ο  κανονισμός καθαριότητας, ώστε ο δημότης να ξέρει πότε θα εναποθέτει ξύλα, στρώματα και άλλα βαρέα αντικείμενα. Πέραν αυτού δεν θα είναι δυνατόν πλέον να πετάνε στους κάδους νεκρά ζώα, καθώς άπτεται και θεμάτων προστασίας της δημόσια υγείας: «Όταν ψοφήσει ένα ζώο σημαίνει ότι έχει κάποια αρρώστια , οπότε μπορεί να μολύνει τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του φορέα Αγγελική Πρίντεζη, προσθέτοντας«Ξεκινάμε λοιπόν από την αρχή, και δεν θα πρέπει οι δημότες να νομίσουν ότι τους κάνουμε μάθημα».

Οριοθέτηση χώρων για τη συλλογή μικρών οικιακών συσκευών

Ο δήμος εδώ και χρόνια έχει σύμβαση με την εταιρεία ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών συσκευών. Για το λόγο αυτό διαθέτει και κοντέινερ στον ΧΥΤΑ με την  ετήσια συγκέντρωση συσκευών ανέρχεται στους  13 περίπου τόνους. Τα ανταποδοτικά τέλη είναι 60€ ανά τόνο. Τα οφέλη ωστόσο που προκύπτουν από αυτή τη δράση είναι ότι αφενός αυτές  οι συσκευές δεν απορρίπτονται  στο κύτταρο και αφετέρου ότι ανακυκλώνονται. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί που θα διατίθενται τα χρήματα των τελών αυτών.   Η ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών συσκευών προτίθεται να στείλει το προσεχές διάστημα στο νησί νέους ειδικούς κάδους  οι οποίοι θα διανεμηθούν σε διάφορα σημεία ώστε να ξεκινήσει πιο έντονα η δράση. Για το λόγο αυτό θα ζητηθεί από τις Τοπικές Κοινότητες να οριοθετήσουν χώρους για την τοποθέτησή τους ,τις οποίες θα πρέπει να της γνωστοποιήσουν στην εταιρεία  προκειμένου να τις συμπεριλάβει στους χάρτες της. Το χρώμα τους θα είναι λαχανί  και θα έγκειται στην ευθύνη της Τοπικής Κοινότητας όταν αυτοί οι κάδοι γεμίζουν να ειδοποιεί τον Φορέα να τους αδειάζει. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ο Φορέας, όπως τονίστηκε, κατεβαίνει στην βάση της Κοινωνίας.

Ανακύκλωση οικιακού λαδιού

Μέχρι πρότινος ίσχυε η προφορική συμφωνία του Νίκου Αλμπανόπουλου με την οποία είχε αναθέσει  σε δύο επιχειρηματίες του νησιού την ανακύκλωση του λαδιού. Το αμέσως επόμενο διάστημα ωστόσο  θα υπάρξει γραπτή συμφωνία μαζί τους, βάση της οποίας θα πρέπει  να τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις. Δηλαδή να συλλέγουν τα λάδια, να καθαρίζουν τους κάδους και επίσης να καθαρίζουν τους δρόμους. Στην περίπτωση που δεν θα τηρήσουν  τη σύμβαση η συγκεκριμένη διαδικασία θα σταματήσει και θα ανατεθεί σε κάποιο φορέα η περισυλλογή των καμένων οικιακών λαδιών.