Με την ομιλία του Αρχηγού  ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη  ΠΝ πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη  κατάμεστη αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης η έναρξη των  εκδηλώσεων  του Πολεμικού Ναυτικού «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», κεντρική νήσος των οποίων έχει καθοριστεί η Σύρος.

Όπως τόνισε ο κ. Τσούνης η επιλογή της Σύρου μόνο τυχαία δεν ήταν δεδομένου ότι διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει – λόγω θέσης αλλά  και βιομηχανικής και ναυπηγικής δραστηριότητας –  σημαντικό ρόλο  στην  αμυντική,  και όχι μόνο,  ισχύ της χώρας μας.

Κατόπιν μιας εκτενούς ανάλυσης στις συνθήκες που διέπουν το γεωπολιτικό σκηνικό της ανατολικής Μεσογείου σήμερα, υπογράμμισε ότι στην περίοδο που διανύουμε αυτό είναι ασταθές καθώς  πολλοί μεγάλοι διεθνείς παίκτες έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους σε αυτήν, αφενός για λόγους στρατιωτικούς και αφετέρου για λόγους που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων και τους διαύλους μεταφοράς  τους.

Σημείωσε δε ότι ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση με την Τουρκία δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί,  στέλνοντας σαφές μήνυμα στην απέναντι πλευρά να μην εκλαμβάνει ως αδυναμία την ψύχραιμη και ήπια αντιμετώπιση των αδιάλειπτων εκ μέρους της  παραβιάσεων των συνόρων μας, δεδομένου ότι η αμυντική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, παρά την κρίση, είναι τέτοια ώστε οι χαμένοι τελικά να μην είμαστε εμείς.

Ολοκληρώνοντας, ο αντιναύαρχος υπογράμμισε ότι με την πραγματοποίηση των εν λόγω εκδηλώσεων, «αναδεικνύονται και ενισχύονται οι άρρηκτοι δεσμοί των Ελλήνων με τη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό, που αποτελεί βασικό παράγοντα της Εθνικής μας ισχύος, θεματοφύλακα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προασπιστή της εδαφικής μας ακεραιότητας. Παράλληλα δε, προβάλλεται η πλούσια Ναυτική Παράδοση και η Ναυτική Ιστορία της Ελλάδας».

Ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων στην φορητή έκθεση της ναυτικής μας ιστορίας με την ονομασία «Μεθ’’Ορμής Ακαθεκτου», η οποία θα  φιλοξενείται στην αίθουσα «Εμμανουήλ Ροΐδης» έως και το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουνίου 2019 τις ώρες από 09:00 έως 14:00 και από 19:00 έως 21:00. Σημειωτέον η έκθεση αυτή την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταφερθεί στην  κτήριο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιναύαρχος απένειμε αναμνηστική κασετίνα με ομοίωμα του θωρηκτού Αβέρωφ στον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Λεονταρίτη, στον εκπρόσωπο του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, αντιδήμαρχο οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου και στον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’ , αρχιερατικό επίτροπο Φλαβιανό Αλμπέσκου.

Μετά από ένα σύντομο κέρασμα στο αίθριο του Πνευματικού Κέντρου , στην πλατεία Μιαούλη έλαβε χώρα η συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού με τραγούδια που αντικείμενό τους είχαν τη  θάλασσα μαγεύοντας κυριολεκτικά τους παρισταμένους.

Σήμερα το μεσημέρι (12:30 μμ)  στο λιμάνι της Ερμούπολης και ειδικότερα στο σημείο έμπροσθεν της πλατείας Κανάρη θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις από άντρες των ΟΥΚ, με τη συνδρομή ελικοπτέρων, ασκήσεις οι οποίες θα καταδείξουν με τον πλέον σαφή τρόπο το αξιόμαχο του ελληνικού στρατεύματος.