Στις  26 Απριλίου 2019, «Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» έκλεισε τα 12 χρόνια ανελλιπούς κυκλοφορίας του και περνάει το κατώφλι του 13ου, χωρίς προκαταλήψεις για «γρουσούζικο 13».

ΣΤΙΣ 26 Απριλίου του 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο του με καθολική ανταπόκριση του Συριανού κατά βάση, καθώς διαπίστωνε ότι η κυκλοφορία μιας ακόμη εφημερίδας θα ενίσχυε την πολυφωνία και θα ενδυνάμωνε τη Δημοκρατία στο νησί του.

ΤΟΤΕ, οι συντελεστές της έκδοσης είχαν δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως: «Επιχειρούμε την υπέρβαση με μοναδικό γνώμονα και κίνητρο την αγάπη για τον τόπο μας και τη δημοσιογραφία την οποία (θέλουμε να πιστεύουμε) υπηρετούμε μέχρι σήμερα χωρίς να καθοδηγούμαστε ούτε να ποδηγετούμαστε και, το κυριότερο, χωρίς να ωραιοποιούμε καταστάσεις ή να θίγουμε τα κακώς κείμενα επιλεκτικά ή «εξ απαλών ονύχων» προκειμένου να τα έχουμε καλά με όλους. Ήμαστε και εξακολουθούμε να είμαστε ασυμβίβαστοι με οποιονδήποτε και οτιδήποτε στρέφεται κατά των συμφερόντων των νησιών μας γι’ αυτό στόχος και σκοπός μας θα είναι όχι ο όποιος συμβιβασμός για προσωπικά οφέλη, αλλά η προβολή, με τον πλέον αξιόπιστο και αντικειμενικό τρόπο, των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία των Κυκλάδων και η κριτική (με την ίδια αντικειμενικότητα) προς εκείνους που κρατάνε τις τύχες μας στα χέρια τους».

ΜΙΑ πληθώρα συνεργατών πλαισίωσαν και ενδυνάμωσαν την προσπάθεια, ενώ από το πρώτο κιόλας φύλλο διαφάνηκε ότι η εφημερίδα δεν είχε σκοπό να «χαρίσει κάστανα» στους κρατούντες, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και θέτοντας τους διοικούντες προ των ευθυνών τους.

ΣΤΟ χρονικό αυτό διάστημα των δώδεκα χρόνων πολλά έγιναν, αλλά –το κυριότερο- πολλά άλλαξαν. Οι Δημοτικές Αρχές του Γιάννη Δεκαβάλλα, δια των εντεταλμένων πολιτικών ή και υπηρεσιακών οργάνων της, μπορεί να μην έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους σε αρνητικά δημοσιεύματα (και δεν ήταν λίγα), αλλά είχαν την τόλμη και την παρρησία να απαντούν και να δίνουν εξηγήσεις στους δημότες σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το αρνητικό για τη Δημοτική Αρχή κλίμα, προσδοκώντας φυσικά σε θετικά αποτελέσματα, όχι με επιτυχία πάντοτε.

ΣΕΒΟΤΑΝ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και είχαν επιτύχει να τις σέβονται και εκείνα, ανεξάρτητα της όποιας κριτικής άποψης ή της όποιας απάντησης, αρεστής ή μη είτε στην μία πλευρά είτε στην άλλη.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ποτέ δεν «χάδεψε αφτιά» προκειμένου να έχει οικονομικά οφέλη είτε από την οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή είτε από την Νομαρχιακή (τότε) Αυτοδιοίκηση. Ασκούσε κριτική άποψη με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι το συμφέρον των εκάστοτε κρατούντων, γι’ αυτό όχι σπάνια ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση και ρήξη μαζί τους.

ΜΕΤΑ τα πρόσωπα και τα πράγματα άλλαξαν. Η νέα Δημοτική Αρχή Μαραγκού από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας στον Δήμο το 2014, έκανε σαφές με τον πλέον προκλητικό τρόπο πως, όποιος δεν την «προσκυνούσε» θα θεωρούνταν εν δυνάμει εχθρός της και θα τον αντιμετώπιζε «δυναμικά». Μην ξεχνάμε ότι το πρώτο Δελτίο Τύπου αυτής της Δημοτικής Αρχής (που και εδώ αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοτυπία) ήταν η πληροφόρηση των δημοτών πως, για τις 8 συνδρομές της εφημερίδας «Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» προς τα ΚΑΠΗ, συνολικής δαπάνης ετησίως 400 ευρώ, δεν υπήρχε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

ΣΤΗ συνέχεια, αφού οι «εχθροπραξίες» μεταξύ Δημοτικής Αρχής Μαραγκού και Εφημερίδας πήραν διαστάσεις, αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή εχθρική στάση, χωρίς να λείψει και ο ανεμιστήρας της λάσπης, με σαφή υπονοούμενα ότι «Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» και η νεοσύστατη «ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ» είχαν τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από τη Δημοτική Αρχή Δεκαβάλλα, οπότε τώρα που χάθηκε το φαγοπότι, γιατί η νέα Δημοτική Αρχή ΔΕΝ θα ακολουθούσε τέτοιες συμπεριφορές Δεκαβάλλα, η Εφημερίδα της ασκεί αρνητική κριτική.

ΜΕΣΑ από τέτοιες συμπληγάδες, και εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τους πάντες, η Εφημερίδα στάθηκε όρθια και όρθωσε ανάστημα αντιμετωπίζοντας τις όποιες αθλιότητες, αφού με στοιχεία, τα οποία -κατόπιν εισαγγελικής εντολής που προκάλεσε η ίδια και έδωσε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου- αποδεικνυόταν ότι όχι μόνο δεν υπήρχε η όποια συναλλαγή με τη Δημοτική Αρχή Δεκαβάλλα, αλλά πως ούτε καν «ψίχουλα» είχαν δοθεί είτε στην Εφημερίδα είτε στην νέα εκτυπωτική μονάδα, οπότε ο ανεμιστήρας της λάσπης σταμάτησε να γυρίζει.

ΔΩΔΕΚΑ χρόνια, με τα τελευταία τέσσερα τα χειρότερα όλων, με τη Δημοτική Αρχή Μαραγκού, σε μια συνεχή προσπάθεια απαξίωσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του νησιού και τη λογική «Μην απαντάτε σε δημοσιεύματα, γιατί είναι σαν να ρίχνετε λάδι στη φωτιά», πέραν της απροκάλυπτα ταχτικής του «διαίρει και βασίλευε» με τον διαχωρισμό δημοτών και επιχειρήσεων στους «δικούς μας» και «στους άλλους».

ΕΙΜΑΣΤΕ συνειδησιακά ήσυχοι ότι αυτό που υποσχεθήκαμε στο πρώτο φύλλο μας στις 26 Απριλίου 2007, πως  «Ήμαστε και εξακολουθούμε να είμαστε ασυμβίβαστοι με οποιονδήποτε και οτιδήποτε στρέφεται κατά των συμφερόντων των νησιών μας», το επιτελέσαμε και εξακολουθούμε το επιτελούμε στο ακέραιο.