Μία ξεχωριστή συναυλία, γεμάτη μπρίο, ζωντάνια, νοσταλγία, κυρίως όμως πανανθρώπινες αξίες –  αφιερωμένη στα τραγούδια του Ελληνικού Κινηματογράφου, που όλοι αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε – χάρισε στο φιλόμουσο κοινό της Σύρου  η φημισμένη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας στο νησί.

Η μπάντα υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Τσιλιμπάρη και  τις ερμηνείες των: Θεόδωρου Μπιράκου, Ανδρέα Καραούλη και Μαρίζας Σακκελαρίου, για μιάμιση περίπου ταξίδεψε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου σε εποχές αλλοτινές, που η αγάπη και το ενδιαφέρον του ανθρώπου για τον άνθρωπο ήταν ακόμη ζωντανό και δεν είχε αλλοτριωθεί από την τεχνολογία και τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Πλαισιωμένη από την παιδική χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, την Ελπίδα Γαδ στο τραγούδι και την Λένα Χατζηγρηγορίου στο βιολί, από τα πρώτα κιόλας λεπτά κατάφερε να απογειώσει το κέφι μετατρέποντας την κατάμεστη από κόσμο πλατεία Μιαούλη σε μια μεγάλη παρέα που τραγουδούσε και λικνιζόταν στο ρυθμό των τραγουδιών.

 «Αλήθεια, πόσες μνήμες αναπολήσαμε ακούγοντας τους στίχους αυτών των τραγουδιών» διερωτήθηκαν κάποια στιγμή οι τρεις ερμηνευτές της μπάντας, σπεύδοντας να δώσουν οι ίδιοι την απάντηση: «Όλα αυτά τα τραγούδια, μιλούσαν για αγάπη, για έρωτες, για αξίες ανθρώπινες. Όσο η Κοινωνία κι αν  προοδεύσει, και τα κινητά μας τηλέφωνα γίνονται ακόμη συχνότερα, αυτές οι αξίες δεν πρόκειται ποτέ να αντικατασταθούν… Όσο όμως κι αν φεύγουν τα χρόνια κι αναπολούμε με νοσταλγία αυτά που πέρασαν , εμείς βρίσκουμε ακόμα λύσεις για να υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας ευχάριστες. Γιατί η ζωή εντέλει είναι στιγμές…. Γιατί, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει.. μένουμε πάντα παιδιά».

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η απονομή του θυρεού της μπάντας του πολεμικού Ναυτικού στις κκ Γαδ και Χατζηγρηγορίου, αλλά και στον μαέστρο της παιδικής χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων Νίκο Ρούσσο, με την επισήμανση του κ.  Τσιλιμπάρη  ότι η μπάντα απέκτησε νέα επίτιμα μέλη, καθώς  και η ανταλλαγή αναμνηστικών με τον πρόεδρο της Επιτροπής για τη Ναυτική Εβδομάδα Γιώργο Μηλιό και  το Δήμο Σύρου Ερμούπολης.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι τα ναυτικά καπελάκια που φορούσαν τα παιδιά της παιδικής χορωδίας είχαν κατασκευαστεί από τους γονείς τους και ήταν πραγματικά πανέμορφα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δημήτρης Κοσμάς, εκπροσωπώντας το Δήμο, απεύθυνε πρόσκληση στην Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού για μια εμφάνισή της το Φθινόπωρο στο Θέατρο Απόλλων, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον κ.  Τσιλιμπάρη.

Οι εκδηλώσεις αναβίωσης, της πρώτης ναυτικής μετά από πολλά χρόνια, Ναυτικής Εβδομάδας στη Σύρο ολοκληρώθηκαν στο λιμάνι της Ερμούπολης λίγη ώρα αργότερα με ένα σόου πυροτεχνημάτων.

Λίγα λόγια για την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού

Το πρώτο μουσικό τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού συγκροτήθηκε το 1879.

Από την σύστασή της, η Μουσική του ΠΝ επιβαίνουσα πολεμικού πλοίου, με ιδιαίτερα σημαντική την υπηρεσία της επί του ένδοξου θωρηκτού «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ», ακολούθησε τον Στόλο σε όλους τους αγώνες του για την απελευθέρωση των υπόδουλων νησιών του Αιγαίου και την προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

Ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Μουσικής κατέχει και η συμμετοχή της στις τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξήχθησαν στην Αθήνα το 1896 και το 2004.

Σήμερα, η Μουσική του ΠΝ, με έδρα της το Ναυτικό Οχυρό Βοτανικού, με την συνεχή και εντατική εκπαίδευση των στελεχών της υπό την ηγεσία άξιων Αρχιμουσικών, έχει εξελιχθεί σε μια συμφωνική μπάντα με προγράμματα συναυλιών που απαιτούν πλήρως καταρτισμένους κι εκπαιδευμένους μουσικούς.

Η Μουσική του Π.Ν. συμμετέχοντας σε εθνικές, τοπικές και θρησκευτικές εορτές και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους συνδετικούς κρίκους μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και των Πολιτών, ενώ με την παρουσία της σε ∆ιεθνή Φεστιβάλ Στρατιωτικών Μουσικών, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάμεων στο εξωτερικό.