Απαντήσεις σε απορίες μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό έδωσε η ομιλία του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Στην Ελλάδα σήμερα βιώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Μέχρι πρότινος η πολύ σημαντική απόφαση ενός νέου ως προς την επαγγελματική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει βασιζόταν συνήθως σε ανεξέλεγκτους παράγοντες (επιθυμίες γονιών, επαγγέλματα της μόδας, τάσεις της εποχής, κλπ). Σήμερα οι νέοι, αντιλαμβανόμενοι το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να χτίσουν την επαγγελματική τους καριέρα νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια και συναισθηματική αποσταθεροποίηση, καταστάσεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.

Τα ανωτέρω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, δεδομένου ότι  η πρώτη αρνητική συνέπεια που δημιουργείται από την σκληρή οικονομική πραγματικότητα της χώρας είναι η ανεργία.

Ο υφυπουργός στην τοποθέτησή του τόνισε ότι τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων στο τομέα της Εργασίας είναι υψηλότερα από αυτά των Γενικών Λυκείων, σημειώνοντας ότι σ’ αυτό έχουν συμβάλει ο μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου οι οποίες επιτρέπουν στους αποφοίτων των ΕΠΑΛ να εισαχθούν σε πανεπιστήμια. Δεν έκρυψε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ στην Σύρο είναι αριθμητικά αντίστοιχοι με αυτούς των ΓΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι σε άλλα μέρη της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλά δεδομένου ότι οι μαθητές θεωρούν τις σχολές αυτές δεύτερης κατηγορίας.

Σημείωσε δε ότι στόχος του Υπουργείου είναι: «Ν’ αλλάξει η ζωή των ανθρώπων» κάνοντας ωστόσο σαφές ότι «αυτό εξαρτάται από την καταπολέμηση της Ανεργίας και την απασχόληση των νέων παιδιών».

Παρουσία στην διημερίδα δηλώσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος, ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σύρου-Ερμούπολης  Γιώργος Δούναβης, ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου  Αιγαίου, Προϊστάμενοι της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, καθηγητές, και μαθητές.

Να σημειωθεί τέλος ότι μια πλειάδα εκλεκτών ομιλητών πλαισίωσαν τις δράσεις της διημερίδας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον σχολικό σύμβουλο Νίκο Ρούμελη, τον υπεύθυνο ΚΕ.ΣΥ.Π Σωτήρη Τζούδα, τον οικονομολόγο Αντώνη Μαραγκό, τον Δκτη της 6ης ΠΕΔΙΛ Ιάκωβο Γκίζη, τον προϊστάμενο Δνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Υπ.ΠΕΘ Γιώργο Μουστάκα, τον Δκτη του Αστυνομικού τμήματος Σύρου Κωνσταντίνο Μάτσικα, τον Ιατρό-Νοσηλευτή Απόστολο Ευκαρπίδη, τον αν. Δντη ΤΜΣΠΣ πανεπιστημίου Αιγαίου Δαμιανό Γαβαλά, τον καθηγητή ΕΜΠ Ιωάννη Καλογήρου και τέλος τον αντιπρόεδρο Δ.Σ. ΕΛΛΑ Θεόδωρο Καρούνο.

Οι εργασίες της διημερίδας ολοκληρώθηκαν με συζήτηση – στρογγυλή τράπεζα από την οποία εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα.