Τεράστια ταλαιπωρία και πολύωρη αναμονή περίμενε εκατοντάδες αναπληρωτές δασκάλους και νηπιαγωγούς που ήρθαν στη Σύρο από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να καταθέσουν τα χαρτιά τους στην Α’βάθμια Εκπαίδευση Κυκλάδων, για τον διορισμό τους σε σχολικές μονάδες των Κυκλαδονήσων.
Πάνω από 350 άτομα βρήκαν καταφύγιο στο Ηρώο της Πόλης, κάτω ακριβώς από τον Άγιο Νικόλαο, με σύμμαχο την σκιά που προσέφερε το αλσάκι, ενώ άκουγαν τον υπάλληλο της Α΄βάθμιας να φωνάζει ανά τετράδες τα νούμερα – κατά σειρά – των αναπληρωτών.
Το προσωπικό της Υπηρεσίας έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να εξυπηρετήσει τον μεγάλο αριθμό των παρευρισκομένων, δίνοντας όπου έπρεπε την απαραίτητη προτεραιότητα (υπήρχαν και περιπτώσεις με μικρά παιδιά) και διεκπεραιώνοντας με τον ταχύτερο τρόπο τις σχετικές διαδικασίες.
Οι θέσεις που θα καλύψουν οι αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί αφορούν σε όλες τις ειδικότητες της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ τους διορισμούς των αναπληρωτών θα υπογράψει η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, κα Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, λόγω ιατρικού προβλήματος της διευθύντριας της Α’βάθμιας, κας Άννας Ρέπα.