Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την μουσική πανδαισία που χάρισαν στο κοινό οι  καλλιτέχνες, Στέφανος Κορκολής και Σοφία Μανουσάκη, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, σε μια εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα των λειτουργικών τελετών  και πνευματικών δράσεων  για την ενιαύσιο μνήμη του Πολιούχου Αγίου του νησιού, του Αγίου Νικολάου.

«Οι σκέψεις και τα αισθήματα που κλείνουν μέσα τους οι συνθέσεις των μεγάλων μουσουργών  μπορούν να μας αποσπάσουν από την αποδόμηση του προσωπικού μας κόσμου και να διακόψουν την κούραση  μας από την καθημερινότητα και την προσήλωση μας από τον παλμό της ζωή» τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄, κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του, προσθέτοντας: « Η Τέχνη, όποια κι αν είναι, είναι σε θέση να ζωντανέψει τις ικανότητες μας, είναι σε θέση να μας αποδείξει  πως οι δυνάμεις του ανθρώπου είναι ανεξάντλητες. Η μουσική ξυπνά την φαντασία μας, πλαταίνει τους ορίζοντες μας, τονώνει τα αισθήματά μας και μας κάνει να θέλουμε να κάνουμε κάτι ωραίο, κάτι μεγάλο. Μας ωθεί να ριχτούμε με ενθουσιασμό στην καθημερινή μας εργασία, που μπορεί πριν λίγο να μας φαινόταν αβάσταχτα κοπιαστική».

«Αυτό που ένιωσα εδώ, περιγράφεται μόνο με μια λέξη: ΔΕΟΣ, συγκίνηση και ψυχική ευφορία» είπε ο Στέφανος Κορκολής απευθυνόμενος στο κόσμο, σπεύδοντας να υπογραμμίσει:   «Το λέω αυτό γιατί έχω παίξει σε πάρα πολλούς ναούς στην Ευρώπη, αλλά αυτό που ένιωσα εδώ σήμερα ήταν πραγματικά σταλμένο. Η ψυχή μου φτερούγησε και θεωρώ ότι ο συνδυασμός του Αγίου, όλων εσάς, και του νησιού είναι αυτός που πραγματικά με κάνει να νιώθω συγκινημένος, και θέλω να δώσω παραπάνω από τις νότες μου που μπορώ να σας παίξω, και τη μελοποιημένη ποίηση του μεγάλου δασκάλου, κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος με έχει σαν παιδί του κι εγώ σαν πατέρα μου, καθώς κάποια του Μάνου Χατζιδάκη».

Ο συνθέτης άνοιξε συμβολικά  τη μουσική βραδιά  με το γνωστό άσμα «Όμορφη Πόλη», το οποίο αφιέρωσε στην Ερμούπολη και τους κατοίκους της , υπογραμμίζοντας   ότι η Ερμούπολη είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου.

Το ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή,  σε διασκευή-μεταγραφή Στέφανου Κορκολή και απόδοση από τον ίδιο τον Συνθέτη και τη Σοφία Μανουσάκη,  περιελάμβανε  ποιήματα των Οδυσσέα Ελύτη, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Νίκου Καββαδία, Κ.Π. Καβάφη, Νίκου Γκάτσου, Νότη Περγιάλη και Γ. Εμιρζά, τα οποία μελοποίησαν οι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Χατζηδάκις και Στέφανος Κορκολής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για το φινάλε του ρεσιτάλ επιλέχθηκε το τραγούδι : «Της θάλασσας νανούρισμα»,   τους στίχους  του οποίου έγραψε η μητέρα του Στέφανου Κορκολή, με τον  ίδιο – εμφανώς συγκινημένος  – να απευθύνεται στον κόσμο λέγοντας: «Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όλη αυτή τη μαγεία που μας έχετε χαρίσει απόψε».

Ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.. Χαιρετισμος Δωροθεου Β – ΜΟΣ

Geplaatst door Logotypos.gr op Vrijdag 6 december 2019

Στην Εκδήλωση συμμετείχε επίσης η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου και η Ανδρική Χορωδία Αγίου Νικολάου, υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου κ. Ιωάννη Αργυρίου, η οποία  και απέδωσε Εκκλησιαστικούς ύμνους.

Με το πέρας της μουσικής βραδιάς ο Μητροπολίτης Σύρου συνεχάρη τους δύο εκλεκτούς καλλιτέχνες, προσφέροντας τους άνθη, μη παραλείποντας να ευχηθεί  σε όλους υγεία και μια ζωή γεμάτη ποίηση, μουσική και αρμονία!