Με σύμμαχο τον καλό καιρό το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου πιστό στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου αναβίωσε και φέτος – ανήμερα του Λαζάρου – το παλιό συριανό έθιμο «τα Λαζαράκια».

Γονείς και  μικρά παιδιά του ΛΕΣ με αφετηρία την αίθουσα του Λυκείου επί της οδού Σουρή  και υπό την καθοδήγηση των κυριών του Διοικητικού Συμβουλίου ξεχύθηκαν  στους δρόμους της Ερμούπολης  τραγουδώντας τα Συριανά κάλαντα του Λαζάρου.

Τα Λαζαράκια του ΛΕΣ στους δρόμους της Ερμούπολης

Geplaatst door Logotypos.gr op Zaterdag 20 april 2019

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τρόπος κατασκευής των ομοιωμάτων του Λαζάρου είναι μοναδικός σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς πρόκειται για έθιμο καθαρά Συριανό. Το ομοίωμα του Λαζάρου φτιάχνεται με την κουτάλα της σούπας ή την τρυπητή κουτάλα.

 

Δια μέσου της  οδού θυμάτων Σπερχειού,τα Λαζαράκια  έκαναν την εμφάνισή τους στην παραλία  και αφού κάλυψαν όλη τη διαδρομή της παραλιακής μέχρι την οδό Χίου, διέσχισαν την αγορά και μέσω της πλατείας Μιαούλη της οδού Πρωτοπαπαδάκη επέστρεψαν στην αίθουσα του ΛΕΣ.

Στα ενδιάμεσα διαστήματα, τα παιδιά τραγουδούσαν τα κάλαντα, ενώ δεκάδες κινητά και φωτογραφικές μηχανές Συριανών και επισκεπτών πήραν κυριολεκτικά φωτιά προκειμένου  να απαθανατίσουν το σπάνιο παραδοσιακό θέαμα.