Παρουσία μελών, εκπροσώπων φορέων και φίλων, ο Σύλλογος Ρευματοπαθών και Φίλων Κυκλάδων «ΙΑΣΙΣ» έκοψε  – για πέμπτη  συνεχή χρονιά –  την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο ΚΑΠΗ Ερμούπολης.

Την πίτα ευλόγησαν ο π. Δωρόθεος Γάγκος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, και ο π. Νίκος Ρούσσος  ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου,  Μαρία Ρούσσου αναφέρθηκε  επί τροχάδην στα  πεπραγμένα του 2019, υπογραμμίζοντας ότι  ο Σύλλογος απέκτησε επιτέλους έδρα  σε αίθουσα που του παραχώρησε ο Δήμος, στην οποία θα συστεγάζεται και ο Σύλλογος ατόμων με προβλήματα όρασης «Αρωγή».

Προανήγγειλε δε ότι τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν εντός του Φεβρουαρίου, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τον Σύλλογο Καζαντζίδη και προσωπικά τον πρόεδρό του Λευτέρη Μπιρμπίλη για την εθελοντική τους προσφορά στην αποκατάσταση του χώρου, όσο και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης για την άμεση παραχώρησή του, μετά την εκλογή της νέας Δημοτικής Αρχής.

Στην εκδήλωση παρουσία δήλωσαν  και τα μέλη του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», Γιώργος Αλτουβάς (βιοπαθολόγος),  Αλίκη Λεονταρίτη (αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού) και Αγγελική Πρίντεζη (εντεταλμένη σε θέματα κοινωνικής μέριμνας του Δήμου Σύρου Ερμούπολης), καλεσμένοι του Συλλόγου «Ίασις» οι οποίοι και απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

«Ο Σύλλογος «Ίασις» θέλει να δείξει κι ένα άλλο πρόσωπο, αυτό της προσφοράς και την αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο. Οι ρευματοπαθείς δεν μπορούν να γίνουν δότες του μυελού των οστών. Όμως θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα στους άλλους ανθρώπους  ότι θα πρέπει να γίνουν δότες μυελού ώστε να δώσουν Ελπίδα και Ζωή  σε άτομα που την χρειάζονται» δήλωσε στο «Λ» η κα Ρούσσου.

Στην επιγραμματική αναφορά της στις δράσεις του 2019, σημείωσε ότι μεταξύ άλλων υλοποιήθηκαν Συνεδρίες Θεραπευτικής Γιόγκα και ψυχολογικής στήριξης των μελών,  ότι πραγματοποιήθηκε η αποκριάτικη χοροεσπερίδα καθώς και Ιατρική Ενημερωτική Ημερίδα στην Ποσειδωνία με διακεκριμένους ιατρούς ως ομιλητές ενώ συμμετοχή  είχε ο Σύλλογος  στο Syros Run με θέμα: «Τρέχω για τον διαβήτη» και στο καθιερωμένο Περπάτημα Ζωής και Ελπίδας.  Παράλληλα ενημέρωσε τους παρισταμένους για την έναρξη νέων συνεδριών ψυχολογικής στήριξης με δύο νέες Συμβούλους οι οποίες και παρίσταντο στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η ταμίας του Συλλόγου ενημέρωσε τα μέλη ότι το ταμειακό υπόλοιπο είναι 1650 ευρώ με την πρόεδρο να σημειώνει ότι το ποσό θα ήταν ελαφρώς υψηλότερο αν δεν είχαν ενσκήψει τα έξοδα για την αποκατάσταση της αίθουσας που τους παραχωρήθηκε.

Τέλος ο κ. Αλτουβάς, στην ενημέρωσή του για την διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών, υπογράμμισε ότι μέχρις στιγμής η ομάδα της Σύρου έχει ανακαλύψει πέντε συμβατούς δότες, εκ των οποίων τους δύο τον τελευταίο ενάμιση μήνα: «Πάμε καλά αυτή τη στιγμή και βοηθάμε όσο μπορούμε . Θέλουμε τη στήριξή σας.  Όσοι από εσάς μπορείτε –  από ηλικία 18 έως 45 ετών – και δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας να γίνεται δότες» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η δότρια θα δώσει μόσχευμα σε ένα παιδάκι 5,5 ετών το οποίο πάσχει από λευχαιμία.   Παρακάλεσε δε τους ενδιαφερόμενους η απόφασή τους να είναι συνειδητοποιημένη έτσι ώστε να μην χρειαστεί να την αναιρέσουν σε περίπτωση που κληθούν να δώσουν μόσχευμα.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι μουσικοί Μαρία Βλάμη και Νίκος Ρούσσος (The Classics), ενώ ολοκληρώθηκε με λαχειοφόρο αγορά με στόχο της ενίσχυση του Συλλόγου.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι παρουσία είχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων: Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων, Ατόμων με προβλήματα όρασης «Αρωγή», Γυναικών Σύρου, Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη και Πολιτιστικού Μάννα.