Άνθρωποι των τεχνών, του θεάτρου, των γραμμάτων καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δήλωσαν μαζική παρουσία, στα εγκαίνια της συριανής εικαστικού Έλσας Χαραλάμπους στο Art Design Gallery café «Plastico».

Έτσι οι ιδιοκτήτες του Plastico,  Σπύρος Μπαράς και  Andrea Aronica, στο πρωτοποριακό εγχείρημα της δημιουργίας γκαλερί στο κέντρο της Ερμούπολης κάλεσαν την Έλσα Χαραλάμπους να εγκαινιάσει το χώρο παρουσιάζοντας τη νέα της δουλειά .

Η έκθεση έχει τίτλο «Returns / Επιστροφές» και περιλαμβάνει χαρακτικά έργα, μικρού και μεγάλου μεγέθους, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού και τυπώματος. Γιατί όμως επέλεξε αυτό τον τίτλο; Μας εξηγεί η Ελσα Χαραλάμπους: «Αυτά τα έργα “επιστρέφουν “ στην Ελλάδα και τώρα βέβαια στη Σύρο, αφότου αποτέλεσαν τις συμμετοχές μου σε διεθνείς εκθέσεις, διοργανώσεις, διαγωνισμούς σε χώρες όπως το Πεκίνο, την Ισπανία, την Γαλλία, την Πολωνία την Βουλγαρία, την Αγγλία και την Γερμανία. Άλλα χαρακτικά βραβεύτηκαν και επέστρεψαν, ενώ άλλα ξανατυπώθηκαν εφόσον το προηγούμενο αντίτυπο αγοράστηκε από κάποιον συλλέκτη στο εξωτερικό ή από κάποιο μουσείο. Σίγουρα βλέποντας κανείς την δουλειά μπορεί να διακρίνει και άλλες “επιστροφές” …πιο εσωτερικές , μας λέει χαμογελώντας. Άλλωστε φεύγω και επιστρέφω…και παρατηρώ και ξαναφεύγω και επιστρέφω…” “Ζωγραφίζω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς” , μας απαντάει με αφοπλιστική απλότητα και συνεχίζει “ Γιατί ίσως τελικά έτσι έχω επιλέξει να μοιράζω τον χρόνο μου , στις τέχνες που αγαπώ… μου αρέσει …να ζωγραφίζω, να διδάσκω και να τραγουδάω.”

Από τί εμπνέεται;  «Από την παρατήρηση του “μέσα “και του “έξω” . Δεν πιστεύω στην έμπνευση ως κάτι που έρχεται από το πουθενά και δίνει τη λύση. Υπάρχει μια αφοσίωση, ένας τρόπος ζωής και παρατήρησης που αποτελεί το έδαφος για να έρθει και να αναπτυχθεί η ιδέα. Νομίζω ότι ο τρόπος που προσεγγίζεις και δουλεύεις ένα θέμα διαφέρει κάθε φορά… Στις εκθέσεις που έλαβα μέρος άλλοτε το θέμα ήταν ορισμένο από την επιτροπή που έκρινε τους τελικούς συμμετέχοντες και άλλοτε ήταν ελεύθερο. Το «Returns» είναι μια έκθεση και μια εγκατάσταση στο χώρο του Plastico που έρχεται το τονίσει και να αναδείξει τις σύγχρονες τάσεις σχεδιασμού του χώρου. Plastico με Έλσας Returns …ένας χώρος με άποψη που θα αποτελέσει μελλοντικό τόπο συνάντησης του πνευματικά και εικαστικά ανήσυχου κόσμου του νησιού, ενώ θα παρέχει στους πελάτες του εξαιρετικό καφέ».

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους πάμπολλους θαμώνες των εγκαινίων διακρίναμε την ηθοποιό Μίνα Χειμώνα, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εικαστικών του Δήμου Γιώργο Αλτουβά, την δημοτική σύμβουλο Μαρίζα Αγγελοπούλου, τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Παύλο Χρυσαφίδη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Νίκο Λειβαδάρα, την πρόεδρο του Ινστιτούτου «Κυβέλη» Βαλεντίνη Ποταμιάνου, εκπροσώπους του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, πανεπιστημιακούς και πλήθος κόσμου.