ΈΧΟΥΝ αφήσει τη δική τους σφραγίδα στον κόσμο της αλληλεγγύης
«με ένα βιογραφικό» που θα ζήλευαν πολλοί κοινωνικοί φορείς .

ΔΙΟΛΟΥ τυχαίο που μόνο προσφέρουν επί 28 χρόνια στον τόπο μέσω της συμμετοχής τους στους τομείς της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού.

ΑΝ ισχύει ανώνυμου η ρήση «Τη γνώση την αποκτούμε χάρη στην επαφή με τα πράγματα ενώ τη σοφία χάρη στην απόσταση από τα πράγματα» τότε, ναι.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ δυο μήνες μετά, να κάνουμε έναν απολογισμό με την απόσταση του χρόνου για να σημειώσουμε ότι το 9ο  Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Inner Wheel, με τίτλο «Women for Europe 9», το οποίο διοργάνωσαν από κοινού η 247 Περιφέρεια Inner Wheel Ελλάδος και ο Όμιλος Inner Wheel Σύρου, στην Ερμούπολη στις αρχές Απριλίου, ήταν απόλυτα επιτυχημένο.

ΜΕΤΑΦΕΡΩ ακριβώς την άποψη συνέδρων που έτυχε να συνταξιδεύουμε μετά τη λήξη του: «Ήταν ένα άψογο συνέδριο για τους εξής λόγους: Κατ’ αρχάς είχε πολιτισμό, μετά είχε ενημέρωση, πνευματική αγωγή, ψυχαγωγία και ζεστή φιλοξενία» μου είπε η μια- εκ των πολλών- κυρία και το πρόσωπό της κυριολεκτικά έλαμπε.

ΠΡΙΝ προλάβω να πω το παραμικρό  συνέχισε μία άλλη με τον ίδιο ενθουσιασμό «Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό όχι μόνο όσον αφορά τα του συνεδρίου αλλά και τα του νησιού… Τα κτήρια, η αρχιτεκτονική τους, η φυσιογνωμία της Ερμούπολης που  ερωτευτήκαμε, η παροχή υπηρεσιών στο ξενοδοχείο μας, το οποίο μπορεί να μην ήταν Α’ κατηγορίας, αλλά, οι άνθρωποί του μας σκλάβωσαν με την ευγένειά τους και την εξυπηρέτηση, ο κόσμος, η αγορά ..  να ξέρετε ζείτε σε ένα παραδεισένιο τόπο».

ΚΑΙ η τρίτη κυρία αφού επαίνεσε την  πρόεδρο του Inner Wheel Σύρου ‘Ασπα Αριστείδου για την δραστηριότητά της με την επισήμανση ότι τη θαύμασε που συμμετείχε και στην θεατρική παράσταση «Ηλέκτρα» στο θέατρο Απόλλων -που δόθηκε στο πλαίσιο του γενικού προγράμματος του Ομίλου από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο «Απόλλων» -έδωσε μια άλλη αξιοπρόσεκτη χροιά στο όλο ενθουσιώδες κλίμα.

«ΘΑΥΜΑΣΑΜΕ την ισορροπιστική στάση της. Αυτήν με την οποία  αντιμετώπισε τον έντεχνο τρόπο του ομίλου Inner Wheel των κατεχόμενων της Κύπρου οι οποίες προσπάθησαν να παρουσιάσουν την Κύπρο όχι ως ολότητα αλλά ως .. άλλο κράτος «το ψευδοκράτος» που δήθεν ανήκει στην Τουρκία, η οποία, ως γνωστόν, μόνο αυτή το αναγνωρίζει, σε αντίθεση με τα Ηνωμένα Έθνη που εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια του νησιού και έχουν ανακηρύξει την προσπάθεια απόσχισης ως παράνομη…

ΜΕ γρήγορες και έξυπνες κινήσεις απεφεύχθει  το όποιο επεισόδιο- εννοείται και με την παρέμβαση της Κύπρου- αφού εν τέλει όλοι οι όμιλοι των κρατών ανήκουν σε γεωγραφικές ενότητες.

ΆΡΑ και ο συγκεκριμένος όμιλος του Inner Wheel ανήκει στην Κύπρο που φυσικά είναι Ελληνική».

ΟΛΕΣ οι σύνεδροι έφυγαν από τη Σύρο κρατώντας μόνο άριστες εντυπώσεις πολιτισμού και φιλίας και για ένα παραπάνω λοιπόν, λόγο. Των έξυπνων  χειρισμών ώστε να διεξαχθεί το συνέδριο με απόλυτη ηρεμία και εξαιρετικά αποτελέσματα .

ΑΥΤΗΝ την τελευταία άποψη -της άγνωστης για μένα κυρίας- οφείλω  να την καταγράψω προκειμένου να ενισχυθεί όχι μόνο η άψογη προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας μας αλλά και η υπερήφανη προβολή της Μάνας Ελλάδας για τα άξια τέκνα της που αντιμετωπίζουν απρόοπτες και επικίνδυνες καταστάσεις με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ έχοντας  υπόψη μου όλα αυτά τα γεγονότα δεν μου έκανε  καμία εντύπωση  όταν η απερχόμενη Πρόεδρος Άσπα Αριστείδου (παρέδωσε πρόσφατα τη σκυτάλη στην Χριστίνα Παναγιωτοπούλου  για την οποία είμαι βέβαιη ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία της με την ίδια επιτυχία των προηγούμενων προέδρων)  στην ερώτησή μου  «αν επαναλάμβαναν ως όμιλος, της ίδιας εμβέλειες συνέδριο, και ποιοι συμμετείχαν»,  χωρίς δεύτερη σκέψη μού απάντησε:

«ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΑΜΕ μετά από ένα μεγάλο  χρονικό διάστημα γιατί τα χρήματα ήταν πολλά και δε νομίζω άμεσα να μπορούσαν οι χορηγοί μας να ανταποκριθούν ξανά. Ήταν μια φανταστική εμπειρία και για τους συνέδρους και για μας .

ΉΤΑΝ η πρώτη φορά διοργάνωσης ενός ευρωπαϊκού συνεδρίου για το Inner Wheel Σύρου αλλά και για την Ελλάδα. Συμμετείχαν συνολικά 11 γεωγραφικές περιοχές και λέω γεωγραφικές περιοχές για συγκεκριμένο λόγο».

Και η εμπειρία; Η γεύση που της άφησε;  «Η εμπειρία είναι οπωσδήποτε ένα σημαντικό προσόν για ένα διοργανωτή αλλά ειδικά αυτά τα ευρωπαϊκά συνέδρια διαφέρουν από έκδοση σε έκδοση τόσο στην θεματολογία όσο και στο στήσιμο.

ΕΜΕΙΣ επιλέξαμε το πιο διαδραστικό έτσι ώστε οι σύνεδροι να έχουν φωνή . Να πουν την άποψή τους να μεταφέρουν την εμπειρία τους για να διεξαχθούν συμπεράσματα τα οποία θα δημοσιευτούν και θα πάνε στον ΟΗΕ . Γενεύη, Βρυξέλες και Ν. Υόρκη

ΤΟ συνέδριο, μου άφησε ένα πάρα πολύ ωραίο κλίμα, πέρα από το στήσιμό του  ενάμιση χρόνο πριν που ήταν μια μαγευτική εμπειρία γιατί η ομάδα μας ήταν πολύ αγαπημένη, πολύ δεμένη.

ΔΩΣΑΜΕ την ψυχή μας και το είναι μας. Μου άφησε μια έντονη αίσθηση του πολιτισμού και της φιλίας… Μου μεταφέρθηκε από τις συνέδρους ότι όλο το νησί αποπνέει μια κουλτούρα και ένα πολιτισμό . Αυτό προσπαθήσαμε να περάσουμε μέσα από τις εκδηλώσεις και τις ξεναγήσεις μας .

ΜΕΧΡΙ τώρα λαμβάνω μηνύματα: «Έχω ερωτευτεί το νησί. Θέλω να ξαναέλθω οπωσδήποτε» .

ΑΥΤΗ η οργάνωση του Inner Wheel που ιδρύθηκε το 1924 στο Manchester της Αγγλίας από την Margarette Golding η οποία ήταν νοσοκόμος και σύζυγος ροταριανού είναι απολιτική και μη κερδοσκοπική. Σήμερα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 3.979 όμιλοι σε 104 χώρες και 108.614 μέλη.

ΤΟ δικό μας Inner Wheel ιδρύθηκε το 1991 με πρώτη πρόεδρο την αξέχαστη Φρίντα Γρυπάρη (την καταπληκτική δασκάλα Αγγλικών) η οποία, θυμάμαι, είχε έλθει στην εκπομπή μου στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Ερμούπολης «ΚΟΣΜΟΣ 90» και είχε παρουσιάσει το προφίλ του ομίλου απαντώντας σε πλείστες όσες ερωτήσεις ακροατών ως κάτι πρωτόγνωρο για τον τόπο.
ΑΠΟ τότε το Inner Wheel  Σύρου με τις εκάστοτε προέδρους,  μόνο να υπερηφανεύεται μπορεί.
ΟΙ δράσεις των γυναικών του για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ  στα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων, επισκέψεις στους τρεις οίκους ευγηρίας του νησιού προσφέροντας δώρα, συντροφιά και αγάπη,  ανάπτυξη σχέσεων με παιδιά του Ισιδωρείου Ιδρύματος Ερμούπολης που ήλθαν στο νησί μας να σπουδάσουν και στερούνται οικονομικής υποστήριξης από τις οικογένειές τους.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ βοηθήματα  σε ανάπηρη νεαρή συμπολίτισσά μας, οικονομική ενίσχυση στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Σύρου,  οικονομική ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου  με παράδοση στην παιδιατρική κλινική  ιατρικού μηχανήματος  έγχυσης ορών, ομιλίες που αφορούν τον γονέα και το παιδί, ομιλίες για ενδιαφέροντα ιατρικά  ζητήματα, οικονομική βοήθεια σε νεαρό συμπολίτη μας με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας Αττικής, είναι μόνο μερικές δράσεις.

ΓΙΑΤΙ όλα τα μέλη έχουν εμπεδώσει πως η αλληλεγγύη μετριέται μόνο με τα ισχυρά «θέλω» και τη συλλογική προσπάθεια προκειμένου τούτος ο κόσμος να γίνει δικαιότερος για όλους.

ΠΟΣΟ δίκιο έχουν όταν λένε ότι «Αν ο εθελοντισμός ήταν αντικείμενο θα ήταν ένα μαγικό ραβδί, γιατί έχει τη δυνατότητα να αλλάξει μαγικά ανθρώπους και καταστάσεις»!

ΠΩΣ το είχε πει ο  Καρλ Μαρξ; «Την ιστορία την φτιάχνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, αλλά δεν την φτιάχνουν έτσι όπως θα ήθελαν. Δεν την φτιάχνουν κάτω από περιστάσεις που διαλέγουν οι ίδιοι, αλλά κάτω από τις περιστάσεις στις οποίες βρίσκονται».

ΟΙ κατά καιρούς περιστάσεις δημιουργούν τέτοιες φιλάνθρωπες πράξεις που γίνονται

με διακριτικό τρόπο, χωρίς να προσβάλουν κανέναν.

ΈΤΣΙ και τα μέλη και οι φίλοι αυτών που κάνουν θεάρεστο έργο αισθάνονται ευχάριστα  για την εθελοντική προσφορά τους.

ΓΙΑΤΙ, το πόσο εξελιγμένη είναι μια κοινωνία φαίνεται από το πόσο φροντίζει τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες της.

ΑΛΙΜΟΝΟ αν η ηθική και υλική στήριξη  προς  έχοντες  πραγματικά ανάγκη ακουμπούσε  στο κράτος.

ΠΙΣΩ από  την αλληλεγγύη «κρύβονται»  πολλοί ιδιώτες αλλά και φορείς που αποτελούνται  κυρίως από γυναίκες.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ εθελόντριες οι οποίες δρουν μπροστά από την εποχή τους για αυτό ξεχωρίζουν, διαπρέπουν, κυριαρχούν, εντυπωσιάζουν, γίνονται αντικείμενο αγάπης και ευγνωμοσύνης, εκθειάζονται κάποτε και εν τέλει αξίζει να προβάλλουμε το έργο τους και να καμαρώνουμε για αυτές!