Εκρηκτικό ήταν το κλίμα στην Επιθεώρηση Εργασίας στην οποία μετέβησαν από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, λόγω συζήτησης της διαφοράς Εργασίας 14 «συναδέλφων» τους  με τους οποίους οι σχέσεις πλέον βρίσκονται σε οριστική ρήξη.

Οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου εκτιμούν ότι οι 14 είναι κατευθυνόμενοι με στόχο την δημιουργία προβλημάτων στην ομαλή μετάβαση από τον  κ. Ταβουλάρη στον κ. Πάνο Ξενοκώστα, με τα συνθήματά τους να στοχοποιούν  τον πρώην ισχυρό άντρα του Νεωρίου.

Οι 14 δεν μετέβησαν στην Επιθεώρηση στα προκαθορισμένα ραντεβού και οι συγκεντρωμένοι του Νεωρίου άρχισαν σταδιακά να δυσανασχετούν από το γεγονός, όπως υποστήριζαν,  ότι δεν  συμπληρώνονταν τα νόμιμα και πρέποντα πρακτικά ακύρωσης των υποθέσεων των εργαζομένων που δεν εμφανιζόταν στην ώρα τους.

Όταν  εμφανίστηκαν, εκπρόθεσμα, συνοδευόμενοι από το δικηγόρο της ΝΑΒΙΕΣ αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους συγκεντρωμένους με αιτιολογία , ότι ο Επόπτης όφειλε  ακυρώσει την υπόθεση λόγω παρέλευσης του χρονικού ορίου απ΄ τη μια πλευρά  και η προκλητική στάση ορισμένων εκ των δεκατεσσάρων οδήγησε σε έκτροπα με τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας να μετατρέπονται σε πεδίο μάχης, με τη ρίψη  ντοματών, νερού, αλευριού και συμπλοκές εργαζομένων.

Ο δικηγόρος του Νεωρίου, τον οποίο σύσσωμοι οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμαζαν αποκαλώντας τον «δικηγόρο του  Ταβουλάρη» φυγαδεύτηκε από το κτήριο συνοδεία αστυνομικών, ενώ δεν έκρυβαν την έκπληξη τους πως είναι δυνατόν  να εκπροσωπεί τους ενάγοντες (14) τη στιγμή που είναι δικηγόρος του εναγόμενου (Ταβουλάρη)

Υπεύθυνο για την τροπή της κατάστασης τα μέλη της διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου Αντώνης Χατζαντώνης και Μάρκος Ρηγούτσος θεωρούν τον Επόπτη εργασίας: «Ξεκάθαρη αποφυγή του να κάνει τη δουλειά του ο Επόπτης». Με αυτή τη φράση, τα μέλη του Δ.Σ. του Εργοστασιακού Σωματείου επέρριψαν ευθύνες στον  Επόπτη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απέφυγε, μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός του, με όλους τους τρόπους και τις δικαιολογίες να βγάλει πρακτικά ότι οι 14 δεν παραστάθηκαν την ώρα που έπρεπε».

«Κάντε μου μήνυση, δεν υπογράφω» είπε ο επόπτης, σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων του Εργοστασιακού Σωματείου στο logotypos.gr  κάνοντας γνωστό ότι  οι δικηγόροι τους και οι δικηγόροι της εταιρείας ΣΥΡΟΣ ΕΛΛΑΣ μετά την εξέλιξη αυτή μετέβησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση προκειμένου να κινήσουν τις νόμιμες διαδικασίες κατά της Επιθεώρησης: «Ότι είναι να γίνει θα γίνει αύριο. Εμείς δε ζητήσαμε να γίνει κάτι παράνομο. Παραστάθηκαν εδώ κάποιοι απ’ αυτούς που θα έπρεπε, ενώ οι άλλοι δεν ήρθαν μέχρι την ώρα που έπρεπε. Αφήσαμε και το εικοσάλεπτο  το παραπανίσιο, ωστόσο δεν υπογράφηκαν τα πρακτικά. Είναι ξεκάθαρο ότι την προκάλεσε εκείνος. Γιατί στις  10 η ώρα ήταν το πρώτο ραντεβού, περιμέναμε μέχρι τις 10:20 και δεν έφτιαξε πρακτικά.  Στις  11 ήταν το άλλο, περιμέναμε μέχρι τις 11:20, δεν έφτιαξε πρακτικά.  12 το άλλο. Περιμέναμε μέχρι 12:20, δεν έφτιαξε πρακτικά. Και περίμενε… περίμενε, μέχρι που ήρθε ο δικηγόρος της ΝΑΒΙΕΣ μαζί με τους 14 ο οποίος τόνισε ότι θα τους εκπροσωπήσει αντί της συναδέλφου του κας Καζαντζάκη. Δηλαδή οι δύο αντίδικοι συνεργάζονται. Και όχι μόνο εκπροσώπησε, έβρισε, έστειλε στο διάολο τη δικηγόρο μας, είπε να βγούμε όλοι έξω και έκανε κουμάντο μέσα στην ίδια την Επιθεώρηση. Οι 14 εμφανίστηκαν επίσης προκλητικοί, με χαμόγελα και ειρωνείες . Η ένταση ωστόσο προκλήθηκε γιατί δεν έκανε από την αρχή τη δουλειά του ο Επόπτης, ώστε να ‘χουμε φύγει απ’ τις 12:20. Επιδεικτικά δεν την έκανε. Περίμενε … περίμενε, και μάλιστα όταν  τους είδε είπε: “Τώρα αλλάζουν τα δεδομένα”. Περίμενε να έρθουν οι άλλοι. Προκαλούσαν  από τη ώρα που ήρθαμε μέχρι την ώρα που φύγαμε».

Το ερώτημα όπως είπαν είναι: «Πώς μπορεί ο κύριος επόπτης να βρίσκει δίκιο στα 14 άτομα που πάνε ξεκάθαρα και ευθαρσώς κόντρα στην σωτηρία των εργαζομένων και του ναυπηγείου και να μην βρίσκει δίκιο σε 500 εργαζόμενους και άλλους χιλιάδες εργαζόμενους από τα συνεργαζόμενα σωματεία της Σύρου και των Κυκλάδων; Αν αυτό δεν είναι πονηρό, είναι τουλάχιστον προκλητικό.

Δεν σταματάμε μπροστά σε τίποτα! Σεβόμαστε τους πάντες, αλλά δεν ξέρουμε αν αξίζουν οι ίδιοι να τους σεβόμαστε

Η συνέχεια της υπόθεσης θα δοθεί αύριο το πρωί στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας  με τους εργαζομένους τους Νεωρίου να εμφανίζονται έτοιμοι για όλα.