ΛΕΝΕ –και όχι άδικα- πως «Από το σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι μικρή. Από το γελοίο όμως στο σοβαρό, η απόσταση είναι τεράστια» και αυτή η ρήση βρήκε την πλήρη δικαίωσή της στο διαδίκτυο, με τους κάθε σοβαρούς, σοβαροφανείς, κωμικούς και γελοίους να δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο, πετώντας επιτέλους τη μάσκα της αποκριάς την οποία φορούσαν για να ξεγελάσουν.

ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι το διαδίκτυο αποτελεί την επανάσταση σε πολλούς τομείς, όπως αυτός της διάδοσης των ειδήσεων σε χρόνο μηδέν ή της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, οι οποίες γίνονται κτήμα των πολλών χωρίς φραγμούς, περιορισμούς και όρια χρόνου, χώρου, ιδεοληψίας.

ΕΝΩ, όμως, περίμενε κανείς ότι το διαδίκτυο θα εξελισσόταν σε μια υγιή θάλασσα ιδεών, εικόνων και βίντεο, η θάλασσα αυτή δεν απέχει πολύ της πραγματικής θάλασσας, η οποία έχει μεταβληθεί -πέραν όλων των άλλων- σε χωματερή σκουπιδιών και βοθρολυμάτων

ΦΥΣΙΚΑ η κάθε χωματερή και ο κάθε βόθρος, χρειάζονται μεν, αλλά κάτω από προϋποθέσεις με την τήρηση κανόνων υγιεινής, ώστε να μην εκτίθεται ο άνθρωπος σε σωματικές ασθένειες εξαιτίας της λειτουργίας τους. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύσει, αλλά δεν ίσχυσε.

ΕΤΣΙ ο κάθε πολύξερος και ο κάθε «βαρεμένος», αφού έχει εξασφαλίσει μια πλειάδα «φίλων» στο facebook, αναρτά τις πιο γελοίες σκέψεις του με τις περισσότερο γελοίες φωτογραφίες του (τις οποίες φροντίζει να ανανεώσει κατά τακτά χρονικά διαστήματα), ανφάς, προφίλ, όρθιος ή ξαπλωμένος, σε κάποια παραλία ή μέσα στο σπίτι του ή στον δρόμο, κάνοντας τις πιο αστείες (κατά τη γνώμη του) γκριμάτσες στον φωτογραφικό φακό.

 ΕΚΕΙΝΟ το άγνωστο σ’ αυτούς (στην πλειοψηφία τους γυναίκες) «γνώθι σεαυτόν» λειτουργεί καταλυτικά στην προκειμένη περίπτωση, αφού η γελοιοποίησή τους ξεπερνάει κάθε ανεκτό όριο, αλλά φαίνεται ότι δεν γίνεται αντιληπτό τόσο από τους ίδιους όσο και από συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία θα μπορούσαν ίσως να τους δείξουν την πραγματικότητα.

ΕΥΤΥΧΩΣ που υπάρχει και η άλλη πλευρά της ζυγαριάς, με εκείνους που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και το μετατρέπουν σε μια πραγματική όαση δημοσιεύοντας έξυπνα βίντεο τα οποία προκαλούν το γέλιο με τις αστείες μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ιδιαίτερα όταν έχουν σαν θέμα τους μικρά ή μεγάλα ζώα και μάλιστα όταν αυτά συνυπάρχουν αν και διαφορετικού είδους.

ΕΠΙΣΗΣ, στην ίδια πλευρά της ζυγαριάς, βρίσκονται και εκείνοι που αναρτούν κάρτες με αποφθέγματα αρχαίων ή σύγχρονων φιλοσόφων ή ακόμα και συμβουλές για μια καλύτερη ζωή, μέσα από επισημάνσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες.

 ΕΙΝΑΙ δυστύχημα για όλους εκείνους που επιλέγουν το διαδίκτυο ως μέσον διαφυγής από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα, να βρίσκονται αντιμέτωποι με κείμενα γνωστών πολιτικών προσώπων, τοπικής ή πανελλήνιας εμβέλειας, τα οποία στην ουσία αποτελούν λιβελλογραφήματα, προκαλώντας εμετικές τάσεις, τουλάχιστον στους υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους.

ΟΛΑ αυτά έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Ακόμα και εκείνοι που έχουν άγνοια χρήσης του διαδικτύου πληροφορούνται τα όσα συμβαίνουν (επιλεκτικά βέβαια) στον τόπο τους, ρωτώντας και μαθαίνοντας από εκείνους που δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν αλλά να «σερφάρουν», ακόμα και σε ακατάλληλες στιγμές, στο διαδίκτυο προκειμένου να «ενημερωθούν» και -κατά το πλείστον- να εκφράσουν και τη δική τους άποψη, θεωρώντας έτσι ότι συμβάλλουν στην γενικότερη πληροφόρηση.

ΝΑΙ, το διαδίκτυο είναι μια επανάσταση, μια φωτιά που όμως όπως μπορεί να ζεστάνει κάποιον μπορεί και να τον κάψει, γιατί η κατηφόρα που μπορεί να πάρει, συνήθως οδηγεί από τη σοβαρότητα στη γελοιότητα, χωρίς καν να το καταλάβει.