Στην ασφυκτικά γεμάτη  από κόσμο αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» τού Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης πραγματοποιήθηκε  παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στρατιωτικών αρχών του τόπου, και φορέων  η κοπή της αγιοβασιλειόπιτας του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου από το νεοσύστατο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα  παραδοσιακά κάλαντα Σμύρνης  και άλλων τόπων  τα οποία έψαλαν μέλη της χορωδίας του Συλλόγου  υπό την συνοδεία ορχήστρας, με μαέστρο τον Απόστολο Μάρη, και ακολούθως η νέα πρόεδρος του Συλλόγου Ειρήνη Χαρδαλή προέβη σε ένα σύντομο χαιρετισμό: «Ορόσημο της κοινωνικής ζωής τις μέρες αυτές είναι τα έθιμα που είναι γεμάτα δοξασίες, συμβολισμούς και παραδόσεις. Συνήθειες που έρχονται από τα βάθη των αιώνων. Τα αηβασιλειάτικα έθιμα και συνήθειες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας έχουν στόχο να εξασφαλίσουν – μέσα στο χρόνο – την τύχη» τόνισε μεταξύ άλλων, ευχόμενη καλή χρονιά γεμάτη υγεία, δύναμη, αισιοδοξία και δημιουργικότητα, καθώς  και χαρές στα σπιτικά όλων των παρισταμένων.

Κοπή βασίλειο πίτας Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου

Geplaatst door Logotypos.gr op Zaterdag 11 januari 2020

«Ας ενώσουμε τις ευχές μας για ένα ελπιδοφόρο έτος για την Πατρίδα. Ειρηνικό για όλο τον Κόσμο, και μια δημιουργική χρονιά προσφοράς του Συλλόγου μας. Ενός Συλλόγου με πλούσια πολιτιστική δράση στη Σύρο» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας σύντομη αναφορά κάποιων εκ των εθίμων της Μικράς Ασίας, ενώ δεν παρέλειψε να παρουσιάσει και τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

 Απ’ την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. Χρήστος Τσαόσογλου στον σύντομο απολογισμό του έργου του Συλλόγου επί των ημερών της προεδρίας του νυν δημάρχου Σύρου Ερμούπολης Νίκου Λειβαδάρα, υπογράμμισε  ότι το μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στον Ξηρόκαμπο και η  ίδρυση και λειτουργία της Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης, αποτελούν την κορωνίδα όλων των  προσπαθειών του. Στην αναφορά του δε στο φετινό ημερολόγιο του Συλλόγου, το οποίο φιλοτεχνήθηκε εξ ολοκλήρου  από τον κ. Λειβαδάρα και τυπώθηκε στην «Εκτυπωτική»,  τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα που έχουν εκδοθεί ποτέ με αυτό το αντικείμενο.

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Λειβαδάρας ξεκαθάρισε ότι ο Σύλλογος έχει φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα χάρη στη συλλογική δουλειά των μελών του, εκφράζοντας την βεβαιότητα του ότι το νέο Δ.Σ. θα τον πάει ακόμη πιο μπροστά. Ευχόμενος στους παρισταμένους, εξέφρασε την ελπίδα η νέα χρονιά να είναι πρωτίστως Ειρηνική: «Να είναι μια χρονιά με ανθρωπιά κι αλληλεγγύη. Πρώτα απ’ όλα όμως θέλω να είναι ειρηνική. Δυστυχώς οι καιροί είναι πολύ χαλεποί. Ακούσαμε πάλι στις ειδήσεις ότι αθώα θύματα – πρόσφυγες και μετανάστες – έχασαν τη ζωή τους στα κρύα νερά του Ιονίου. Αυτό που θέλω να πω είναι “Ο Θεός να φωτίσει τους ισχυρούς της Γής να σταματήσουν τους πολέμους και να πάψουν να υπάρχουν τα αθώα θύματα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Σαν Σύλλογος είμαστε απόγονοι προσφύγων και μπορούμε να το νιώσουμε με την καρδιά μας αυτό το δράμα ακόμη περισσότερο» τόνισε.

Παραλαμβάνοντας ως αναμνηστικό δώρο μια ατζέντα  από την κ. Χαρδαλή, την διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ό ίδιος θα είναι πάντα κοντά στον Σύλλογο, έτοιμος να του παράσχει στήριξη οποτεδήποτε χρειαστεί.

Από την πλευρά τους, τόσο ο  αντιπεριφερειάρχης Συγκοινωνιών – Μεταφορών Κυκλάδων Μάρκος Δαδάος, όσο και οι αντιδήμαρχοι: Μηνάς Αληφραγκής (Τεχνικών Υπηρεσιών), Νίκος Φωτεινιάς (διοικητικών Υπηρεσιών), και ο προϊστάμενος της Β/θμιας Εκπαίδευσης Χρήστος  Μιχαλόπουλος επικεντρώθηκαν στο έργο του Συλλόγου, υπογραμμίζοντας ότι το μέγεθός του –  συγκριτικά με το βραχύ χρονικό διάστημα ύπαρξής – του είναι πολύ μεγάλο.

Μετά την κοπή της πίτας πραγματοποιήθηκε κλήρωση λαχνού, από την οποία αναδείχτηκε τυχερός ο κ .Γιάννης Μετασούμης.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί  ότι όλα τα πλούσια εδέσματα τα ετοίμασαν μέλη του Συλλόγου.