Επισκέπτρια της Σύρου έχασε το πορτοφόλι της στην παραλία την προπερασμένη Δευτέρα το πρωί και άρχισε να ψάχνει εναγωνίως, καθώς μέσα σ’ αυτό υπήρχε η ταυτότητά της και διάφορα προσωπικά έγγραφα, πέραν ενός σεβαστού χρηματικού ποσού.

Πριν, όμως, αλέκτωρ φωνήσαι της τηλεφώνησαν και την ενημέρωσαν πως  το πορτοφόλι της βρέθηκε και μπορούσε να το παραλάβει από το φυλάκιο στην είσοδο προσωρινής στάθμευσης στο λιμάνι.

Το είχε βρει στο δρόμο ο φύλακας της εισόδου και της τηλεφώνησε (υπήρχε ο αριθμός μέσα σε έγγραφο στο πορτοφόλι) και της το παρέδωσε, αφήνοντάς την άφωνη «…γιατί στην Αθήνα κάτι τέτοιο κυμαίνεται στη σφαίρα επιστημονικής φαντασίας».

Ο φύλακας (Ηλίας το όνομά του) είναι από τη Μάνη και έχει λίγους μόλις μήνες στη Σύρο, όχι μόνο επέστρεψε στο ακέραιο το πορτοφόλι χωρίς να δεχτεί την παραμικρή αμοιβή, αλλά απέδειξε στην πράξη πως οι άνθρωποι της Περιφέρειας (οι «επαρχιώτες» δηλαδή) έχουν άλλη νοοτροπία από εκείνη των «πρωτευουσιάνων».

Απέδειξε πως εδώ, εκτός από τη φαντασία διαθέτουμε και ήθος, απαραίτητο συστατικό της ηθικής υπόστασης των κατοίκων του νησιού, τους οποίους εκπροσώπησε επάξια ο συγκεκριμένος φύλακας.