Έχουν για χόμπι τους να «καταπίνουν» χιλιόμετρα… Όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό είναι πέρα για πέρα αλήθεια!

Ο λόγος για τους «Δρομείς Σύρου» που έχουν κάνει τρόπο ζωής την άθληση τρέχοντας σχεδόν καθημερινά, πολλά χιλιόμετρα στους δρόμους του νησιού. Ιδρύθηκε επίσημα το 2016, αν και έχει ξεκινήσει τη δράση του από το 2013.

Ο ταμίας των «Δρομέων Σύρου» Ισίδωρος Παλαμάρης στον πρόσφατο αγώνα του στη Βουδαπέστη

«Είμαστε 150 εγγεγραμμένα μέλη όμως αυτοί που είμαστε ενεργά είναι περίπου 50-60» μας λέει ο ταμίας του Συλλόγου Ισίδωρος Παλαμάρης, ο οποίος αποτελεί και ένα από τα ιδρυτικά του μέλη.

«Ήμασταν μια παρέα που γνωριστήκαμε τυχαία.

Όταν γίναμε περίπου 30 είπαμε να δημιουργήσουμε κάτι πιο οργανωμένο προκειμένου να κάνουμε αγώνες και να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους Δήμους ή την Περιφέρεια που θα χρειαζόταν να πάρουμε άδειες» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Ισίδωρος.

«Επιπλέον θα μας έβλεπαν και με άλλο μάτι. Δηλαδή δεν είναι το ίδιο να είσαι απλά μια παρέα και διαφορετικά ένας Σύλλογος με επίσημο καταστατικό» συμπλήρωσε ο Αγησίλαος Μακριδάκης ο οποίος  επίσης είναι από τα ιδρυτικά μέλη.

Όσον αφορά τις ηλικίες κυμαίνονται από 25 ετών το μικρότερο μέλος έως και άνω τον 80 όπως είναι ο κ. Γιώργος Λαγογιάννης.

«Ο φιλανθρωπικός σκοπός του Συλλόγου»

Το μεγάλο στοίχημα του Συλλόγου δεν είναι πάντως μόνο η άθληση των μελών του αλλά όπως τονίζει ο Ισίδωρος Παλαμάρης: «Στόχος είναι να βοηθάμε κάποιους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Με τους αγώνες που διοργανώνουμε επιδιώκουμε να συγκεντρώνουμε χρήματα ή τρόφιμα και να τα διανέμουμε σε κάποια ιδρύματα του νησιού. Άλλωστε στο καταστατικό μας αναγράφεται ότι είμαστε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ό,τι κρατάμε από τις συνδρομές των μελών είναι για τα έξοδά μας, όπως το ενοίκιο των γραφείων μας.»

Ο Αγησίλαος Μακριδάκης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη των «Δρομέων Σύρου»

Όσον αφορά τον μεγάλο τους στόχο και όνειρό τους είναι: «Να φτιαχτεί το ανοιχτό γυμναστήριο στα Πευκάκια. Έχουμε πιέσει καταστάσεις φτάνοντας ως τον υπουργό Αθλητισμού. Εδώ και 30 χρόνια το γυμναστήριο έχει εγκαταλειφθεί. Αν τα καταφέρουμε και φτιάξουμε ένα τμήμα στίβου θα χρειαστούμε περισσότερα έσοδα για την κάλυψη κάποιων αναγκών και εξοπλισμού. Θέλουμε να στέλνουμε ως Σύρος αθλητές σε αγώνες στίβου, όπως στους Αιγαιοπελαγίτικους. Είναι απαράδεκτο η πρωτεύουσα του νομού να μην έχει γυμναστήριο. Και μιλάω για 400αρι στίβο, όχι τα Πευκάκια που θα είναι 200άρι. Έχουν τόσα νησιά και δεν έχουμε εμείς!. Ο Πανναξιακός και ο ΑΟ Μυκόνου είναι δύναμη πανελλαδικά στον στίβο και εδώ δεν υπάρχει τίποτα!»

Πριν λίγες εβδομάδες τόσο ο Ισίδωρος όσο και ο Αγησίλαος έτρεξαν στον Μαραθώνιο της Βουδαπέστης εκπροσωπώντας τόσο τη Σύρο όσο και την Ελλάδα. «Προσπαθούμε να δηλώνουμε συμμετοχή αρκετά άτομα με τα έξοδά να είναι ατομικά του καθενός. Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε σε διεθνείς αγώνες με το σήμα των «Δρομέων Σύρου» και την ελληνική σημαία. Προβάλλουμε έτσι τον τόπο μας και νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι’ αυτό».

Εκτός από τους αγώνες εκτός νησιού, οι Δρομείς διοργανώνουν και αρκετούς στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. «Είμαστε διοργανωτές στο Syros Run και στο Syros City Trail, αλλά και συνδιοργανωτές σε αρκετούς ακόμα. Έχουν έρθει αθλητές από Αμερική και Αυστραλία ακόμα, για να συμμετάσχουν. Κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερες συμμετοχές. »

Στην ερώτηση αν κάτι έχει αλλάξει στη συνείδηση του κόσμου μετά τη δημιουργία του Συλλόγου η απάντηση του Ισίδωρου Παλαμάρη ήταν αφοπλιστική: «Φυσικά και έχει αλλάξει. Στην αρχή όταν μας έβλεπαν μόνους μας να τρέχουμε μας έλεγαν ¨μα καλά τρελοί είστε;¨  Άλλοι για πλάκα, άλλοι το εννοούσαν. Τώρα έχει αλλάξει αυτό και αρκετοί έχουν αρχίσει είτε να τρέχουν, είτε να περπατάνε πολύ περισσότερο. Το δρομικό κίνημα μεγαλώνει συνεχώς… Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα είναι μια μόδα που θα περάσει αλλά θα παραμείνει. Ο κόσμος πρέπει να βρει ένα χόμπι ώστε να ξεσκάει και να… ξεσπάει εκεί.»