Στη δεύτερη μόλις προσωπική του παράσταση Θεάτρου Σκιών με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Καραγκιόζη, ο 11χρονος μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας Άρης Κεφάλας κατενθουσίασε το κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την λήξη της θερινής κατασκηνωτικής περιόδου της Ιεράς Μητρόπολης, στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, στην Αληθινή.

Η πρώτη απόπειρα είχε πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν, στην κατασκήνωση των παιδιών της Ιεράς Μητρόπολης, στην Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας, στο Κίνι, όπου αρχικά κέρδισε το χειροκρότημα των παιδιών και αργότερα τη σύμφωνη γνώμη από τον υπεύθυνο των κατασκηνώσεων, αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Φραγκογιάννη, έτσι ώστε να παρουσιάσει κάτι ανάλογο και σε μεγαλύτερο κοινό. Όπερ και εγένετο.

Μέσω διαδικτύου το ερέθισμα

Ερωτηθείς ο 11χρονος για το τι ήταν αυτό που τον ενέπνευσε έτσι ώστε να ασχοληθεί με το Θέατρο Σκιών και την θρυλική μορφή της λαϊκής μας παράδοσης, τον Καραγκιόζη, ο Άρης τόνισε ότι όλα άρχισαν μέσω παρακολούθησης σχετικών βίντεο μέσω του διαδικτύου.

«Ξεκίνησα να ενδιαφέρομαι για τον Καραγκιόζη πριν από περίπου δύο χρόνια, παρακολουθώντας βιντεάκια από το κινητό. Μου άρεσε πάρα πολύ κι έτσι ξεκίνησα. Άκουγα κι έβλεπα διάφορες παραστάσεις και επιλέγω μέσα από αυτές ποιες ιστορίες θα παίξω κι εγώ. Έχω παρακολουθήσει πολύ τον δάσκαλο Ευγένιο Σπάθάρη αλλά και άλλους μαθητές του. Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ στον Καραγκιόζη είναι οι ατάκες του, κι έτσι θα συνεχίσω να παίζω», κατέληξε ο μικρός Καραγκιοζοπαίχτης.

Γονείς 11χρονου:»Είναι όλο καθαρά δικό του»

Μιλώντας και με τους γονείς του 11χρονου Άρη, για το κατά πόσο συνέβαλαν κι εκείνοι στο να αποκτήσει αυτό το ερέθισμα καθώς είναι αρκετά σπάνιο να βλέπεις μικρά παιδιά να ακολουθούν την ακόμα ζωντανή λαϊκή παράδοση του Θεάτρου Σκιών και του Καραγκιόζη, εξήγησαν στον «Λ» ότι όλα άρχισαν στην πραγματικότητα από διάφορες σχετικές παραστάσεις που παρακολουθούσαν τα καλοκαίρια στη Σύρο, γεγονός που του έβαλε και το πρώτο μικρόβιο για να ασχοληθεί με αυτό.

«Αργότερα βλέπαμε ότι του άρεσε πολύ να παρακολουθεί παραστάσεις Θεάτρου Σκιών και από το διαδίκτυο, επομένως το μόνο που κάναμε ήταν να του προμηθεύσουμε το σκηνικό του Θεάτρου Σκιών αλλά και τις διάφορες φιγούρες που χρησιμοποιεί. Εμείς δεν κάναμε κάτι το ιδιαίτερο. Του άρεσε και έκτοτε ασχολήθηκε μόνος του, απομνημονεύοντας κείμενα από τις παραστάσεις που έχει δει χωρίς να καταλαβαίνει και απόλυτα τα όσα λέει Είναι όλο καθαρά δικό του. Και όταν του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει αυτές τις παραστάσεις μέσω της κατασκήνωσης, χαρήκαμε γιατί δεν υπάρχει κάποιο μέρος στο νησί όπου να μπορεί ο μικρός να ασχοληθεί πιο ενεργά με αυτό. Επομένως, μετά και την πρόταση του π. Βενέδικτου, έκανε την παράσταση στην Αληθινή, και το καταχάρηκε αν και ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος. Είχε μεγάλη λαχτάρα να το κάνει γιατί εδώ δεν του δίνονται και πολλές ευκαιρίες, κι έτσι το έκανε», κατέληξαν οι γονείς του 11χρονου, στόχος του οποίου είναι να συνεχίσει να ασχολείται ενεργά με την αγαπημένη ενασχόλησή του.