Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου κ. Σπύρο Πέτρου,  η πυρκαγιά στη θέση «Νήτες» στο Μέγα Γιαλό αντιμετωπίστηκε άμεσα με τη βοήθεια  ενός ελικοπτέρου ,  δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος  και εθελοντών.

Ο κ. Πέτρου – ως επικεφαλής της επιχείρησης- τόνισε ότι ο ίδιος  μιλώντας με το Αρχηγείο ζήτησε και κατέφθασαν στο τόπο της πυρκαγιάς δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο από την Αθήνα προς βοήθεια των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο ιστορικό  είπε:

« Είμαστε σχετικά κοντά στο κτήριο  Τσιροπινά. Μόλις πληροφορηθήκαμε το γεγονός φύγαμε με μια ντακότα 500 λίτρων νερού και μέσα σε τρία λεπτά είμαστε στο σημείο.

Η φωτιά, λόγω του μεγάλου αέρα είχε εξαπλωθεί και είχε περάσει απέναντι στην πλαγιά. Ανέβαινε προς τα πάνω οπότε επικοινώνησα  με το Κέντρο το δικό μας και τους ζήτησα την συνδρομή Εναερίων Μέσων ενός ζευγαριού καναντέρ και ενός ελικοπτέρου.

Ήλθαν μετά από κάποια ώρα αλλά λόγω του μεγάλου αέρα το ζεύγος των καναντέρ δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν όμως το   ελικόπτερο το οποίο έκανε 10 με 15 ρίψεις μας βόηθησε πάρα πολύ  ενόσω τα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος είχαν πιάσει  το κομμάτι μέσα από τους δρόμους- κάναμε και ανάπτυξη εγκαταστάσεων προς την κορυφογραμμή  κι έτσι καταφέραμε να κυκλώσουμε τη πυρκαγιά.

Κήρυξα γενική επιφυλακή – γιατί δεν ξέραμε την εξέλιξη- οπότε ήλθαν οι συνάδελφοι και με άλλα αυτοκίνητα ( 4 υδροφόρα) τα οποία βάλαμε κάτω σε σημεία στο δρόμο και σταμάτησαν την εξάπλωσή της στο νότιο κομμάτι. Μετά έκανα ανάπτυξη των εγκαταστάσεων και προς την κορυφογραμμή.

Βέβαια ήλθαν αυτόβουλα και βοήθησαν εθελοντές καθώς  και δύο υδροφόρες του δήμου και μία ιδιωτική.

Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι έμεινε στο τόπο μέχρι τη δύση του ηλίου αλλά παρότι η πυρκαγιά δεν είχε πολύ βλάστηση  και δεν υπήρχε περίπτωση αναζωπύρωσης,  τόσο ο διοικητής όσο  και ο υποδιοικητής του Σώματος έμειναν μέχρι το βράδυ ενώ όλη τη νύχτα έμειναν  εκεί αυτοκίνητα με άντρες της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Πέτρου αναφέρθηκε και στον κίνδυνο που ενέχει  κάθε κατάσβεση και το θάρρος και την αυτοθυσία των πυροσβεστών οι οποίοι κάθε φορά υπερβάλλουν εαυτόν γα την αποτελεσματικότητα της κάθε επιχείρησης  καθώς «εκείνοι μένουν εκεί που φεύγουν όλοι οι υπόλοιποι»,  για αυτό «θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο έργο τους».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ενέχονται χίλιοι κίνδυνοι από ένα στραμπούληγμα του πυροσβέστη  που μπορεί να πέσει κάτω 10 μέτρα και να σκοτωθεί μέχρι να του έλθει η ρίψη του ελικοπτέρου στο κεφάλι  ή να στρέψει ο αέρας τη φωτιά και να μας κάνει στάχτη».